Nočný tieň #2: Prekliatie vlkov

BOOK


Originál: Nightshade #2 - Wolfsbane
Autor: Andrea Cremer
Vydavateľstvo: IKAR, 2011
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Calla
Vedl. postavy: Shay, Ren, Connor, Ethan, Adne, Monroe, Silas, Ansel, Bryn, Nev, Mason, Sabine, Anika
Hl. záporáci: Efron, Logan, prízraky

Žáner?
fantasy - vlci, nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Zo série sa mi páči najmenej, mohli modelke prirobiť vlasy, ale tie oči sú nádherné.

Strany?
329 strán deja + venovanie a poďakovanie, no veľa strán zaberú sivé strany s označením kapitol, pred a po ktorých nasleduje vždy prázdna biela stránka, takže kniha je hrubá, no v skutočnosti má na čítanie menej stránok

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Pôvodne je to trilógia, no autorka vraj plánuje rozširovať sériu.

O čo ide?
Keď sa Calla Torová preberie v dúpäti svojich zarytých nepriateľov Stopárov, nepochybuje, že jej dni sú spočítané. Jej vynútený obrad s alfa samcom Renom sa skončil katastrofálne. Calla Rena aj vlastnú svorku opustila a záhadného priateľa Shaya v strachu o jeho život premenila na vlka. V knižnici na Panstve jarabín, v dome Shayovho strýka, ich však obkľúčili a Calla sa ocitla v rukách nepriateľských Stopárov. V omámenej mysli si zachovala obraz Shaya, ako ho vo vlčej podobe a bezvládneho, odnášajú Ochrancovia nevedno kam. Callina situácia sa zdá beznádejná, ale potom jej Stopári dajú lákavú ponuku - okrem odhalenia tajomstva súvisiaceho s dávnou minulosťou by Calla mohla nielen zachrániť svoju svorku a brata, ale aj muža, ktorému ušla spred oltára. Všetko však musí dobre zvážiť, pretože za ponukou sa skrýva množstvo nástrah spojených so smrteľným nebezpečenstvom. Naozaj stojí bývalý snúbenec Ren a priatelia zo svorky za také riziko? Je Shay naozaj ten, koho by si mala vyvoliť, bez ohľadu na to, čo sa udeje? Rozhodnutie nie je ľahké, ale Calla prvý raz v živote drží v rukách kľúč od vlastnej budúcnosti - a najmä od pravej lásky.

Humor?
Akurát vtipné hlášky a podpichovanie Connora, Ethana a Adne.

Nuda?
Zdalo sa mi, akoby to bolo niečo ako poldiel bez konkrétneho plánu. Niekedy moju pozornosť udržoval len Connor alebo nejaké nové fakty o skutočnej histórii a prepojení Ochrancov, Strážcov a Stopárov.

Láska?
Calla je strašne divná. Najprv riskuje život a opustí svorku aj Rena kvôli Shayovi, potom ju zase trápi svedomie a city k Renovi, potom sa zase bozkáva so Shayom... akoby sa nevedela alebo skôr ani nechcela rozhodnúť, koho lúbi.

Akcia?
Na konci bola taká zaujímavejšia, čo upútala moju pozornosť, no aj v priebehu celého deja sa vyskytnú nebezpečné záchranné situácie.

Napätie?
Boli na to vytvorené situácie, ale mňa pocit nervov pri čítaní tentokrát obišiel.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Úplne nezmyselný. Posledné kapitoly mala autorka buď vložiť už do 3. dielu alebo aspoň prichystať srdcervúcejší či napätejší zlom udalostí. Presekla to proste strašne zle. No akcia predtým bola pekná.

Čo som čakala?
1. diel som čítala už rok dozadu a preto som si nepamätala niektoré udalosti alebo postavy. Ale nápad série sa mi vždy páčil, tak som sa konečne aj rada pustila do tejto 2ky.

Čo som dostala?
Calla sa na začiatku ocitá na základni Stopárov, ktorí sú normálne nepriatelia, ale Calla so Shayom sú vyhnanci a Stopári ponúkajú pomoc a reálnejšie vysvetlenia ako Ochrancovia. Ochrancovia sú proste klamári a vlčí Strážci im padli do pasti klamstiev. Chvíľu mi trvalo, kým som sa dostala do deja, pretože som si ledva pamätala, kto je kto a čo sa robilo v 1. dieli. Autorka to ale postupne zopakovala, takže som nakoniec mala aký-taký prehľad.
Začiatok bol skôr taký vysvetľovací, postupne sa pridávala akcia a nové postavy. Okrem pokusov o záchranu Callinej svorky a vysvetlenia skutočných právd sa tu však podľa mňa nič zásadné neodohralo. Celé mi to prišlo ako nejaká malá výplň pred záverečným bojom.
Veľký optický klam spôsobuje estetická úprava knihy. Zbytočne sú vynechané biele strany a pomenovania kapitol na celé strany. Kniha je aj vysoká a hrubá, ale číta sa rýchlo a toho textu tam teda je v skutočnosti menej, ako sa na 1. pohľad zdá.
Nesadnú mi hl. hrdinovia. Calla mi často prišla blbá, nevedela sa medzi chlapcami rozhodnúť, trápili ju výčitky svedomia a prenasledovali ju zlé rozhodnutia. Shay je Potomok a má nejakú veľmi významnú úlohu vo vojne, čo som tak nejak nepochopila. Potomok sem-Potomok tam, ale nič dôležité zatiaľ neurobil. Ren sa tu vyskytol málo, ale vôbec mi tam nechýbal. Jediným svetlým bodom, ktorý ma nútil držať knihu v ruke bol Connor, do ktorého som sa zaľúbila 8) Stopári sú mi momentálne sympatickejší ako vlci. Normálne žijú, neposlúchajú slepo a poznajú mágiu! Tkáči a Akadémia boli opisované krásne. Prekvapili ma dobre spracované tajomstvá a ich odhalenia. Prepojenia medzi vlkmi, Stopármi a tými zlými sa mi lúbili a nič nie je nakoniec v tomto ich svete také jednoduché.
Kniha mi prišla taká vlastne o ničom konkrétnom. Myslím, že je to len taká príprava na záverečný boj s prízrakmi a Ochrancami. Napriek tomu sa mi čítala ľahko, aj keď sa mi mnoho vecí zdalo nepodstatných či zbytočných. Nie je to to najhoršie, čo som čítala, nápad má séria skvelý, no nemám žiadnu akútnu potrebu prečítať si 3. diel. Možno mi zase bude trvať rok, kým sa k nemu dostanem 8D


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Calla, tá mi ide strašne na nervy s tými jej citmi .. :D áno áno.. :D Connorsito.. :D to je mega postava :D milujem ho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dobrá prezývka 8D úžasný chlapec to je 8P

      Odstrániť
  2. Ja som túto sériu čítala, keď som ešte nemala blog a nebola som taká náročná, ale veľmi sa mi páčila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ktovie či by sa ti lúbila aj teraz 8D mne sa 1. diel pred rokom tiež celkom lúbil 8D

      Odstrániť
  3. Prvý diel sa mi celkom páčil. Tento ma trošku nudil a ani som ho nedočítala...
    Ale to bude asi preto, lebo som sa nevedela dočkať Tigrovej plavby :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa tiež rozhodovala v polke keď som mala týždennú pauzu, že či to vôbec dočítam 8D ale nakoniec kvôli Connorovi som to otvorila 8D

      Odstrániť
  4. Pravda, veľkú pravdu si vystihla. Kniha nebola o ničom konkrétnom. A ešte počkaj, keď si prečítaš koniec tretieho dielu, som zvedavá, čo na ten povieš. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No som zvedavá, kedy sa k tomu dostanem, nejako ma to neláka, ale určite sériu dočítam 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára