Som roztrieštená #1

BOOK


Originál: Shatter me #1
Autor: Tehereh Mafi
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Juliette
Vedl. postavy: Adam, Kenji, James
Hl. záporáci: Warner

Žáner?
dystópia

Obálka?
Vydavateľstvu CooBoo sa podarila veľmi pekná obálka, to polámané sklo a modelka sa tam skvele hodia, jedine názov by som trochu zmenšila. Stále u mňa však vyhráva pôvodná obálka s dievčinou v bielych šatách 8)

Strany?
280 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia s 2 medzinovelami.

O čo ide?
Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele, ďaleko od všetkých, bez možnosti komunikácie, bez dotyku druhého človeka, zavrhnutá a sama. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. 
Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať veci. Čudné veci. Zlé veci. Smrteľné veci. Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány – chce ju použiť ako svoju zbraň a jej ničivú silu sa chystá využiť v prospech skazeného sveta. Avšak Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej opusteného života vstúpi Adam, ktorý sa po celú dobu zjavuje v Juliettiných snoch a odhalí jej svet, o ktorom doposiaľ ani len netušila.

Humor?
Kenji, ktorý sa objaví ku koncu knihy má skvelé vtipné hlášky, inak je kniha skôr ponurá a citová.

Nuda?
Juliette ma svojou osobnosťou veľmi zaujala. Má obrovskú silu, no odmieta ju zneužívať a ubližovať ostatným, aj keď oni ubližujú jej. Ja by som to nedokázala, všetkých by som pozabíjala, aby som sa dostala z väzenia 8D Preto som mala vždy nad čím rozmýšľať a pri čítaní som sa nenudila (možno trochu ku koncu, keď sa príliš utekalo).

Láska?
Máme tu Adama, ktorý sa mi celkom pozdáva aj keď mi príde skôr taký nudnejší a ešte tu máme zlého Warnera, ktorého všetci milujú po prečítaní novely Destroy me #1.5, ktorá rozpráva jeho príbeh. Ja som túto medzinovelku ešte nečítala, ale neviem či by som dokázala sympatizovať s tak krutým človekom ako je Warner a nie to ešte priať mu lásku Juliette. Ja na ňom, bohužiaľ, nevidím nič výnimočné.

Akcia?
Niekoľko útekov, naháňačiek a záver.

Napätie?
Hlavne na začiatku mi dej prišiel príliš smutný a bezvýchodiskový a práve to, že som netušila, akým smerom sa autorka uberie, ma držalo v napätí.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Mne osobne sa celkom nepáčilo, kam sa hl. myšlienka ubrala, ale aspoň to zaručí viac postáv a zápletiek v 2. dieli.

Čo som čakala?
Túto knihu som veľmi chcela kvôli originálnej obálke s Juliette v bielych šatách - ja proste milujem krásne šaty na obálkach 8D a takisto ma veľmi zaujala téma.

Čo som dostala?
Táto dystópia má veľmi dobre premyslené jadro. Juliette mi prišla ako silná žena, ktorá sa však veľmi bojí svojich schopností. Nechce nikomu ublížiť, napriek tomu, že jej ubližujú sústavne a ešte ju aj držia vo väzení, izolovanú od každého. Niekomu sa môže zdať ako psychicky labilná. Preto mi prišli veľmi vhodne zakomponované preškrtané vety, ktoré som ešte v žiadnej knihe nevidela. Autorka tým vlastne vyjadrovala skutočné pocity Juliette. Mne to prišlo ako veľmi zaujímavý prvok knihy a aj to ho robí odlišným od ostatných.
Nebolo tam veľmi veľa postáv, hlavnou témou bola vždy Juliette. Adam je milý, ale až tak extra na mňa nezapôsobil, Warner je zase chorý a nič výnimočné som na ňom nenašla, Kenji je vtipný, no mohol prísť aj skôr, aby sa tam trochu odľahčila tá smutná atmosféra a Adamov braček je taký zlatý, ale ja osobne ho v deji nepotrebujem.
Páči sa mi schopnosť hrdinky zabíjať dotykom. Keby mne robili tak zle ako Juliette, už by boli všetci dávno mŕtvi, ja by som svoju schopnosť využila, ale hrdinka nie, ona nechce nikomu ublížiť.
Na začiatku sa len tak zľahka dostávame do Juliettinej mysle - čo sa stalo, ako sa to stalo, kde je teraz, ako sa cíti - a potom tam autorka hodí fešáka Adama, ktorý zamieša Juliettinou mysľou a citmi. Vládne tu skôr taká ponurá a melancholická nálada, ktorá mne úplne vyhovuje. Vyjadruje bezútešnú situáciu v tomto knižnom svete. Neskôr sa to zvrtne a aj sa premiestňuje, takže autorka udržiava čitateľov záujem o hrdinov.
Kniha sa mi páčila, skvele sa čítala a vždy som pri nej premýšľala o hrdinoch a ako inak by som situáciu zvládla ja. Knižku by som odporučila nadšencom dystópií a fantasy schopnostiam. Je veľmi zaujímavá a koniec vytvára dobrý námet na 2. diel. Som zvedavá, ako to bude pokračovať.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre

  1. Tuhle sérii mam moc ráda. V prvním díle jsem Warnera neměla moc ráda, ale po přečtení dvojky jsem změnila názor a teď ho mám ráda. :D Jinak taky mám slabost pro obálky s šatama.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No uvidím, chcem si aj tú medzinovelku potom prečítať, ale fakt neviem, čím by ma mohol presvedčiť 8D

      Odstrániť
  2. Ešte som o nej nepočula, ale mňa to rozhodne zaujalo. Trochu ma mrzí, že zas kopec pokračovaní, ale myslí, že sa po tom poohliadnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to relatívne nová knižka a určite stojí za prečítanie 8) V sk vyšli zatiaľ len prvé 2 dieli.

      Odstrániť
  3. Mne sa Warner celkom páčil už v jednotke, hoci nijako výrazne, ale v dvojke som si ho absolútne zamilovala :3

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Priznám sa, že som bola totálne v tom, že si už túto knihu čítala, len neviem prečo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď aj som čítala 8D Už strašne dávno, ale nemala som doma knihu, tak som si chcela dať re-reading, keď ju získam a potom napísať recenziu, ale aj tak som to ešte nedo-re-readingovala 8D ale už som ju čítala minulý rok 8)

      Odstrániť
    2. Tak potom mi ešte pamäť slúži dobre :D :D

      Odstrániť
  5. Warnera som nemusela v jednotke. Chcem prečítať dvojku tak tiež uvidím :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ževraj v tej 1.5 novele si ho každý obľúbil, to si chcem tiež prečítať 8D

      Odstrániť
  6. Roztříštění patří mezi moje oblíbené knížky, jsem docela zvědavá na tu novelu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dlho mám túto knihu vo vyhliadke no ešte som sa ku nej nedopracovala keďže teraz musím veľa iných prečítať. No nemôžem sa na ňu dočkať :33

    worldofbooks-nicki.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ejha, dobrá recenzia :D Navnadila si ma na to, aby som sa po knihe poobzerala.. :) Dystopie mám veľmi rada, no nečítam ich často a myslím, že tejto knihe by som mala dať šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dystópie ja veľmi rada, táto je jedna z lepších 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára