Pekelné stroje #2 - Mechanický princ

BOOK


Originál: The Infernal Devices #2 - Clockwork Prince
Autor: Cassandra Clare
Vydavateľstvo: Slovart, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Tessa
Vedl. postavy: Will, Jem, Charlotte, Henry, Jesaminne, Sophie, Cyril, Magnus Bane, Gideon, Gabriel, Benedict, Cecily
Hl. záporáci: Magister

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti, lovci

Obálka?
Originály sú skvosty, ale krásne máme aj slovenské.

Strany?
424 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia, spin-off k sérii Nástroje smrteľníkov.

O čo ide?
V magickom viktoriánskom Londýne našla Tessa útočisko u Tieňolovcov iba nakrátko. S pomocou príťažlivého samotára Willa a oddaného Jema totiž zisťuje, že Magistrova vojna proti Tieňolovcom je veľmi osobná. Viní ich za dávnu tragédiu, ktorá mu zničila život. Ak chcú odhaliť tajomstvá minulosti, musia preskúmať hmlistý kraj Yorksire, hrôzostrašné sídlo plné nevypovedaných tajomstiev, špinavé uličky Londýna aj zakliatu plesovú sálu, kde sa Tessa dozvie strašidelnú pravdu o svojom pôvode. Keď sa napokon stretnú s mechanickým démonom, ktorý nesie varovanie pre Willa, uvedomia si, že Magister vie o každom ich kroku a niekto ich zradil.
Hľadanie Magistra a pravdy privádza trojicu do nebezpečenstva a Tessa zisťuje, že láska a lži dokážu otráviť aj to najčistejšie srdce. A jedna otázka stále visí vo vzduchu: Dozvie sa Tessa, kto vlastne je a aká je jej úloha?

Humor?
Will je stále krásne vtipný a ironický, a hneď na začiatku knihy pochopíte prečo. Veľmi sa mi páčilo, ako začal tancovať na stole 8D

Nuda?
Čítala som so zatajeným dychom.

Láska?
Občas som bola z Tessy na nervy! Raz sa bozkáva s jedným, potom s druhým, a to sú bratia! Občas som nevedela, čo si o tej romantickej línii mám myslieť.

Akcia?
Prakticky stále sa niečo deje a rieši.

Napätie?
Dalo sa krájať!

Smrť?
Áno.

Koniec?
Tak to bol šok, tak som to nechcela a neverím tomu, čo sa stalo.

Čo som čakala?
Koniec 1. dielu ma dosť naštval, tak som bola zvedavá, ako to bude ďalej.

Čo som dostala?
Len Cassandra Clare dokáže urobiť svojej hl. postave takto krutú vec v oblasti lásky a zároveň z nej spraviť v našich očiach mrchu. Ten koniec bol citovo veľmi krutý a zároveň šťastný, no kto to takto dokáže napísať?
Tessa je dosť rozumná hrdinka, bojuje, aby mohla žiť, zisťuje si informácie a pomáha Tieňolovcom. No niekedy som mala chuť otrieskať jej panvicu o hlavu. "Will je tak pekný, Jem ma potrebuje, och bože, čo mám robiť, však budem sa bozkávať s obidvoma a potom si vyberiem" - a ona si nakoniec normálne vybrala!, ale ja tomu ešte neverím, autorka to podľa mňa buď prehodí alebo ju zabije, aby bol pokoj 8D
Páčil sa mi Magnus Bane, ktorý konečne ukázal viac tej mágie a svojich citov. Takisto Charlotte a Henry sa mi nesmierne pozdávajú a Sophie je takisto skvelá hrdinka.
Naopak záporákov by som všetkých vyvraždila, aj keď je ich charakter prepracovaný.
No a čo naši ústrední chlapci? Je to s nimi ťažké, pretože obaja majú úžasné a úplne iné charaktery. Jem je stelesnená dobrota a skvelý a romantický chlapec. Ak by nemal tú chorobu, nemal by jedinú vadu. Je to typ hrdiny, ktorý je tým dobrým princom, ktorého rozumná žena chce za manžela. Will na druhej strane je bad-boy s dobrým srdcom. Osobne som si po 1tke myslela, že žiadne srdce nemá, ale okabátil ma 8D Je to taký tragický sexy hrdina, s ktorým chce každá žena zhrešiť. Na jednej strane Tessu odsudzujem, ale na strane druhej, by som na jej mieste pri rozhodovaní byť nechcela.
Autorka pripravila zase veľa akčných a prekvapivých scén. Vyšli na povrch mnohé tajomstvá a skutočnosti. Ohľadom Willa už hneď na začiatku, aby sme mali možnosť ho pochopiť. Romantické scény takisto nemajú chybu 8P Hádky zbožňujem a riešenia ešte viac. Všetko to v tejto knihe nájdete.
Príbeh je rozprávaný z viacerých uhľov pohladu a máme tak možnosť nazrieť do viacerých myslí. Aj doba má stále svoje kúzlo a tieňolovecký svet má ešte vždy čo ponúknuť.
Stále si stojím za tým, že sa to dosť podobá pôvodnej TMI sérii, no má to v sebe originalitu a nápady. Ak ste čítali 1. diel, nenechajte si ujsť ani toto pokračovanie. Nachádzajú sa tu situácie, ktoré som nechcela, aby sa vyvinuli tak, ako sa vyvinuli, ale predsa len nepíšem tento príbeh ja a tak to akceptujem a budem dúfať v šťastný záverečný diel.

100 ľudí, 100 chutí..
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek




E_V_E

Komentáre

  1. Třetího dílu se nemůžu dočkat, ale už teď je mi jasné, že nejspíš budu smutná ať nakonec skončí s jedním nebo s druhým :D Mám je ráda oba, sice Will u mě vede, protože Jem je na můj vkus až moc hodný, ale i tak ! :D
    No, jsem na třetí díl zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som neodolala, musela som začať čítať v cz volnom preklade 3kj, ale ask chyba, lebo teraz nemyslím na nič iné a kapitoly pomaly pribúdajú 8(

      Odstrániť
    2. Já jsem nad tím taky chvíli uvažovala, ale pak jsem si řekla, že počkám až to bude celý protože bych si jinak ukousala nehty, jak bych byla nedočkavá :D
      Takže s tebou vážně soucítím.. :)

      Odstrániť
    3. No ved to, teraz som taka zufala, za si to citam v anglictine 8D

      Odstrániť
  2. Ten koniec bol fakt šokujúci a dosť sme trpeli, keď bola Clockwork Princess v nedohľadne, takže máš podľa mňa šťastie, že si to prečítala až potom, čo bola trojka vydaná :D A aj keď to je nemožné, ten epilóg sa snaž nečítať - alebo s tým aspoň počkaj. Podľa mňa ho mohla Cassandra vynechať - ale to by nebola ona, keby to urobila =D

    Charlotte a Henry a Sophie s Gideonom sú super :D

    Inak, môže byť trošku zavádzajúce, keď napíšeš, že sú tí dvaja bratia xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neskoro, už som prečítala celú 3ku a som zdrvená z epilògu 8D
      Pre mňa boli ako bratia a ten, kto čítal predošlý diel chápe, čo tým myslím 8)

      Odstrániť
  3. Skvelá recenzia! A navyše s ňou súhlasím. MP bol pre mňa najlepšou časťou série, ale Princezná už nebola mojou šálkou kávy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Mne sa páčila aj 3ka, len ten epilóg, ach.

      Odstrániť
  4. Treba sa k tejto knihe vôbec vyjadrovať? Pre mňa to bola najlepšia časť zo série. Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiill :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ach, ten začiatok keď sa vyznával ma úplne dostal 8D a ten koniec, božeeeeee 8_(
      dobré to bolo 8)

      Odstrániť
  5. Willa úplne milujem a vôbec, postavy, prostredie, štýl písania! Tá romantická línia ma tam tiež úplne dorazila... strhla... a doteraz neviem, čo si o tom myslieť, hlavne proste zakončenie trojky ach jaj.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ten epilóg bol hardcore 8D

      Odstrániť
    2. Hej.:D Inak som ešte zvedavá na ten súvis s TMI.:D A ty si ešte nečítala Chlapec Nikto?:D Tak som rada, že nie som jediná.:D Ale tiež sa chystám.:D

      Odstrániť
    3. nie, mám to už doma, ale momentálne nemám čas čítať 8D plánujem budúci týždeň konečne

      Odstrániť
  6. ahoj, no ja už som článok robila, ale odpoviem ti v komentároch 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nemůžu se dočkat, až ho nás taky přeloží! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nejvíc mě dostala Sophie se svým zrcadlem :D. Prej "Paní udělala jsem něco hrozného" "Oh Soph, co?" "Přetáhla jsem paní Jessie přes hlavu, zrcadlem, tím těžkým stříbrným a také jsem jí přivázala k posteli" Tahle scéna mě naprosto odrovnala! :D Smála jsem se neskutečně..

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára