Marec... mesiac knihy


projekt od E_V_E

Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s mesiacom knihy. Kniha, najväčší priateľ človeka od vynálezu kníhtlače, patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. 
Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci? 
Tradícia, prečo marec dostal prívlastok mesiac kníh tkvie v masovej akcii, ktorú iniciovalo Ministerstvo kultúry spolu so Zväzom československých spisovateľov, nakladateľmi či knižnými obchodmi v roku 1955. K myšlienke zvýšenia počtu čitateľov sa pripojili organizácie a občania, ktorí na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu za mesiac kníh zvolili marec. Tým vzdali úctu mesiacu, v ktorom sa tento významný šíriteľ a milovník knižnej kultúry narodil aj zomrel.


Už dlho som tu nemala žiadne tematické články a Mesiac knihy je preto ideálnou príležitosťou napraviť to 8) Každú marcovú sobotu vám ponúknem príspevok na nejakú knižnú tému. Keby sa chcel niekto pripojiť, dole nájdete linkovač 8)


A akým témam sa budem venovať?

  1.3. - Tradičné bosoráctvo v knihách
- Čítate knihy, ktorých postavy sa venujú tradičnému bosoráctvu, zaklínaniu, rituálom, kacírstvu...? Páčia sa vám zložité staré zaklínadla, kde musia čarodejnice niečo skutočne dokázať a nie sú to len nadprirodzené YA knihy, kde je hrdina typu X-men?

  8.3. - Ženy
- Na Medzinárodný deň žien sa patrí podarovať ženám kvetinku. Tento deň by nám mal ukazovať, že ženy sú silné a vedia za seba bojovať. Ktoré knižné hrdinky sú pre vás silnými odvážnymi osobnosťami, ktoré si zaslúžia pozornosť?

15.3. - Objavovanie knižných skvostov
- Každý máme niekoľko svojich obľúbených starších kníh, za ktoré dáme aj ruku do ohňa. Niekedy však zaradíme aj knihy čerstvo vydané na rovnakú úroveň, ako naše obľúbené stálice. Ktoré knihy a prečo vás v poslednom čase tak dostali, že vaše zvyšné knihy plačú a smútia za vašou pozornosťou?

22.3. - Preplnená knižnica
- Stáva sa, že vaša knižnica už neudrží všetky vaše knihy. Zvyknete predávať či podarovať vaše staršie alebo menej obľúbené knihy, aby ste si urobili miesto na nové? Alebo knihy len premiestňujete a pcháte všade možne, len aby sa vám tam všetko zmestilo? Máte nejaké tipy na praktickú organizáciu knižnice?

29.3. - Svet okolo nás
- 30. 3. 2014 prechádzame na letný čas. Ovplyvňujú prírodné podmienky vaše čítanie? Čítavate na jar radšej vonku na lavičke, keď je pekne alebo si zaleziete s knihou do postele a krajinu len z okna obdivujete? Ako prekonáte únavu, čitateľský blok či nutné povinnosti, ktoré vám uberajú čas na čítanie?


Dúfam, že vás témy zaujali a budeme tak mať o čom diskutovať 8) V závere projektu na vás bude čakať aj odmena za to, že čítate, komentujete a sledujete tento blog, čo ma každým dňom napĺňa radosťou 8)
Prvý článok už v sobotu!


E_V_E



Komentáre

  1. Vyzerá to byť super, už som zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super nápad ak budem mať čas tak sa aj ja zapojím ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to zaujímavo, ak ma niečo napadne, tak sa určite zapojím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to fajne :D teším sa na články a možno sa s oneskorením zapojím aj ja.. :)
    http://madbooksworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára