Putovanie večnou nocou #2

BOOK


Originál: Under the Never Sky #2: Through the Ever Night
Autor: Veronica Rossi
Vydavateľstvo: IKAR, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Aria, Sokol
Vedl. postavy: Rev, Trhač, Uhlík, Soren, Gaštan, Medveď, Vŕbka, Živa, Pazúrik, Riava, Rybka, Vlna
Hl. záporáci: Soboľ, Hess

Žáner?
dystópia + určité výnimočné schopnosti u niektorých postáv

Obálka?
Z toho chlapa na obálke nemôžem spustiť oči!

Strany?
254 strán deja

Filmové spracovanie?
Zatiaľ nie, ale Warner Bros. už odkúpilo práva na film.

Má pokračovanie?
Je to trilógia a má aj 2 medzinovely.

O čo ide?
Aria sa vracia do sveta divochov, smrtiaceho éteru a tisícky ďalších nebezpečenstiev. Na príkaz konzula Hessa má vymámiť z drsného náčelníka severského kmeňa Rohov Soboľa polohu Modrej tíšiny – miesta, na ktoré éter neútočí. Nemá na výber. Hess drží ako rukojemníka Sokolovho synovca Pazúrika a prepustí ho, až keď obyvatelia mesta Blaženosť získajú nové útočisko.
Éter vonku je čoraz nebezpečnejší. Ničí územia aj ľudí, vyháňa kmene z dedín, takže bojujú medzi sebou o biedne možnosti obživy. Zdá sa, že jedinou šancou pre všetkých je nájsť nové miesto na život. 

Humor?
Málo.

Nuda?
Nie! Vždy sa tam dialo niečo zaujímavé a stále sa menili aj prostredia a postavy.

Láska?
Aria a Sokol sú skvelý párik, ktorý to ale nemá ľahké.
Zo vzťahu Reva a Živy som vycítila krásnu lásku a kvôli nim si prečítam aj doplňujúcu novelu k sérii, ktorá je práve o nich dvoch.

Akcia?
Neustále! Bojíte sa éteru, vzbury v kmeni, napadnutia zvonka a o svojich milovaných, ktorí sa vám stratili. Na konci bola tiež jedna veľmi parádna akcia, ktorá bola úplne super premyslená.

Napätie?
Vkuse, veď ja som nerobila nič iné, len sa strachovala o postavy!

Smrť?
Áno. Veľa. Autorka sa s tým nepárala.

Koniec?
Skvelý. Aj smutný, no aj ukludňujúci, som zvedavá, čo bude v záverečnom dieli.

Čo som čakala?
1. diel sa mi veľmi páčil a bola som zhrozená, keď nechceli vydať 2. diel kvôli zlej predajnosti. Našťastie si to rozmysleli 8)

Čo som dostala?
Knihu som nemohla spustiť z ruky. V jednom kuse sa tam niečo deje, stále sa rieši nový a nový problém a postavy nemajú klud. Kniha je znova rozprávaná z pohľadu Arie aj Sokola a ich kapitoly sa pekne striedajú. Sú rôznej dĺžky, no vždy presne povedia, čo chceme vedieť a kým dúfam, že sa Aria dostane z prúseru, čítam zatiaľ o Sokyho problémoch. Autorka pekne rozdeľuje akciu a drámu a neustále to zvyšuje. Pohrala sa s tým veľmi pekne a tvorí vlastne 2 príbehy. Na začiatku sú síce Aria a Soky spolu v kmeni, no treba nájsť Modrú tíšinu, ktorá je vraj bez ničivého éteru a tak zatiaľ čo Aria a Rev hľadajú pomoc, Soky sa snaží udržať svoj kmeň nažive. Hrozia im neustále nebezpečenstvá, pretože iné kmene sa vďaka éteru rozpadajú a hľadajú útočisko u iných násilím. Míňajú sa potraviny, ničí sa majetok a zúrivý éter prichádza, kedy sám chce. V tejto dystópii nejde o zvrhnutie nejakého divného systému, nejde tu o boj o lásku, tu ide o prežitie! Každý deň môže byť váš posledný a preto dokážem pochopiť aj autorkino rozhodnutie pozabíjať toľko postáv. Kniha je vlastne ako snaženie sa o únik z pekla. A peklo neprežije každý. Modrá tíšina je jediná nádej na prežitie a do toho sa pridávajú aj iné problémy. Autorka podstatu katastrofy vystihla perfektne. Neustále som sa bála, čo ďalšie hrozné sa stane.
Zatiaľ čo v 1. dieli sú Aria a Soky skoro stále spolu, tu máme tie ich romantické chvíľky len na začiatku. Potom každý rieši niečo iné a aj keď je pekné vidieť ich spolu a cítiť z nich lásku, tento diel bol skôr akčnejší a viac na riešenie problémov. Romantika a humor proste museli trochu ustúpiť. No dostali sme veľkú drámu zo vzťahu Rev + Živa. To bolo zaujímavé. Čo sa týka ostatných postáv, už od prvej chvíle som vedela, že Uhlík, ktorý dokáže manipulovať s éterom bude mať dôležitú úlohu. Stále ide tiež o záchranu Sokyho synovca Pazúrika. Veľkým prekvapkom bol syn veliteľa Blaženosti - Soren, ktoré som v 1. dieli nechala v mysli zomrieť, lebo je to pako. Sokyho kmeň je zase typickou bandou zbabelcov. Vždy sa držali toho, že ich povedie Sokyho brat a nehľadeli na problémy, ktoré sa k nim blížili. Soky sa ich snažil všetky riešiť a tejto zmeny, aj keď pre nich prospešnej, sa proste báli. To ako sa kmeň správal k Arii bolo naozaj hodné označenia barbari. Sú úplne rovnakí ako "moderní" z Blaženosti, ktorí sa tiež boja spoznať čokoľvek iné a radšej sedia na zadku a vnímajú cez multioko nereálny svet.
Čo mi trochu vadilo bolo, že sa postavy veľmi rýchlo dostali z bodu A do bodu B. Niekedy bolo napísané, že "Sú to už 2 týždne." a iné, ale od polky už hovorili najprv o priamom odchode odniekiaľ a na ďalšej kapitole už boli v cieli. Akoby na to autorka pozabudla, pretože pochybujem, že tie kmene boli k sebe blízko, keď spolu súperili o územie. Ja si to predstavujem ako veľkú krajinu, kde sa pešo dostanete k cieli proste pomaly. Možnože autorka už predpokladala, že poznáme trasu z predošlého dielu, ale ja som ho čítala už dosť dávno a tie udalosti alebo cesty tam zase až tak často pripomenuté neboli.
V záverečnom dieli na nás určite čaká boj o Modrú tíšinu a mne sa veľmi páči, že táto dystópia má skutočný cieľ. Je to všetko o strachu a o snažení sa prežiť. Tu skutočne ide o život a strach o hrdinov vás sprevádza na každej strane. Vždy sa tam deje niečo nové a niečo nebezpečné a autorka vymýšľa stále nové udalosti, ktoré by ešte vygradovali napätie a nervy čitateľovi. Túto sériu vám rozhodne odporúčam! Je to pre mňa jedna z najkvalitnejšie spracovaných dystópií a som strašne zvedavá na záverečný diel!
Ešte jedna menšia rada - nečítajte si celú anotáciu na internetových stránkach, sú tam zbytočné spoilery.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Vďaka za skvelú recenziu :) Už sa na tú knihu nemôžem dočkať! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jednotka sa mi veľmi páčila, na dvojku si brúsim zuby už dlhšie a po tejto recenzií... Dúfam, že sa k nej dostanem čo najskôr! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam 8) Bavilo ma to rovnako ako 1. diel ale predsa úplne inak 8D

      Odstrániť
    2. To znie sľubne! :)

      Odstrániť
  3. Proč nám jenom rozdělili druhý dá na dvě části? a vůbec na ní nemáme takového sexy chlapa - spíš velmi nesympatickou postavu :D Já si to snad budu muset opatřit v originále anebo sáhnout po slovenské verzi! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D ja tomu tiež nerozumiem, ani nechápem, KDE vám to rozdelili, veď to je strašne tenká kniha a ešte k tomu som aj celý čas pri čítaní rozmýšľala, že ktorý moment bol pre vás ten zlomový, ale ten koniec bol dobrý koniec a predstaviť si iné v priebehu deja ako zakončenie mi proste nešlo.Neviem si predstaviť kde a prečo vám to rozdelili.

      Odstrániť
  4. U vás se jmenuje Perry Sokol? o_O Každopádně máte o moc hezčí obálku než my :)
    Tahle série se mi hrozně líbí, zase je to něco novýho :) hrozn se mi líbil první díl, ty rozdíly mezi Luskem a éterem, bomba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás sú tie mená veľmi divne preložené 8D všetci divosi majú také divné - Bystruška, Pazúrik, Sokol, Bes... ale zase je to zaujímavé 8D

      Odstrániť
  5. Prvý diel sa mi páčil, na tento sa teším, ale ako tak čítam tvoju recenziu tak som si uvedomila, že som sa stratila v menách a v tom, kto bol kto. Budem si musieť osviežiť pamäť. :-)

    btw: kým si ma neupozornila na toho chlapíka, tak som si ani nevšimla, aký je fešný. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No aj ja som sa chvíľami strácala 8D
      To si si ako nemohla všimnúť??? To je predsa model ako z rozprávky! 8P

      Odstrániť

Zverejnenie komentára