Moje sladké 16. storočie #1

BOOK


Originál: My Super Sweet Sixteenth Century #1
Autor: Rachel Harris
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Cat/Patience
Vedl. postavy: Alessandra, Lorenzo, Lucia, Reyna, teta, strýko, otec, Jenna
Hl. záporáci: Niccolo

Žáner?
dievčenský román, cestovanie v čase

Obálka?
Veľmi pekná a kreatívna, práve tá ma nalákala na čítanie.

Strany?
261 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia.

O čo ide?
Cat Crawfordová má o pár dní osláviť svoje sladké 16. narodeniny. Avšak to posledné, čo si Cat praje, je extravagantná narodeninová oslava organizovaná jej temperamentnou nevlastnou matkou. Aspoň malou útechou je pre ňu plánovaný rodinný výlet do magickej Florencie. A keď ju pri prehliadke tohto úžasného mesta zavedie zvedavosť do cigánskeho stanu, ocitne sa priamo… v renesančnej Florencii.
Na tomto výlete do šestnásteho storočia, vyzbrojená len batohom plným vecí z budúcnosti, sa Cat stretne so svojimi predkami. A nie len s nimi, veď v tomto období je Florencia plná známych umelcov, ktorí práve tvoria svoje vrcholné diela. A samozrejme nie je núdza ani o zaujímavých ctiteľov. No podarí sa Cat nájsť cestu späť do modernej doby alebo jej talianske dobrodružstvo bude pokračovať navždy?


Humor?
Nájdu sa vtipné hlášky hl. hrdinky alebo skôr pre ňu katastrofálne, no pre čitateľa úsmevné trapasy.

Nuda?
Bohužiaľ, táto kniha nie je pre moju vekovú kategóriu a aj keď bola celkom milá, na môj vkus bola presladená a čítala som ju dosť dlho.

Láska?
Okúzlenie talianskym chlapcom s krásnymi očami a vlasmi, ako inak 8D No od 15-ročnej hrdinky v tomto - nazvem to dievčenský román - sa to dalo aj čakať.

Akcia?
Nie.

Napätie?
Nie.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Posledná veta ma celkom navnadila na ďalší diel, aj keď som tušila, že to tam niekde bude zakomponované.

Čo som čakala?
Veľmi som sa tešila na túto knihu, ktorá ma zaujala historickejším talianskym námetom a obálkou.

Čo som dostala?
Chcela som čítať niečo vtipné, milé, historické a s nejakým tým cestovaním v čase. Viac-menej sa kniha týmto prvkom aj priblížila.
Caterina alias Patience mi niekedy prišla vtipná a rozumná a hlavne taká dnešno-dobá, lenže mala strašne veľa trápnych pocitov a názorov. Ja viem oceniť sexepíl a krásu úplne cudzieho chlapca, dokonca by som sa možno tiež rozplývala nad nejakými tými peknými očami a iné, ale v tejto knihe mi to dokopy dávalo takú klasickú teenegerskú Disney romancu pre 13-16 ročné dievčiny. Niektoré dialógy boli na môj vek už proste trápne a veľa z tých viet by som ani v tých 15-tich rokoch nevyslovila a nieto ešte teraz. Podľa mňa je táto kniha proste pre mladšie ročníky a pre mňa príliš sladká.
Príbeh ale v celku nebol zlý. Malo to dobrý nápad, síce odkukaný z tisíc ďalších amerických filmov, ale dalo sa s ním pracovať a zaujal ma. Bola som hlavne zvedavá, ako autorka a či vôbec vráti hrdinku naspäť domov. Postavy boli celkom sympatické a ich správanie prislúchalo dobe, kde sa dej odohrával. Potrebovalo by to však doladiť nejaké detaily. Zaujala ma posledná veta knihy, ktorá dáva dobrý námet na 2. diel. Tiež ma zaujal začiatok knihy, bol pre mňa prijateľný, zaujalo ma prostredie, kde Cat žije a zameranie jej života. Nie často sa vidí nerozmaznané celebritné dieťa. Potom sa to prehuplo do talianskej renesancie, čo malo tiež svoje milé kúzlo. Páčilo sa mi priblíženie tej doby, zakomponovanie umenia, bály a chovanie postáv. Najradšej mám Alessandru, ktorá mi prišla strašne milá. 

Mne však naozaj nevyhovovala tá presladenosť niektorých situácií a rozhovorov. Pre tú mladšiu vekovú kategóriu je to kniha, ktorá ich naozaj môže zaujať. Ak máte radi romantiku, nežnosť, trošku bálov a Taliansko a túžite po niečom jednoduchom, tak táto kniha by pre vás mohla byť vhodná. Ak ste však viac dospelý a o detské rozprávky nemáte záujem, tak vás asi knižka bude nudiť. Kvôli námetu a postavám vystupujúcim v pokračovaní sa však rada pustím aj do 2. dielu tejto série 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 2,5 z 5 hviezdičiek



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!



E_V_E   

Komentáre

  1. Po Drahokamoch je ťažké nájsť nejakú skvelú knihu o cestovaní v čase. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tu sa do cestovania v čase zabrdlo iba minimálne, tak vo všeobecnej rovine. Zápletka je skôr o tej romanci a spoznávaní iného pohľadu na život.
      V Drahokamoch je to konkrétne o cestovaní časom a tam je to úplne inak spracované.

      Odstrániť
  2. Moja kamarátka chcela veľmi túto knihu, tak som jej kúpila na jej narodky, ktoré oslaví sobotu. Dúfam, že sa jej to bude páči. Je dosť kritická, takže neviem :) Inak aj mňa tá kniha veľmi zaujala. Určite si to od nej požičiam :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je milá a dá sa čítať, ale mojich 22 rokov je už na to veľa 8D

      Odstrániť
  3. Uvidím, čo na to poviem ja :D Vyzerá to dobre, ale čo si vravela o tých dialógoch, tak s takými mám často problém aj ja, aj keď som bližšie k tej vekovej kategórii, ale som už "učítaná", takže uvidíme, no :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozitíva sa tam nájdu, len ti to proste musí sadnúť, aby si si to lepšie užila.

      Odstrániť
  4. Čakala som, že dáš vyššie hodnotenie :D Teda samozrejme, kniha nebola nič dychberúce, ale bolo to celkom milé a vtipné :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi dlho som to čítala a k otvoreniu knihy som sa dosť nútila, bola milá, ale pre mňa už príliš, ale dočítala som to narozdiel od Dcéry dymu a kostí, takže malo to svoje kúzlo to hej, ale nesadlo mi to na vyššie hodnotenie a kvôli obálke nepridávam nikdy body 8D To by som dala aj 3 a pol potom 8D

      Odstrániť
  5. 2 a pol? Fujhá.. táto kniha ma čaká už v poličke, no akosi si na ňu neviem nájsť čas.. no a po tomto hodnotení sa mi dupľom nechce čítať ju :D uvidíme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ona je taká milá a sladká, ale mne už proste nesadla, možno práve tebe sa bude páčiť, mnohí jej dávajú vysoké hodnotenia, na mňa bohužiaľ nezapôsobila.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára