Počátek

BOOK


Originál: Origin #1
Autor: Jessica Khoury
Vydavateľstvo: Egmont ČR, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Pia
Vedl. postavy: Eio, Paolo, Antonio, Harriet, Sylvia, Will, Timothy, Ami, Luri, Kapukiri
Hl. záporáci: Korpus, Genisect

Žáner?
dystópia, ale ste tak nejak mimo sveta, v uzavretom prostredí

Obálka?
Zaujímavá.

Strany?
365 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
2. diel vyjde v origináli 14.1.2014.

O čo ide?
Pia vždy znala svůj osud.
Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese. Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu.
Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov. Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice. Nedokáže odolat a pokračuje v útěcích, aby ho mohla vídat. Zamilují se do sebe a kousek po kousku začínají poznávat pravdu o Piině původu – pravdu se smrtícími následky, která navždy změní jejich životy.


Humor?
Eio je zábavný človiečik a jeho kmeň mi prišiel niekedy zábavne primitívny, no za to múdry.

Nuda?
Od začiatku som hltala každé slovo.

Láska?
Pia by ju chcela zažiť, ale je nesmrteľná a tak by rada seberovného. A v tom narazí na Eia. 

Akcia?
Na konci veľmi vzrušujúca.

Napätie?
Niektoré scény sú odlahčené informáciami, iné romantikou, ale je tam dosť napätia aj tak.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Uzavretý. Totálne som bola v tom, že toto je trilógia, ale 2. diel má iné postavy a miesto, ale rovnaký vedecký svet.

Čo som čakala?
Zaujímavú dystópiu.

Čo som dostala?
Táto kniha je jednou z najneobyčajnejších dystópií, ktoré som mala možnosť si prečítať. Autorka krásne skĺbila vedu a prírodu. Zaujali ma vedecké kecy a latinčina, všetko bolo dostatočne vysvetlené. Džungla bola zase nádherná a domorodci fascinujúci. V takýchto paradoxoch si uvedomíte, aké veľké rozdiely sú medzi jednotlivými krajmi a ako sa navzájom ľudia ovplyvňujú.
Hl. hrdinka, 17-ročná Pia, je nesmrteľná vďaka vede a jednej neobyčajnej kvetinke. Tím vedcov, ktorých volá "tety a strýkovia" ju vzdeláva, učí veciam vedeckým a pre ďalší výskum potrebných. O tom, ako sa žije vonku nemôže počuť ani slovo. Ona musí ostať vo veľkej "klietke" a vytvoriť rovnakých ako je ona. Odrazu jej vstúpi do života polonahý chlapec, no kto by odolal? 8D
Eio je pre mňa čistý Maugli! Jeho zázemie aj povaha sú síce odlišné, ale so všetkými tými domorodcami, jaguárom a anakondou mi strašne pripomínal rozprávku o Mauglim. Bolo to veľmi milé a ja som si ho naozaj obľúbila.
Pia je zase vedkyňa, bifľoška, vylepšený človek a závisí od nej budúcnosť celého ľudstva. Vyrastala medzi vedcami, z ktorých asi 4 mi boli sympatickí, ostatným som neverila ani nos medzi očami. Ona sama bola pre mňa zaujímavým objektom a určite by sme sa spriatelili. Žiadna postava tam nebola zbytočne.
Odjakživa ma fascinovala myšlienka nesmrteľnosti, ale nie takto. Toto by som nepodstúpila, vedci ma desili. Autorka vytvorila okolo Pie mnoho otázok, všetky nakoniec zodpovedala a mňa úplne okabátila, pretože len 1 podstatnú vec som uhádla.
Na konci je krásna akcia a uzavretý záver, naozaj jedinečný príbeh. Zaoberáte sa vedou a džunglou, pokrokom a prírodou, máte tu nádherné romantické scény, no pripravte sa, že o bozku sa tak skoro nedočítate. To bolo jediné, čo mi vadilo.
Táto knižka ma dostala a ja sa neuveriteľne teším na 2. diel, ktorý má však iných hrdinov. Rozhodne vám knihu odporúčam.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu 

EGMONT ČR!



E_V_E   

Komentáre

  1. Zdá sa, že okrem nádhernej obálky je táto kniha ešte aj úplne dokonale vymyslená. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že je skvelá 8)

      Odstrániť
    2. Ja viem, že už si bola nominovaná na LA veľakrát, ale tak som si dovolila nominovať ťa znova. :)

      http://www.incredible-books.blogspot.sk/2013/10/liebster-award-alebo-70-krat-simone.html

      Odstrániť
    3. Ďakujeeem, ja rada odpovedám na otázky 8P

      Odstrániť
  2. Čo k tomu povedať?
    Od prvej chvíľe, čo som uvidela obálku, mala som to šialené nutkanie zistiť si viac a našťastie som to potláčala až doteraz. Nemala som tušenia, o čo go...a to bolo dobre.

    V prvom rade, znie mi to skutočne halúzne, že jedna kvetinka dokáže také veci ako zaistiť nesmrteľnosť. Asi by som veľmi nepremýšľala, keby som mala možnosť mať takú kvetinu, ktorá mi to zaistí, o to viac by som sa desila vedcov a takého "života", ktorý by ma potom čakal.
    Napriek tomu, že si myslím o takom živote - to musí byť fakt desivé a otrasné, nemám pocit, že to je v knihe podané tak čierne. Skôr by som povedala, že je to v pohode, najmä ak už budeme na časti kde sa nachádza spomínaný polonahý chlapec. :D Heh. To už nebude až tak strašné.
    A? Vzhľadom k tomu, že príbeh je ukončený už teraz a pokračovanie začína oním novým príbehom...nemyslím si, že je až také nereálne prečítať si ju v najbližšej dobe. Aspoň v mojom prípade.
    Hlavne ma zaujíma ako si autorka poradila s technickými vymoženosťami a samozrejme detaily, na ktorých to stojí a padá - na to som nesmierne zvedavá! Uvidíme, či ma dostane.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak len pekná kvetinka nestačí 8D musíš sa aj narodiť na určitom mieste 8D veď ti to nebudem všetko prezrádzať!

      Odstrániť
  3. Počátek je má nejnovější koupena kniha, tak jsem na ní hodně zvědavá. Většinou vždycky těm nejvíc nejneobyčejnějším dystopiim příjdu na chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som z nej ani nemala pocit, že by to bola dystópia 8D proste super nápad 8)

      Odstrániť
  4. Vyzerá to super :D Keď sa ti to tak páčilo, možno si to raz prečítam aj ja :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kniha sa mi tiež veľmi páčila. Nie na plných 5*, lebo nápad bol veľmi dobrý, ale mnoho vecí som dopredu odhadla a tá ľúbostný zápletka bola obohraná, no bolo to nadpriemerne dobré číítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa tá romanca veľmi páčila 8) bolo to také milé, to som predpokladala také všeobecnejšie vyvrcholenia ale dej a koniec vôbec, moc sa mi to páčilo 8)

      Odstrániť
  6. Veľmi ma zaujala tá kniha, asi ju idem pridať na zoznam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kniha sa mi veľmi páčila, odporúčam ju a súhlasím s recenziou.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Že Maugli :D :D Ale som na to zvedavá, obálka je zaujímavá a ak si tomu dala plný počet, tak to určite musím prečítať :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som normalne mohla ísť do politiky s takými presvedčovacími schopnosťami 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára