Mariotovi dediči #4: Prekliatie

BOOK


Originál: Mariotovi dediči #4: Prekliatie (slovenská tvorba)
Autor: Marja Holecyová
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2011
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Mija
Vedl. postavy: Miseag, Henrich, Adria, Natriga, Danka, Bart, Pete, Metoj, Melánia, Aslex, Aldo, Timea, Dorian, Joachim, Anna, Florián, Pavlo, Kalim
Hl. záporáci: Marioto, Grigorias

Žáner?
fantasy - čarodejníci

Obálka?
Veľmi zaujímavá, žltá vytvára s čiernou pekný kontrast.

Strany?
311 strán deja + venovanie, obsah a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to záverečný diel tetralógie.

O čo ide?
Strhujúci záver slovenskej fantasy série! 
Láska Mije a Mieseaga, ktorú sa snažili skryť pred očami verejnosti, je podrobená skúške. Rozhodujúca bitka sa neodvratne blíži. Uprednostní Miseag lásku k Miji alebo nakoniec predsa len podľahne moci Knihy odpovedí? Ak chcete zistiť, kto v rozhodujúcej bitke zvíťazí a kto bude prekliaty, začítajte sa do štvrtého dielu série z pera mladej slovenskej autorky Marje Holecyovej.


Humor?
O dosť menej ako v predošlých častiach. Kniha je skôr vážnejšia a napätejšia, keďže hrdinovia sú vo vojne.

Nuda?
Bohužiaľ, boli časti, ktoré som nechápala. Na jednom mieste veľmi rýchlo po sebe poumieralo niekoľko dôležitých vedľajších postáv, čo mi nedávalo logiku, lebo to vôbec nemuselo byť. Akoby autorka chcela ukončiť príbehy všetkých a u niektorých to inak ako smrťou nedokázala. Často sa rýchlo striedali pasáže s odhaleniami a láska sa presúvala na vedľajšiu koľaj.

Láska?
Mija a Miseag mali krásne romantické a vtipné chvíľky na začiatku knihy. Doslova som sa rozplývala 8_) Neskôr už to bolo skôr o vojne a aj keď som vedela, že sa stále lúbia, autorka nemala potrebu vyzdvihovať to romantickými situáciami, čo bola škoda.
Veľkú rolu mali aj Marioto s Melániou, ktorých (ne)vzťah som konečne pochopila a Mariota začala ľutovať.

Akcia?
Veľmi často. Dostávame sa aj do pevnosti Zka a neskôr do Mariotovho Magradu. Oba vpády boli veľkolepé a veľmi akčné. 

Napätie?
V priebehu knihy sa nachádza množstvo menších či väčších vypätejších situácií. Celá kniha je taká vážnejšia a napätejšia, predsa len ide o záver vojny.

Smrť?
Áno, bohužiaľ.

Koniec?
1. kniha, ktorá ma dokázala skutočne reálne rozplakať záverom. Veľmi dojímavé a smutné a kvôli tomu záveru som si musela dať nejaký čas na napísanie recenzie, lebo som zo seba nič plnohodnotné nevedela vysúkať.

Čo som čakala?
Predchádzajúce diely boli skvelé a očakávala som epický záver série.

Čo som dostala?
Kniha sa mi na začiatku čítala veľmi ľahko. Bolo to veľmi vtipné a romantické napriek tomu, že sa blížila vojna. Mija a Miseag sú skvelé postavy a ja som si ich veľmi obľúbila. Väčší priestor dostal aj Henrich Arabes a Adriana, zapáčila sa mi aj Timea, Aldo, Aslex a dostali sme konečne lepší pohľad na vzťah Melánie a Mariota. Vďaka tomu som si istá, že dospelí sú niekedy komplikovanejší a hlúpejší ako deti. Také hlúpe a zbytočné chyby si narobili v živote, že som neustále krútila hlavou. Každý však dostal aký-taký koniec a záverečné minipohľady vedľajších postáv sa mi veľmi páčili. Bolo to niečo ako epilóg. Takisto som bola nadšená z retrospektív od Adriany. Konečne som plne mohla pochopiť, ako to bolo s ňou, Henrichom a Melániou v detstve. Mel možno mohla byť ochraňujúca a dobrá matka, ale ako postava sa mi nepozdáva. Skôr si myslím, že bola namyslená a sebecká, ale predsa len obetovala život za dcéru. Mariota som zase spoznala z úplne iného smutného hľadiska. Najväčším zloduchom v týchto knihách nie je on, ale Grigorias Zka (ktorého priezvisko ešte stále z duše neznášam). Na prípravách na vojnu mali podiel mnohé vedľajšie postavy a mne sa zapáčili hádam všetky. Aj tak sú ale najodvážnejší Mija a Miseag.
Neviem či to bolo tým, že som knihu zhltla skoro naraz, možno by to bolo inak, keby som si rozdelila knižku na niekoľko dní, ale mne sa zdalo, akoby autorka chcela rýchlo ukončiť ten záverečný diel. Tá šnúra úmrtí na jednom mieste a plánovanie vojny sa mi zdali také urýchlené, že som bola veľmi rada, keď sa postavy dostali k "vodným ľuďom" a mohla som si také 3 kapitolky oddýchnuť nad tým zhonom. Na odľahčenie strachu z vojny prispeli aj tie Adrianine retrospektívy do minulosti.
Autorka dokázala vytvoriť (ne)dokonalé postavy, ktoré vás chytia za srdce a vytvoriť atmosféru, z ktorej zamrazí. Premyslela si všetky detaily a vytvorila tajomstvá, z ktorých som mnoho vôbec neuhádla. Čarodejníci sú pozoruhodné stvorenia a magický svet vám má vždy čo ponúknuť.
Koniec bol hrozný. Hrozne dobrý. Skvelý. Bol proste dojímavý a smutný a aj keď sa mi niektoré veci v knihe nepáčili alebo som nebola z dačím spokojná, nemôžem dať knihe, ktorá ma záverom rozplakala, menej ako plný počet hviezdičiek. Knižku by som normálne ohodnotila takými 4 hviezdami, bola naozaj skvelá, ale 2. a 3. diel sa mi páčili dejovo viac. Avšak stále mám v hlave ten akčný a smutný záver, toľko tajomstiev, čo vyplávalo na povrch a všetky tie prepojenia, že na moje pripomienky ku knihe nemôžem ani len pomyslieť.
Autorka ma dokázala rozplakať. To som ešte nezažila a rozhodne sa táto jej fantasy séria zaradila k mojim obľúbeným knihám a veľmi rada si dám re-reading. Vám môžem už len z hĺbky duše odporučiť, aby ste si túto sériu prečítali. Je síce vypredaná, ale zohnať sa ešte niekde dá a určite by ste tak mali učiniť. Knihy stoja za prečítanie a som veľmi rada, že ich mám v knižnici. Neváhajte. Aj keď sa vám téma a obálky môžu zdať detskejšieho typu, zdanie klame a mňa knihy veľmi bavili.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Skvelá recenzia :) Teším sa, keď to ja dočítam :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdanie ma klamalo, čo sa týka týchto kníh dlho a potom som u Lyn narazila práve na tieto knihy. A jej sa to páčilo a óóó, áno, pamätám si ako veľmi to chválila. Teraz sa to páči tebe a tvoje komentáre k tejto knihe a vôbec k celej sérii čítam s narastajúcim nadšením. :) Som teda zvedavá, či zoženiem knižky. Dúfam.
    Ja by som si to veľmi, veľmi chcela prečítať, nehovoriac o tom ako veľmi chcem už svoje vianočné darčeky. Vďaka týmto knihám konečne po tých rokoch naspíšem aký- taký zoznam /list Ježiškovi. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem že na bazos.sk určite majú aj keď už používané, ja mám odtiaľ tiež 2 diely a tiež v Trenčíne v jednom kníhkupectve lacnom mali tieto knihy. Pri najhoršom ti ich požičiam ja, aby si si ich prečítala, ale také dobré sú, že skôr kúpiť by si si ich mohla 8) Určite by sa ti to páčilo 8)

      Odstrániť
  3. Tento diel sa mi páčil úplne najviac. Hlavne kvôli tomu koncu a kvôli tomu, že je to jedna z dvoch kníh, ktoré rozplakali aj mňa :D
    Je to strašne krásna, úžasná séria, Miseag je skvelý a ja by som tiež veľmi rada si chcela sériu re-readingovať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to hej, ten koniec ach, už som nemala silu sa rozčulovať, proste som len plakala 8D

      Odstrániť
  4. Určite to bola séria, ktorá navždy zostane medzi mojimi obľúbenými. Kiežby bolo takýchto dobrých slovenských kníh viac, lebo je ich veľmi málo :D =)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. dosť ma sklamalo, ako to skončilo, nemyslela som si, že sa stane to, čo sa stalo... :/ ale séria bola úžasná, Miseag sa radí medzi najobľúbenejších mužských hrdinov :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No aj mňa, bolo to veľmi smutné, ale zase ešte som také u autora nevidela, takže ma dosť prekvapila.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára