Čo bolo v roku 2013?


Ahojte 8)

Minulý rok som vynechala koncoročný súhrn, lebo som bola lenivá 8D Teraz... povedzme, že som menej lenivá 8D Za rok 2013 som prečítala 86 kníh. Niektoré boli hrubšie či tenšie, niektoré iba menšie novelky a niektoré len pár vetové doplnkové príbehy, ale do celoročnej výzvy som zarátavala všetko 8P Vytvorila som si niekoľko kategórií a vybrala pre vás to najlepšie, s čím som sa v roku 2013 stretla.


Naj filmové spracovanie knihy
- Z tohtoročných filmov natočených podľa knižnej predlohy ma najviac zaujali filmy RubinrotCity of Bones a Catching fire. Na tieto filmy som sa nesmierne tešila a všetky viac-menej splnili moje očakávania a nádeje. Teším sa na ich pokračovania!

Štýl autorov
- Každý autor má svoje charakteristické značky a prvky, ktoré sa mu objavujú vo viacerých knihách. Či sa nám kniha páči, mnohokrát závisí aj od toho, či nám sadne štýl, akým je napísaná. Najviac titulov som v tomto roku prečítala od autorky slávnej Upírskej akadémie - Richelle Mead a od autorky nikdy nekončiacich Tieňolovcov - Cassandry Clare. Ich série ma nesmierne zaujali a stále neskončili, takže som zvedavá na ďalšie diely. Autorky rozprávajú príbehy hrdinov pútavo a je ťažké sa od ich kníh vzdialiť. Určite za to môže mnoho akcie, nadprirodzených bytostí a tiež zakázaná láska 8P


Naj vydavateľstvo
- CooBoo podľa mňa vydáva obálkovo najkrásnejšie a obsahovo najlepšie knižné tituly. Mohla som si v tomto roku od nich prečítať také skvosty ako: Ptačí zpěv, Črepiny duší, séria Drahokamy, séria Draki, séria Inkarnácia a iné.


Niečo anglické
- V roku 2013 som v anglickom jazyku prečítala 13 titulov. Najväčší dojem na mňa urobili 2 knihy.
One Week Girlfriend od Monicy Murphy je kniha romantická, vášnivá, citová aj erotická. Zapôsobili na mňa problémy hrdinov a následné riešenie všetkých situácií. Rozhodne mi nevadila ani erotická a romantická vsuvka 8P
Being Jamie Baker od Kelly Oram je kniha strašne vtipná, romantická, hrdinská a mierne nadprirodzená. Veľa som sa na hl. postave nasmiala a do jej príbehu sa dokonale vžila 8)



Slovenský poklad
- Nezavrhujem slovenských autorov, len od nich nečítam knihy tak často. V tomto roku som objavila jednu unikátnu slovenskú sériu - Mariotovi dediči od Marjy Holecyovej. Celá tetralógia ma totálne pohltila a každému odporúčam prečítať si tento výnimočný slovenský knižný poklad!

Naj hl. postava
- Najlepšia ženská hlavná hrdinka je pre mňa dhampírka Rose z Upírskej akadémie. Tá kočka je total bad-ass, ku ktorej mám úplnú úctu a chcela by som byť taká odvážna, vtipná a skvelá ako ona!
- Najlepším mužským hlavným hrdinom je pre mňa upír Bones z Nočných lovcov. Ten chlap je Boh, on proste všetko vie, každého zabije alebo ochráni (podľa toho, či ste mu sympatický) a urobí všetko pre svoju milovanú (len trochu ubrať z toho ochranárstva). Zbožňujem ho a chcem ho mať doma 8)


Naj vedľajšia postava
- Zo žien je to jednoznačne Mia z 50 odtieňov. Je to taká vtipná mini-Alice z Twilightu a ja som si ju strašne zamilovala. O to viac ma šokovalo, kto ju bude vo filme hrať, ale no dobre.
- Z mužov je to chudáčik Jem z Pekelných strojov. Dalo by sa povedať, že je aj jednou z hl. postáv, ale chcela som ho dať práve sem, po tom všetkom, čím si prešiel. On nie je ani zlý ani dobrý, nikomu neublížil a v každom vidí to dobré. Je to taký anjelik, ktorého by sme v živote aj chceli aj nechceli. Prečítajte si sériu a samy uvidíte 8)



Naj záporák
- Tu by som rozdelila cenu medzi 2 neživé objekty: počítačová hra Erebos a zombíci z Lesa kostí 8D Erebos bola skvele premyslená hra s vlastným mozgom, ktorá hádzala hráčom pod nohy samé polená a aj keď ma polka knihy Les kostí nudila, akonáhle prišli zlí zombíci požierať každého naokolo, hneď sa mi vyčaril úsmev na tvári 8D Oni boli proste skvele spracovaní a zakomponovaní do deja. Taký Valentine Morgenstern, Marioto či Victor Dashkov sa môžu ísť schovať 8D

Naj obálka
- Najkrajšiu obálku, s ktorou som sa tento rok stretla má podľa mňa kniha Ptačí zpěv od Meagan Spooner. Je tam skvelá kombinácia fialových farieb a hlavne žiadne divné hlavy a tváre! Za ňou nasleduje Putovanie večnou nocou, Draki 2, Serafína, Reset a iné.

Naj pokračovanie
- Za najlepšie pokračovanie v nejakej sérii by som zvolila napr.: 3. diel Upírskej akadémie, 4. diel Mariotových dedičov či 2. diel Pekelných strojov. Bolo ich však omnoho viac, ktoré sa krásne podarili 8)


Naj námet
- Nápad, ktorý ma najviac prekvapil bol v knihe Počátek od Jessicy Khoury. Táto knižka je kombináciou Maugliho a vedcov. Je to nádherná kniha a čítanie som si nesmierne užila 8)

Humor
- Vtipných kníh bolo tento rok veľa 8D Najviac ma ale rozosmiala čarodejnica Volha z knihy Povolání: Zaklínačka. Autorka je Bulharka a preto je dostupný v českom preklade zatiaľ len 1. diel, no ja by som si strašne priala, aby boli preložené aj zvyšné časti série, pretože kniha sa mi neuveriteľne páčila 8)

Nuda
- Najnudnejšou knihou, ktorú som si tento rok prečítala bola tá s najdlhším názvom: 100-ročný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Uznávam, že severskí autori majú iný štýl písania, ale toto ma proste od štvrtiny knihy totálne nebavilo.

Láska 
- V tejto kategórii mi na um prichádzajú také knihy ako: One Week Girlfriend, 50 odtieňov, Pekelné stroje, Upírska akadémia či Noční lovci. No vo viacerých knihách sa nachádza úzke prelínanie romantiky, erotiky a lásky s akciou, dobrodružstvom a nebezpečenstvom. Ja ale ani nemám rada príliš presladené knižôčky, takže mi to takto aj vyhovuje 8)

Akcia
- Medzi akčnejšie kúsky by som zaradila: Nástroje smrteľníkov, Rezistencia, Reset, Noční lovci a iné. Bitky nájdete najčastejšie v dystópiách a nadprirodzených svetoch 8P

Smrť
- Marja Holecyová ma v záverečnom dieli Mariotových dedičov totálne odrovnala a 1. krát som pri knihe skutočne plakala.

Naj koniec 
- Najneuveriteľnejší koniec mala podľa mňa Mechanická princezná od Cassandry Clare. Doteraz neviem, čo si o tom celom myslieť, ale akceptujem to. Nie je to ani zlé, ani dobré, ale donúti vás to tuho nad tým všetkým premýšľať.

Naj kniha roka 2013
- To sa vybrať nedá. Veľmi veľa kníh na mňa zapôsobilo a z mnohých si pamätám každý podstatný detail. No k mojim obľúbencom sa tento rok pridali knihy/série: Počátek, Ptačí zpěv, Erebos, Pekelné stroje, Upírska akadémia, Drahokamy, Mariotovi dediči a rôzne iné.


Máme niektorých víťazov v kategóriách spoločných? 
Čítali ste v roku 2013 podobné knihy ako ja?


E_V_E   

Komentáre

  1. Pěkný podrobný přehled, je vidět, že sis s tím dala fakt práci :) Taky autotům z vlastní země moc prostoru nedávám, ale chystám se to změnit. Alespoň o trochu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čítala už aj niektorých českých, ten štýl je mi tiež sympatický 8)
      Ďakujem 8)

      Odstrániť
  2. Souhlasím s tebou, CooBoo je skvělý nakladatelství. A Vampýrská akademie je vážně skvělá série, taky jsem si ji tento rok oblíbila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala taký 1,5 týždňový VA maratón, keď som prečítala 9 častí 8D

      Odstrániť
  3. Erebos, úplne súhlasím, no nesúhlasím s filmovým spracovaním Rubinrotu. Veď to bol totálny podpriemer, ak to mám porovnať s knihou. Kniha bola o 1000000000000000000000% lepšia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa Rubinrot veľmi páčil a to, že som sa do toho pustila aj v nemčine bola pre mňa veľká obeta 8D Zachovalo si to vtipnosť a hl. myšlienku, herci sa mi tiež páčili, zmeny sú všade, niektoré lepšie, iné horšie, ale teším sa na 2ku a film som videla si 5krát 8)

      Odstrániť
  4. Tak tieto knihy si určite prečítam... niekedy. :D Ale VA ma zaujalo najviac, vyzerá to skvele.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S čistým svedomím odporúčam všetky spomenuté 8)

      Odstrániť
  5. Pekný súhrn.:) VA, MD, čokoľvek od Cassie je úplne super, maximálny súhlas...:D A aj s tými filmami sa zhodneme okrem Rubinrot, to sa mi zdalo akési zmätené.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa to lúbilo a bola som na seba predovšetkým hrdá, že som to dala v nemčine a len polke nerozumela 8D

      Odstrániť
  6. Rudá jako rubín je aj film????????? To vážne. Ja už asi fakt žijem na inej planéte, lebo som o tom nemala ani šajnu. No hneď sa idem po tom poobzerať. :) A CoB sa aj mne veľmi páčilo. S naj hrdinom súhlasím, ale s hrdinkou ani trošku. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď sa natáča už 2. diel 8D Je to celé po nemecky, ale nájdeš aj anglické a české titulky 8)
      Rose mám veľmi rada, ja práveže Sydney moc nemusím 8D

      Odstrániť
  7. So smrťou totálne súhlasím, Marja ma odrovnala a bola som z toho mimo asi ešte týždeň :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď to, to som netušila, že také niečo nejaká autorka urobí 8(

      Odstrániť
  8. "Aj ty, Brutus..."
    Nestačí, že o Mariotových dedičoch počúvam posledných 5 dní stále, teraz o nich aj čítam, tu. Ja sa do toho pustím. Ja tú knihu nájdem a aj si ju kúpim a potom budem plakať, že nemám pokračovanie, a to isté sa mi stane s Hrou o trůny. A vôbec, no a čo, že mám ešte 6 úplne iných kníh, ktoré by som mohla čítať, keď chcem teraz čítať o Mariotových dedičoch? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. MD sú vpodstate vypredaný 8D ale niekde sa ešte dajú zohnať, keď nič iné tak použité na bazos.sk
      Určite odporúčam 8) Ja tu mám asi 20 kníh, ktoré by som mohla čítať a nečítam ani jednu 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára