Serafína #1 - Serafína: Skrytá tvár

BOOK


Originál: Seraphina #1
Autor: Rachel Hartman
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Serafína
Vedl. postavy: Orma, princ Kiggs, princezná Glisselda, Lars, generál Comonot, kráľovná Lavonda, princezná Dionna, Abdo, Mili, Claude, Lin, Jozef, Viridius, madam Okra, Basind, Eskar
Hl. záporáci: Imlann

Žáner?
fantasy - draci

Obálka?
Mne sa veľmi páči, krásna modelka a majestátny drak v pozadí.

Strany?
339 strán deja + venovanie, zoznam postáv, vysvetlivky a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
2. diel sa chystá autorka vydať vo februári 2014.

O čo ide?
Ani štyri desaťročia udržiavaného mieru nepomohli ľuďom a drakom kráľovstva Gored k prehlbovaniu vzájomnej dôvery. Draci, schopní brať na seba ľudskú podobu, sa ako vyslanci zúčastňujú súdov a ako bytosti s neobyčajne prenikavým rozumom odovzdávajú svoju múdrosť univerzitám sťaby učenci a učitelia. Napriek tomu však pre nich ľudské emócie zostávajú záhadou a s blížiacim sa výročím vzájomnej dohody vzrastá napätie.
Serafína Dombeghová sa obáva oboch strán. Ako neobyčajne nadaná hudobníčka sa ocitne na kráľovskom dvore, nanešťastie práve vo chvíli, kedy je za veľmi podozrivých okolností zavraždený člen kráľovskej rodiny a podozrenie padne na drakov. Dochádza k vyšetrovaniu a Serafína, vtiahnutá doprostred, sa musí spojiť s kapitánom Kráľovninej gardy, ktorým je nebezpečne vnímavý princ Lucian Kiggs. Popri spoločnom odhaľovaní náznakov sprisahania s cieľom zničiť mier, sa Serafína snaží uchrániť svoje vlastné tajomstvo. Tajomstvo tak strašné, že jeho odhalenie by ju mohlo stáť život.


Humor?
Má to skôr takú vážnejšiu atmosféru.

Nuda?
Na začiatku som sa trochu ťažšie orientovala v novom svete, ale postupne som sa do toho dostala.

Láska?
Taká nenápadná romanca.

Akcia?
Na konci krásne vyvrcholenie.

Napätie?
Postavy pátrajú po vrahovi, takže je tu napätia dosť.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Zaujímavý a aj dojímavý.

Čo som čakala?
Knihu som si chcela prečítať hlavne kvôli téme drakov a nádhernej obálke 8)

Čo som dostala?
Toto bola naozaj premyslená kniha. Autorka vytvorila čisto nový svet, spolunažívanie drakov a ľudí. Máte tu kráľovstvo Goredd, kde sa autorka nebála použiť to zastaralejšie voľakedajšie poňatie kráľovstiev, nebála sa zasnúbiť bratranca so sesternicou, priložiť rytierov a hlavne drakov. Dokonca spomenula aj záchod a iné potreby, ktorým sa väčšina autorov vyhýba a radšej nevysvetľuje. Aj keď sa s členmi kráľovského rodu muselo rozprávať s úctou, autorka urobila voľnejšie princípy a nebolo všetko rozdelené podľa krvi a postavenia. Mala som pocit, že sa človek baví s človekom, či už to bol drak, polodrak alebo princ či princezná. Napriek tomu sú tu druhové odlíšenia a nenávisť. Pôsobilo to na mňa však prirodzene. 
Autorka ma milo prekvapila svojou fantáziou, vytvorila si nové slová a pomenovania a priložila aj ich vysvetlenie na koniec knihy. Všetky prvky krásne premyslela a podarilo sa jej do toho zasadiť zaujímavú zápletku. Jej riešenie si rozkúskovala a pritom odhalila fakty a históriu ako aj Serafíninu minulosť. 
Postavy mi boli sympatické a každá bola niečím zaujímavá. Niektoré som si okamžite zamilovala, iné hneď odsúdila, niektoré zaberali iba nedôležitý priestor pre dialógy a o iných som si ani nevedela utvoriť jednotný názor. Serafína sa mi veľmi páčila, mala svoje zásady a výchovu, no rozhodovala sa aj impulzívne a niekedy ani netušila, čo robí. Jej pocity som vnímala ako svoje a chápala som každú jej myšlienku. Na začiatku som nepochopila tú jej záhradu v mysli a ťažko som sa orientovala aj v postavách, ale čisto nový svet som potom pochopila a vedela som si každého rozdeliť. Autorka všetko premyslela tak, aby som sa u toho nenudila a zaujato vnímala každé slovo. Princ sa nám predstavoval pomaličky a zaujal ma. Knihe chýba nejaký ten väčší humor, tak možno preto to na mňa pôsobilo tak vážnejšie, čomu dopomohlo aj vyzdvihnutie hudby.
Je to veľmi zvláštny a zaujímavý príbeh. Má iskru a silnú hrdinku, ktorá to ťahá. Akciu nájdete na konci a tá bola nádherná a dokonale som si ju vedela vyfantazírovať v mysli. Romantická línia bola, no ťahala sa tak pomaličky a nenápadne, že na konci ma úplne dojala a stačilo pár slov. Obdivujem autorku, že dokázala vytvoriť niečo tak zaujímavé a elegantné. Knihu si určite viacerí zamilujete a ja ju rozhodne odporúčam. Konečne niečo poriadne s drakmi, čo predčilo moje očakávania.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!



E_V_E   

Komentáre

  1. ...Proste si ju zamilujú všetci okrem mňa :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Draci! Túto knihu si musím kúpiť! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prisahám, že ti prídem stanovať pred dom s dvomi obrovskými taškami a budem tam, až kým mi nepožičiaš všetky dobré knihy :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale však ja ti ich rada požičiam 8D dáme stretko 8D

      Odstrániť
  4. Mám rada Eragona a poriadny príbeh s drakmi by som tiež uvítala, preto o Serafíne neuvažujem, ja ju jednoducho chcem.
    Faktom je, že obálka ja skvostná (dokonca je na nej prvý človek, ktorí ma svojou prítomnosťou na obálke vyslovene neštve, čo sa nestáva, štvú ma všetci ľudia na obálkach kníh) tie farby sú použité geniálne a zhodneme sa, drak je fakt majestátny ("BOREEEEC!").
    Čo sa týka tej, eee...moment, tej "premyslenosti" niekde som čítala, že to už po čase pôsobilo rušivo pretože to do seba zapadalo až priveľmi (aj to sa zjavne stáva). To jest - berme to ako rušivý element a tu sa to berie ako pozitívum.
    Zase u iného som čítala, že hudby bolo mrťe. Akože ďalší rušivý element. A to je podľa mňa blbosť (ahh...niet nad rozdielne názory). Zdá sa mi, že tá hudba tam si ma získa. Som na to zvedavá.
    K sesternici a bratrancovi = manželom (skoro) - mám z toho pocit, že dej je situovaný do stredoveku. Takže žiadne prekvápko. :D Dokonca, som rada, že sú tam spomenuté tieto a ešte iné drobnosti (predsa len v knihe sa často byť len o malých zmienkach - o záchodoch nedočítam. Čo je asi aj dosť škoda).
    Serafína sa vracia na môj vianočný zoznam prianí. Môže ti poďakovať.
    A ja sa na ňu dosť teším. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa tie detaily veľmi páčili 8D a ten záchod: ani stredoveký, ani moderný, proste ma to dostalo 8D
      Hudba sa tam podľa mňa hodila a nemám pocit, že by do seba dačo vyslovene zapadalo, ono to pekne pomaly plynulo, nebol tam pre mňa žiadny rušivý element.
      Som rada, že som ťa presvedčila 8)

      Odstrániť
    2. Bože, to asi vážne znamená, že si poprvýkrát prečítam knihu kvôli nejakému záchodu (len nech sa nestane, že si ho nakoniec ani nevšimnem, to by ma porazilo)! Dôvod ako tento som ešte nemala.
      Všetko musí byť raz po prvý raz...
      Hudba, HUDBA!
      Zhrňme si to:
      Teším sa na
      hudbu
      drakov
      záchody
      zosobášené sesternice a bratrancov
      smrad stredoveku (snáď aspoň ľahký závan, ono to je určite v stredoveku)
      obálku
      na to ako si ťa nájdem, keď sa mi to nebude páčiť. :D (musíme rátať so všetkým)

      Odstrániť
    3. Tak to zasnúbenie je tam len jedno, nieže budeš čakať creepy královské incesty 8D
      Ono je to úplne iný svet. To je to, že to nie je úplne stredovek, ale má to takú vážnejšiu atmosféru. Bude sa ti to páčiť 8D a keď nie, tak môžete na to kydať spolu s Maťou 8D

      Odstrániť
    4. Pff, veď v poriadku. :D (to nič...iba som si spomenula na Hry o tróny a vypočutie si rozhovoru na adresu seriálu:
      Ona: "A on tam že podvádzam ťa s nejakou tou a potom, že vyspal som sa aj s tvojim bratom a tá jeho žena veď šak v pohode keď sa mi manžel vyspí s mojim bratom veď čo urobím? Vyspím sa s nimi obomaaa! A ja..."
      Ja: "Héééé?!" No neviem ako ja prelúskam tie knihy i keď chcem).

      Ono je to také, že sa to na ten stredovek trocha štylizuje ale není to úplne tak. Veď v poriadku ja to predýcham. Teším sa. Konečne niečo o drakoch. Jáááj! :D

      Odstrániť
  5. Skvělá recenze. Nad koupí této knihy už asi 14 dní uvažuji a pořád jsem nevěděla. V tvém podání kniha vypadá opravdu zajímavě, takže jsm se asi rozhodla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8) Som rada, že som mohla pomôcť, podľa mňa stojí za kúpu, je krásne spracovaná 8)

      Odstrániť
  6. "Dokonca spomenula aj záchod a iné potreby, ktorým sa väčšina autorov vyhýba a radšej nevysvetľuje." - Zaujímavé.
    "Obdivujem autorku, že dokázala vytvoriť niečo tak zaujímavé a elegantné." - Som na knihu čoraz viac zvedavá.
    Túto knihu si určite musím prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Väčšina autorov vynecháva ako v ich svete chodia ľudia na záchod alebo do vane a ja nad tým vždy premýšľam, keď ide o čisto nový svet! 8D

      Odstrániť
  7. Tá záhrada v mysli znie divne :D Ale som na to zvedavá, knihu s drakmi som okrem Eony a Draki nečítala(aspoň si to nepamätám :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja len tieto 3 dračie série 8)
      Lebo hrdinka je niečo ako telepatka, tak mala zmätok v hlave, no je to dobre vymyslené, len na začiatku som sa nevyznala v prezývkach a tak 8D

      Odstrániť
  8. Ja mám Serafínu rozčítanú (som cca na 50 strane), tá Záhrada je fakt weird a ten nový svet je trochu mätúci, ale inak je to zatiaľ fajn.:) Máš pravdu, že to pôsobí tak vážnejšie akosi... A teším sa na tú nenápadne romantickú líniu a záverečnú akciu, proste ju musím dočítať teraz.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono do toho časom dôjdeš a nebudeš sa musieť kukať na slovníček vzadu 8D Proste nový svet a nové informácie, takže si to najprv treba dobre predstaviť a potom sa už vieš orientovať 8)

      Odstrániť
  9. Ok. Záchod vyhrává :oDDD teď se těším ještě víc! (Čeká, čeká na poličce).

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nečítala som celú recenziu, lebo knihu práve čítam a nechcem byť ovplyvnená ničím :) Ale páči sa mi (som teraz za polovicou). Je to také úplne iné, síce spojené so stredovekom, ale zároveň celkom nový svet a vôbec mi nevadí množstvo postáv, mien, svätých, osláv a pod., vnímam to ako prirodzenú súčasť toho sveta :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, ja som si to tiež tak nanovo celé predstavila 8)

      Odstrániť
  11. Už se moc těším na to až si knížku přečtu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Moc jsem se do téhle knihy nechtěla pouštět, ale asi bych měla - soudě podle tvé recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára