Reset

BOOK


Originál: Reboot #1
Autor: Amy Tintera
Vydavateľstvo: Egmont ČR, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Wren
Vedl. postavy: Callum, Leb, Ever, Adina, Ross, Hugo, Lissy, Tony, Desmond, Gabe
Hl. záporáci: KLEZ, veliteľ Mayer

Žáner?
dystópia

Obálka?
Krásna čierna s číslami.

Strany?
371 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
2. diel vyjde v origináli 6.5.2014.

O čo ide?
Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. Wren 178 je nejnebezpečnější reset v Texaské republice. Nyní ve svých sedmnácti letech slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ (Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění). Wren je jako zkušená bojovnice pověřena výcvikem nových resetů, ale její poslední nováček - Callum Reyes - je nejhorší, jakého kdy viděla. Callum byl oživen 22 minut po své smrti, a tak prakticky zůstal člověkem. Má příliš pomalé reflexy a nepatřičné otázky a jeho nikdy neuvadající úsměv vyvádí Wren z miry. Pořád však odpovídá za jeho výcvik. Když Callum odmítne splnit rozkaz, dostane Wren poslední šanci ho srovnat - jinak ho bude muset zlikvidovat. Wren dosud vždy uposlechla každý rozkaz a ví, že když se vzepře, bude také zlikvidována. Ale zároveň se nikdy necítila tak živá jako s Callumem.

Humor?
Callum je veľmi vtipný a optimistický.

Nuda?
Téma a námet sú skvelé a ja som nikdy nemala pocit, že by ma príbeh nebavil.

Láska?
Callum je strašné zlatíčko a nedá sa nezamilovať si ho.

Akcia?
Neustále sa chodí na misie, zatýkajú sa zločinci, vkuse sa strieľa a zabíja a na konci je to najdramatickejšie.

Napätie?
Niekde odľahčené humorom, niekde správne vygradované.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Akčný a zaujímavý.

Čo som čakala?
Ohromne ma zaujala téma tejto dystópie a veľmi som sa na knihu tešila.

Čo som dostala?
Človek sa nakazí vírusom KDH a keď zomrie, môže ožiť ako Reset - je rýchlejší, silnejší, menej ľudský. Reseti stále do istej mieri vyzerajú ako ľudia, dokonca starnú a dospievajú, no sú majetkom organizácie KLEZ, ktorá sa stará o ochranu ľudstva. Reseti chytajú zločincov a väčšina z nich sú vrahovia. Riadia sa však pokynmi KLEZ-u a nemôžu si vyberať ani sa veľmi slobodne rozhodovať a odvrávať.
Wren je jedna z najlepších Resetiek. Trvalo 178 minút, kým sa po smrti prebrala a čím dlhšie je človek mŕtvy, tým lepší Reset je z neho. Na druhej strane Callum je 22ka, jeden z najnižších čísiel a preto je veľmi podobný ľuďom. Nedokáže dobre bojovať, či rýchlo bežať, má problém s poslúchaním rozkazov a nechce zabíjať. Má veľké šťastie, že dokázal očariť Wren, inak by v KLEZ-e neprežil ani deň.
Wren sa zdá na začiatku nemilosrdná, no aj tak som si ju obľúbila a nie je to žiadna prázdna schránka, len je už 5 rokov mŕtva, je Resetka a je zvyknutá na samotu a poslúchanie rozkazov. Také niečo sa na človeku prejaví. Bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako si Wren počína vo svojom živle a ako ju Callum dokázal "oživiť". Callum je totiž veľké vtipné zlatíčko, ktorý Wren proste fascinoval. Takto sa správny Reset nechová a tak sa mu snažila pomôcť, aby sa prispôsobil a prežil. Nakoniec vlastne Callum spôsobil zmenu u Wren.
Reseti sú naozaj veľmi zaujímavý nový druh. Sú niečo ako zombíci, ale stále ľudia. Fascinovali ma a autorka pekne vysvetlila celú ich históriu. Vedľajšie postavy na mňa ale nijak extra nezapôsobili, ani však nemali veľa priestoru, lebo sa v knihe často zomiera. Autorka mala perfektný nápad a vytvorila naozaj zaujímavú tému. Páčil sa mi výcvik nováčikov, ako aj Wrenine misie. Táto dystópia má skvelú myšlienku a ako to v dystópiách býva, existujú aj tu rebeli a odboj.
Kniha sa mi čítala veľmi rýchlo a pritom ani nie je tenká. Príbeh aj postavy sa mi páčili, autorka pekne vygradovala aj napätie. Najprv to začalo tak pozvoľna, autorka nás so všetkým zoznámila a začala stavať na Wren a Callumovi. Pridala aj nejakú tú Wreninu zmätenosť a postupne nám odhaľovala, že KLEZ nie je až taký dokonalý. Trošku sa mi nepáčilo, že Wren okamžite vyriešila to, čo dostala pod ruku. Možno nie vždy, ale napr. záverečná akčná scéna bola len taký náhly popud a autorka im mohla nechať trochu viac času na prípravy. Tiež som sa divila, ako rýchlo Wren Calluma prijala a ako začala získavať svoje emócie. Predtým to síce nikdy nepotrebovala, ale myslela som, že bude väčší "stroj".
Autorka si príbeh pekne rozvrhla a vytvorila zaujímavú myšlienku, no mám taký pocit, že niečo tomu chýbalo. Akoby sa bála dať tomu taký väčší ráz a aj keď bol počet mŕtvol vysoký, len jednou smrťou ma dokázala naozaj zasiahnuť. Knižku by som odporučila všetkým fanúšikom dystópií, pretože téma je naozaj úžasná, kniha sa číta skvele a je tam pekne vyrovnaná akcia aj romantika. Veľmi sa teším na 2. diel.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu EGMONT ČR!




E_V_E   

Komentáre

  1. Dúfam, že mi to raz požičiaš :D Lebo námet sa mi fakt páči.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné 8D teraz nebudem doma, ale máš to rezervované 8P

      Odstrániť
  2. Mi se to líbilo moc a moc. Chci další díl! :3

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už som sa ťa aj chystala spýtať, že či starnú, ale keďže si to napísala, tak už nemusím :D
    Na Reset som sa tešila, odkedy bolo oznámené vydanie v preklade, lebo vtedy to ešte nevyšlo ani v angličtine. Som na to veľmi zvedavá =D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Neviem prečo, ale z tvojej recenzie mám pocit, že si to autorka nepremyslela až do detailov :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechapem, preco je tomu tak 8D napad ma skvele premysleny len mozno trochu rychlo to zvrtla na tu romantiku.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára