Ukradnuté sny #1

BOOK


Originál: Splitterherz #1
Autor: Bettina Belitz
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Elisabeth
Vedl. postavy: Colin, rodičia Ellie, Tillmann, Maike, Benni, Nicole, Jenny, Lola, Nadine
Hl. záporáci: Tessa

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Jednoduchá biela s krásnym srdcovým obrázkom.

Strany?
455 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia + jedna novelka.

O čo ide?
17-ročná Elisabeth Sturmová je naštvaná snáď na celý svet. Kvôli rodičom sa musela presťahovať, prišla o všetky kamarátky, a navyše tu na vidieku nie je takmer žiadna príležitosť na zábavu. Všetko však zmení stretnutie s Colinom. Prečo ju tento odmeraný a chladný chalan od začiatku priam neuveriteľne priťahuje, to si sama nedokáže vysvetliť. Je pre ňu jednou obrovskou hádankou. Aké je jeho tajomstvo? Čo skrýva? Svojím pátraním odhalí Elisabeth pravdu nielen o Colinovi, ale aj o vlastnej rodine a zistí, že im všetkým hrozí obrovské nebezpečenstvo.

Humor?
Minimum.

Nuda?
Knižka sa mi čítala dobre a aj keď som sa od nej vedela viackrát odtrhnúť, vedela som jej stránky aj dychtivo hltať.

Láska?
Ellie sa vlastne dlho len zo zvedavosti zaujíma o Colina. Až na konci sa začnú diať väčšie veci.

Akcia?
Na konci jedna veľká.

Napätie?
Od začiatku kniha pôsobí takým tajomným dojmom, nikdy neviete, aká záhadná a strašidelná náhoda sa na ďalšej strane vykľuje. Spôsobuje to napätú atmosféru tajomna.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Na mňa trochu príliš melodramatický, ale akcia zvýšila zaujímavosť.

Čo som čakala?
O tejto knihe som nevedela vôbec nič. Len to, že je tam niečo nadprirodzené a zaujala ma obálka. Som rada, že som si neprečítala ani anotáciu, nevedela som, do čoho idem.

Čo som dostala?
Táto knižka mi robila spoločnosť v nemocnici a podarilo sa jej trochu ma odpútať od stresu a strachu tým, že mi ponúkla navonok obyčajný príbeh dievčaťa, čo si zvyká na nové prostredie a nedarí sa jej to. Takisto pár tajomných náhod a záhad. Atmosféra mi trochu pripomínala seriál Pretty little liars 8D
Keď som sa konečne po 170 stranách dozvedela, aké nadprirodzené príšerky figurujú v tejto knihe, bola som nanajvýš (ale milo) prekvapená. Je to niečo nové, čo som ešte nepočula a nevidela napísané. Dej sa potom podobal na také klišé so "som pre teba nebezpečný", ale celkovo bolo to poznávanie celého tajomstva skvelé. Tá história tých nadprirodzených príšer ma fascinovala, ešte som sa s takýmto niečím nestretla a rozhodne o tom chcem vedieť viac.
Kniha je rozdelené na 4 ročné obdobia a autorka pekne opisuje prírodu. Potešila som sa zainteresovaniu väčšieho počtu zvierat, napr. mačky, kone či pavúky. Postavy sú záhadné.
Elisabeth má, okrem krásneho mena, zaujímavú povahu. Je to typická teenagerka, no rozhoduje sa často aj vyspelo, no niekedy zase robí hlúposti v rade za sebou. Občas (hlavne pri plači či citových výlevoch) som nad ňou iba krútila hlavou, no inokedy som sa dobre vžila do jej nie moc príjemnej situácie. Občas mi vadili niektoré jej slová, ktoré by typická teenagerka nevyslovila, pretože sa v dnešnej dobre pri normálnej konverzácii proste nepoužívajú. Trochu slangu by príbehu neuškodilo. Ellie aj dosť často plakal a omdlievala, takisto počula hlasy a snívala divné veci. K jej osobnosti mi to však tak nejako aj sedelo.
Colin je zase taký správne tajomný a od začiatku mi bol sympatický. Je na ňom niečo také zvláštne, občas ma vôbec nezaujímal a nepovažovala som ho za dôležitého, inokedy som zase nevrlo čakala, kedy sa v príbehu znova objaví. Rodičia Ellie, ako aj kamaráti zo školy boli celkom reálne vykreslení a sympatickí.
Trochu mi nesadlo posledných 200 strán, keď začalo byť všetko príliš melodramatické, príliš precitlivelé a trochu typ Twilight. Na konci sa objavila nejaká tá akcička, čo záver dokázala zachrániť. 460-stranová kniha s takýmto príbehom je trochu moc dlhá, navyše aj ten väčší formát knihy nie je najideálnejší.
Esteticky je to upravené pekne, ale kludne sa mohlo ubrať aspoň 100 strán. Nemusí to totižto každého baviť. Inak sa mne kniha naozaj páčila. Dokázala ma vtiahnuť a aj keď som si musela robiť prestávky pri čítaní, bolo aj také, že som naraz zhltla 150 strán.
Knižku by som odporučila fanúšikom Pretty little liars a fanúšikom záhadnejších príbehov, pretože je tam tá istá dávka strachu, že čo znamenajú tie a tie znamenia, čo je zač tá a tá osoba a iné. Dopredu varujem, že to zrejme nebude baviť každého. Začiatok sa desivo dlho ťahá. Ako som spomínala, až po 170 stranách autorka povedala, o aké príšery sa vlastne jedná. A tých melodramatických 200 záverečných strán jej odpustím len za to, že bola pri písaní knihy tehotná 8D
V celku sa mi ale kniha páčila, naozaj ma prekvapila svojím nápadom a spracovaním. Nemecké autorky ma začínajú viac a viac prekvapovať. Veľmi dobre sa mi to čítalo a ja si s radosťou prečítam 2. diel.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!



E_V_E   

Komentáre

  1. Vďaka za recenziu. Pomohla. ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborná recenzia, som rada, že sa ti kniha páčila. Mne sa zapáčila okamžite po prečítaní. A fakticky sa mi najviac páčilo, že tam bolo všetko také neokukane. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Hej bolo to trošku také iné a nové a zaujalo ma to. A dokonca tých 170 prvých strán som ani netrpela, ale práveže ma tá obyčajnosť bavila. Potom, keď prišlo na to nadprirodzené, bola som ešte viac príjemne prekvapená 8)

      Odstrániť
  3. Ahoj :) Nominovala jsem tě ;) http://blackwhite-diaries.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som rada, že sa ti to páčilo :D
    Inak, už ti došla kniha? Mne už hej =)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Si asi jediný človek, ktorému sa to páčilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mýliš sa, je ich viac 8D Podľa mňa to je dobrá kniha, len nemusí proste sadnúť každému.

      Odstrániť
  6. Ahoj,

    Nominovala jse, tě do Liebster Award budu ráda když se zůčastníš, více se dozvíš na tomto odkaze:

    http://sobikova-knihovna.blogspot.cz/2013/10/liebster-award.html

    Melissa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, nominovala som ťa na Liebster Blog Award :) budem rada, ak sa zapojíš, viacej na tomto odkaze: http://infinity-of-books.blogspot.sk/2013/10/liebster-blog-award-tag.html

    Zuzu

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak ani ja nie som iná a tiež som ťa nominovala do LBA. :D Budem rada ak sa zapojíš, ak sa ti nechce robiť článok, môžeš aspoň napísať odpovede do komentu :) http://elliesbookverse.blogspot.sk/2013/10/liebster-award-tag.html

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Neznie to zle, hoci sa obávam, že by som sa patrila k tým, ktorých by nudila. Každopádne super recenzia a s tým opisom obálky súhlasím, je vydarená.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára