Pekelné stroje #1: Mechanický anjel

BOOK


Originál: The Infernal Devices #1 - Clockwork Angel
Autor: Cassandra Clare
Vydavateľstvo: Slovart, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Tessa
Vedl. postavy: Will, Jem, Charlotte, Henry, Sophie, Jesaminne, Magnus Bane, Thomas
Hl. záporáci: Magister, Temné sestry

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti, lovci

Obálka?
Originál je len 1, to sú krásne obálky, no slovenská verzia je naozaj veľmi podarená a chválim autora 8)

Strany?
400 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia, spin-off k sérii Nástroje smrteľníkov.

O čo ide?
16-ročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Humor?
Will má krásny ironický humor a jeho hlášky krásne odľahčujú atmosféru. Všetci ostatný mu pekne papuľujú, čím sa vytvárajú vtipné scény.

Nuda?
Vôbec nie, vždy sa niečo zaujímavé deje. Dokonca aj keď sa nič zásadné nedeje, tak sa to číta krásne 8D

Láska?
Tessu očarí hlavne William, aj keď si to nechce priznať. Máme tu nejaké tie romantické scény, no aj situácie, keď sa zo mňa stáva čistá feministka!

Akcia?
Neustále sa niečo a niekto hľadá, riešia sa záchranné aj zabíjacie misie, čo vytvára pekné akčné scény.

Napätie?
Hneď na začiatku nás autorka vrhne do nebezpečenstva a napätie sa ťahá celou knihou.

Smrť?
Áno.

Koniec?
No nasr... nahnevala som sa.

Čo som čakala?
Veľmi podobný svet a postavy ako v pôvodnej TMI sérii.

Čo som dostala?
Toto dielo je spin-off k autorkinej sérii Nástroje smrteľníkov. Odohráva sa v roku 1878. Autorke dávam veľké plus za autentickosť doby a róby.
Tieňolovci - chránia ľudí pred nekalými praktikami nadprirodzených bytostí. Upíri, vlkolaci, víly a bosoráci podliehajú Dohode s Tieňolovcami. Najhorší sú však démoni, s ktorými sa neradno zahrávať.
Tessa prišla do Londýna hľadať brata, narazila však na ľudí, čo ju chcú využiť a tiež na ľudí, ktorí ju ochránia aj vlastným životom. To zaručuje knihe množstvo akčných scén. Prekvapenia a tajnosti sa valia zovšadial a ja som ani nestíhala sledovať a vkuse ma niečo prekvapovalo. Autorka vytvorila aj veľkého zloducha Magistra, u ktorého vlastne ani neviete, čo chce. Nájdete tu aj známe postavy z pôvodnej série ako sú Mlčanliví bratia či bosorák Magnus Bane. Históriu Tieňolovcov sa dozvedáme z Tessinho štúdia a je prekvapivé, koľko knižiek sa tu spomína a cituje. Vyznie to naozaj unikátne. Tiež si tí, čo čítali TMI všimnú známe tieňolovecké priezviská, hlavne Herondale a Lightwood. Mne to nedalo a vkuse som sa zamýšľala nad tým, kto je koho predok 8D
Všetky postavy vytvárali zaujímavú súčasť deja a neboli tam zbytočne. Tessa mi bola sympatická, Jem je stelesnená dobrota a Will je... no proste Will. Je to povaha ako Jace z TMI, no predsa iný. Zaujal ma, na konci ma naštval, ale nezavrhujte ho, pretože v 2. dieli som sa do neho zamilovala 8P
V knihe sa mierne ťahá taký ten zastaralý názor, že ženy by nemali bojovať ani nosiť nohavice, na čo poukazuje aj sama Tessa. Treba si uvedomiť, v akej dobe prebieha dej knihy, ale nie je to nič strašné. Aj muž aj žena totiž dokážu spoľahlivo a vtipne papuľovať Willovi 8D On dodáva knihe odlahčenie vo forme humoru, irónie, zosmiešňovania a vytvára tým vtipné hlášky a situácie.
Veľkým mínusom je, že autorka nevymyslela skoro nič nové. Zaujali ma mechanické stroje, no inak akoby okopírovala postavy a dej Mesta kostí.
Toto dielo je podľa mňa vylepšená verzia Mesta kostí. Možno práve preto sa to čítalo tak dobre. Štýl autorky sa nezmenil, píše pútavo a príbeh ma bavil, no bohužiaľ nemôžem dať knihe, ktorej autorka vykráda samu seba plný počet hviezdičiek. Odporúčam vám prečítať si najprv pôvodnú TMI trilógiu a potom sa rozhodne pustiť do tohto, pretože je to skoro perfekné 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek





E_V_E

Komentáre

  1. Ááááááá ... už to chci přečíst -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si požičala 8) ale chcela by som mať aj doma.

      Odstrániť
  2. Ja mám knihu doma už tak pol roka a stále som sa k nej nedostala... Strašný údel mojich kníh :D Strašne sa na ňu teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Těším se až si knížku přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa strašne páčil ten steampunk :D Je to jeden z mojich obľúbených žánrov, aj keď som veľa kníh s takou témou nečítala =D A Will <3 :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já už si ji chci tak moc přečíst! :D Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vypadá to zajímavě, škoda, že se u nás zatím nechystá nebo jsem o ničem neslyšela. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. wáááá.... :D na tieto knihy som narazila, keď som bola v kníhkupectve.. :D ale potom som si uvedomila, že som taká trápna a nemám ešte prečítané The Mortal Instruments :D takže by som si mala pohnúť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som to tiež dlho odkladala, chcela som si prečítať ešte aj 5ku z TMI, ale potom mi ich Astesia vyslovene nanútila 8D tak som si prečítala už aj 3ku v angličtine a rozhodne by som chcela mať knihy aj doma 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára