Pekelné stroje #3: Mechanická princezná

BOOK


Originál: The Infernal Devices #2 - Clockwork Prince
Autor: Cassandra Clare
Vydavateľstvo: Slovart, 2013
Čítané v jazyku: 14 kapitol v CZ neoficiálnom preklade a zvyšok dočítané po EN, kniha vyšla v sk 2.12.2013

Hl. postavy: Tessa
Vedl. postavy: Will, Jem, Charlotte, Henry, Jesaminne, Sophie, Cyril, Magnus Bane, Gideon, Gabriel, Cecily
Hl. záporáci: Magister

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti, lovci

Obálka?
Originály sú skvosty, ale krásne máme aj slovenské.

Strany?
424 strán + v knihe sa nachádza rodokmeň Tieňoloveckých rodín, čo si nechajte však až na koniec knihy, pretože sú tam veľké spoilery 8D

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia, spin-off k sérii Nástroje smrteľníkov.

O čo ide?
Nad londýnskym inštitútom sa zmráka. Mortmain pripravuje útok a Tieňolovcov: chce ich zničiť pomocou Pekelných strojov - armády neľútostných automatov. Na dokončenie svojho plánu potrebuje už len jedno: Tessu Grayovú.
Tieňolovci sa snažia objaviť Mortmaina, skôr než vyšle armádu do útoku. Keď však Mortmain unesie Tessu, Jem a Will, ktorí si obaja robia nároky na jej srdce a lásku, sú ochotní urobiť čokoľvek na jej záchranu. Tessa si uvedomuje, že jediný, kto jej môže pomôcť, je ona sama. Ale dokáže sa jedno obyčajné dievča postaviť celej armáde Pekelných strojov?

Humor?
Will, ach miláčik môj 8P Musím však pochváliť aj Gideona a Tessu a dokonca aj ostatní hrdinovia mali pár veľmi vtipných hlášok 8)

Nuda?
Nie, kniha vás vtiahne a nepustí.

Láska?
Milostný trojuholníček.

Akcia?
Na konci veľká, no aj v priebehu deja.

Napätie?
Prakticky na každej strane.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Neskutočne zaujímavý!

Čo som čakala?
Prečítala som 14 kapitol v cz voľnom preklade a zvyšok som dočítala anglicky, lebo som si nemohla pomôcť, tak veľmi som potrebovala vedieť, čo sa s hrdinami stane 8D

Čo som dostala?
Táto kniha je z jednej strany úžasná a hádam aj lepšia ako pôvodná TMI séria. Záver by sa dal rozdeliť na niekoľko častí. Raz som ľutovala jedného chlapca, potom druhého, stali sa tam krásne aj smutné veci, veľká akcia, ku koncu sa akoby riešili konečné príbehy všetkých postáv, no a potom ten zmätený epilóg. Ten som nepochopila, pretože ja by som nedokázala žiť ta, ako Tessa. Na druhej strane je pochopiteľné, prečo to autorka urobila, ale bolo to veľmi nezvyčajné riešenie trojuholníka. Autorka to zmäteným fanúšikom bližšie vysvetľuje na TOMTO odkaze.
Postavy sú však všetky úplne úžasné, majú charakter a svoju úlohu v príbehu. Zaujímavou vsuvkou boli listy rady a konzula pre Charlotte a úplne zbožňujem Wilove básničky. Tiež bolo milé, že autorka viaceré postavy popárovala a tak sme dostali aj menšie lásky k veľkej trojici. Príbeh je ale temnejší ako predtým, pretože sa vrátil Magister. Dostaneme ale odpovede na všetky otázky.
Popri všetkej tej akcii a problémom s mechanickými bytosťami ma autorka nervovala ešte aj s romantickou líniou príbehu. Pre mňa táto (ne)šťastná trojica zaľúbencov predstavuje hranicu medzi super romantickým milostným príbehom a zvrátenosťou chodu udalostí a pováh ľudí. Nemôžem autorke vyčítať, čo im urobila, vymyslela to kreatívne, len to nie je to, na čo som ja osobne (a asi aj viacerí čitatelia) zvyknutá. Tejto autorke sa však často darí ohromovať nás vývojom udalostí a tento milostný príbeh sa mi rozhodne vryl hlboko do pamäti aj srdca.
Kniha sa nádherne číta a veľakrát som intenzívne preciťovala bolesť postáv. Autorka dokáže opantať príbehom a postavami tak, že vkuse myslíte len na to, ako to dopadne a vytvárate si hádam milión záverov a ukončení, ale autorka vždy dokáže prekvapiť. Túto sériu vám odporúčam, budete autorku milovať a zároveň nenávidieť. Budete túžiť po závere, no nebudete chcieť koniec príbehu. Ten epilóg by som z knihy vylúčila, no autorka vedela, prečo ho tam dáva, takže to záleží už len na osobnom vkuse čitateľa.



100 ľudí, 100 chutí..
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre

  1. už aby som mala nejakú knihu od tejto spisovateľky :D :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moja kamoška mi povedala, že sa to skončí úplne príšerne. Je to pravda?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý to vníma inak, podľa toho, ktorého chlapca chce pre Tessu. Ten epilóg tam nemusel byť, ten je dosť zmätený a nevyhovuje každému, ani mne, ale dáva to logiku. Je to na každého osobnom názore, pretože každý môže mať rád iného chlapca alebo oboch, nenazvala by som to zlým koncom, dostaneme vpodstate happy-end.

      Odstrániť
  3. Super si to vystihla. Osobne sa mi nepáči ako to autorka celé vyriešila, ale zase nemôžem to kritizovať práve preto, že má na to odôvodnenie a snažila sa niečo povedať. Inak bola ale séria úžasná, všetka tá akcia, charaktery, detaily, štýl...^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne 8) Mne nepasuje ten epilóg, to nie je fér, že ona takto dopadla 8D Nie som na to v knihách zvyknutá, lebo je to väčšinou buď happy-end alebo total death, ale tiež ju chápem 8)

      Odstrániť
  4. Ten epilóg podľa mňa vôbec ale vôôôôôbec neexistuje, zamieta sa! :D Autorka chcela uspokojiť každý tábor fanúšikov, preto to zakončila takto. Ale to nič nemení na super príbehu :) Dúfam, že filmu City of Ashes sa bude dariť lepšie, pretože od TMI filmov závisí to, či bude sfilmované TID, lebo scenár je vraj už hotový =)

    Inak, máš tam takú malú chybu, toto je radšej prequelová séria, než spin-offová :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom článku sa ona vyjadruje k tomu dosť obšírne a nemyslím, že vyslovene chcela uspokojiť každú fanúšičku 8D ale tiež by som bola radšej, keby neexistival 8D

      Áno viem, v kompletných recenziách to mám aj ako prequel, ale mne s ato vrylo do pamäti ako spin-off, tak to používam univerzálne 8D myslím, že v recenzii na 1. diel som napísala, že sa to odohráva pred TMI, takže tam mi to aj stačí 8)

      Odstrániť
  5. Súhlasím s Liou. Celá kniha sa mi páčila, ale keď som došla k tomu epilógu.... Ani sa nepamätám, kedy naposledy ma niektorý autor tak príšerne naštval ako ona v tom epilógu. Radšej som ani recenziu nepísala, lebo ešte aj po dosť dlhom čase, niekoľkých mesiacoch, je moja zlosť stále čerstvá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola tiež naštvaná, trvalo mi 2 mesiace, kým som napísala recenziu 8D Vtedy ma to strašne zobralo a to som to čítala v nemocnici 8D ale ten článok s jej vysvetleniami mi trošku pomohol a potom som začala epilóg proste ignorovať 8D

      Odstrániť
  6. Hmm, dobre, nechcem nič sľubovať lebo vždy, keď niečo sľúbim je väčšia pravdepodobnosť, že sa na to vykašlem (zaujímavé, veľmi. Toho som si u seba všimla dávnejšie ale...doteraz som nerozlúštila prečo to tak je)...ale už som si dávnejšie hovorila, že si niečo od tejto veľmi vychvaľovanej autorky prečítam.
    A za tieto obálky som neuveriteľne, neskutočne rada! (jasné, originál je boží ale toto je...ááááááááh.) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto séria sa mi zdá lepšia ako TMI, ale predsa ti odporúčam najprv TMI 8P Hlavne si dačo prečítaj už od nej 8D

      Odstrániť
  7. Tuhle sérii Vám na Slovensku strašně moc závidím, doufám, že u nás ji taky někdy vydají, jinak nejspíš budu muset překonat svou lenost a přečíst si knihy v angličtině, nebo možná ve slovenštině? Nebo možná zkusím ten neoficiální překlad, no těžko říct :D :D To by mohlo být celkem fajn. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten preklad je dobrý, ale aj po anglicky to nie je ťažké, určite sériu odporúčam 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára