Búrka #1 - Búrka: Uväznený v čase

BOOK


Originál: Tempest #1
Autor: Julie Cross
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Jackson
Vedl. postavy: Adam, Holly, otec
Hl. záporáci: neznámi prenasledovatelia

Žáner?
YA, cestovanie časom

Obálka?
Veľmi sa mi páči ten fialový šál a modro-sivý odtieň knihy. Šlo by to aj bez tých tvárí modelov, ale ani mi neprekážajú.

Strany?
315 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia.

O čo ide?
Píše sa rok 2009. Jackson Meyer je normálny mladý chalan – študuje, má priateľku… 
Má však schopnosť, o ktorej mnohí ľudia iba snívajú. Dokáže cestovať časom do minulosti. Nedokáže meniť ani ovplyvňovať budúcnosť a preto nehrozia žiadne paradoxy, ktoré by ohrozili časopriestor.
Je to pre neho len neškodná zábava. Až do chvíle, keď do Jacksonovho života vtrhnú dvaja neznámi muži a v zápase je jeho priateľka Holly smrteľne zranená. Jackson v zúfalstve skočí o dva roky späť, do roku 2007. Tento skok je však iný ako predchádzajúce. Jackson je v roku 2007 uväznený a nemôže sa vrátiť späť do prítomnosti. Znovu prežije prvé stretnutie s Holly a testuje svoje schopnosti – čoskoro však zistí, že jeho život obklopujú tajomstvá a prenasledujú ho "Nepriatelia času“, ktorí sa nezastavia pred ničím. Komu môže Jackson veriť? A čo všetko je ochotný obetovať, aby zachránil Holly… a možno aj celý svet?


Humor?
Sú tu vtipné dialógy a nejaké tie trápne situácie.

Nuda?
Od začiatku som sa chytila zaujímavej myšlienky o cestovaní v čase a aj keď som bola niekedy zmätená z tých skokov, knihe sa podarilo zaujať ma.

Láska?
Jackson a Holly sú pár ako každý iný, majú problémy a tajnosti, ale milujú sa. Osobne sa mi najviac páčilo, keď Jackson balil Holly v minulosti tým, čo o nej vedel z budúcnosti 8D 

Akcia?
Okamžite na začiatku, potom sa akokeby oddychovalo a hľadalo sa riešenie a koniec priniesol zaujímavé a smutné vyvrcholenie.

Napätie?
Atmosféra je odľahčená humorom a láskou, no nájdu sa aj dosť vypäté situácie či boje o život.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Nie každá autorka by to dokázala takto ukončiť a preto som ešte viac zvedavá na ďalší diel.

Čo som čakala?
Mne sa veľmi zapáčila obálka a téma. Zbožňujem cestovanie časom!

Čo som dostala?
Považujem za naozaj fascinujúce vybrať si do knihy tému o cestovaní v čase. Takéto knihy majú vždy svoje vlastné pravidlá a každý autor si zákonitosti cestovania v čase prispôsobí svojej predstave. V tejto knihe sa mi to zdalo niekedy tak komplikované, že som mala problém pochopiť kde a v akom roku sa Jackson nachádza. Autorka to podľa mňa prekombinovala a párkrát som sa stratila. Napriek tomu vytvorila zaujímavú spoločnosť cestovateľov v čase a priviedla novú možnosť našej budúcnosti. 
Na začiatku vyzerá príbeh ako nejaká neškodná hra a vedecký experiment. Potom sa milovaná Holly ocitne v nebezpečenstve a kvôli tomu sa Jackson ocitne o 2 roky v minulosti a nedokáže sa vrátiť. Tu sa nám vytvára nová línia v príbehu, no je to ešte stále také voľnejšie a humorné, aj keď sa riešia mnohé tajnosti a získavame kopu nových informácií, čo nám autorka pomaličky odhaľuje. Je tu pekne rozvinutá romantická línia a hlbšie vieme spoznať Jacksona, Holly, Courtney aj Adama. Potom sa začnú diať veci tajomné a akčné a záver aj keď dáva veľa odpovedí, zároveň vytvára kopu nových otázok. Koniec autorka vymyslela tak, aby ste mali chuť vyhodiť knihu z okna.
Knižka má dobrú myšlienku a premyslený dej. Nechýba romantika, akcia, napätie, záhady, dobrá aj zlá strana sveta, zaujímavý hrdinovia, smútok aj smrť. Je veľmi ľahké začítať sa a kniha vám ponúkne mnoho podnetov na rozmýšľanie. Naozaj jediné, čo mi vadilo bola niekedy až prílišná prekombinovanosť časových pásiem, v ktorých som sa niekedy stratila. Príbeh som si však užila a jednoznačne vám knihu odporúčam. Cestovanie časom je vždy skvelá téma a autorka v sebe nezaprela ani romantičku 8) Myslím, že tému spracovala naozaj dobre a nedokázala som ani nič uhádnuť, lebo cestovanie časom je nepredvídateľné a kým som rozoberala v hlave jednu myšlienku, objavila sa ďalšia, nad ktorou bolo treba premýšľať. Kniha vo mne zanechala aj pocit zmätenosti a smútku z konca, ale aj úsmev na tvári počas romantických chvíľ ústrednej dvojice 8) Určite stojí za prečítanie.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!


E_V_E

Komentáre

  1. Ja som ešte nič s cestovaním v čase nečítala, tak som zvedavá na knihu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Znie to dobre, síce nemám rada, keď sa strácam, ale ak sa mi podarí, knihu si prečítam.:) Inak "Osobne sa mi najviac páčilo, keď Jackson balil Holly v minulosti tým, čo o nej vedel z budúcnosti 8D" - jee, tá myšlienka je dobrá.:):D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. 8D to je veľká škoda! ale všimla som si, že väčšinou máme my 2 opačné názory na niektoré rovnaké kúsky 8D preto nikdy nezavrhujem knihu, ktorú aj totálne zvozíš pod čiernu zem, len si na ňu dám väčší pozor 8D

      Odstrániť
  4. Chcela by som to aj ja prečítať, veľmi ma zaujala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Neviem sa rozhodnúť či sa mi bude páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wáá aj ja chcem túto knihu :D skvelo si opísala tú lásku medzi Holly a Jacksonom :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára