Mesiac knihy #1


projekt od E_V_E

Téma: Tradičné bosoráctvo v knihách


Čítate knihy, ktorých postavy sa venujú tradičnému bosoráctvu, zaklínaniu, rituálom, kacírstvu...? Páčia sa vám zložité staré zaklínadla, kde musia čarodejnice niečo skutočne dokázať a nie sú to len nadprirodzené YA knihy, kde je hrdina typu X-men?


Pod pojmom tradičné bosoráctvo si ja predstavím stredovek, kacírstvo a zaklínadlá. Veľmi sa mi páči, keď vidím vo filme alebo čítam v knihe o príprave nejakého elixíru, o rituáloch, o zakliatiach, o proroctvách, o skupinovom covene...
Ja milujem bosorky a čarodejnice už od čias, čo som hltala každú epizódu seriálu Charmed / Čarodejnice. Ten seriál zbožňujem. Prue, Piper, Phoebe a Paige Halliwellové boli pre mňa dokonalé bosorky, ktoré však mali aj nejaké tie nadprirodzené schopnosti, no proti démonom bojovali hlavne zaklínadlami a elixírmi.

Potom sa mi do cesty priplietol Harry Potter a tam som dostala prútiky a magickú školu. Prišlo aj The Vampire Diaries / Upírske denníky, kde vystupujú aj čarodejnice, ktoré však používajú aj zaklínadlá, aj vrodenú moc. Za zmienku stojí ešte seriál The Secret Circle / Tajný kruh, kde sa to točilo okolo covenu bosorákov. Seriál je podľa rovnomennej knihy od L. J. Smith, ktorú som však ešte nečítala, ale teším sa na ňu práve kvôli covenu a latinským zaklínadlám. Rada by som si prečítala aj knihy Príbeh čarodejniceKacír a bosorka a Kruh, čo by mali byť knihy na takýto čarodejnícky štýl.

A koniec. To je všetko. Teraz mi dajte nejakú obyčajnú dievčinu, ktorá ovláda nejaký prírodný živel alebo mi zapnite W.I.T.C.H. či X-menov 8D
Mojím problémom je, že príliš milujem nadprirodzené schopnosti a prírodné živly. Niežeby som nemala rada zložité zaklínadlá či pravidlá čarovania, ale radšej si pozriem či prečítam o niekom, kto silou vôle dokáže odhodiť 4 autá alebo lusknutím prstu zapáliť barák. Niekedy ma knihy s obyčajnými stredovekými bosorkami proste nudia. Spomínané veci ma fascinujú, ale zaujímavejší mi prídu hrdinovia, ktorí majú nejakú vrodenú moc, ktorú ovládajú perfektne alebo ju v priebehu knihy začnú objavovať. Je mi jedno či sa kniha odohráva v 16. storočí alebo dnes, mám rada všetky prostredia, no takáto modernejšia verzia čarodejníckych schopností mi príde proste coolovejšia. Asi veľa urobí aj to, že takéto knihy sú väčšinou žáner Young Adult, ktorý ja čítam najčastejšie. Ešte tam prihoďte nejakého sexoša, dokonca princa a som plne spokojná 8D

Takéto nadprirodzené schopnosti by som nezaradila k pojmu "bosoráctvo", ale aj tak to do určitej mieri vnímam ako čarodejníctvo. Nepohrdnem ani knihou s tradičnou mágiou, no ešte som nenarazila na takú, ktorú by som si okamžite plánovala zohnať a nezastaviť sa, kým ju nedostanem, pričom pri YA nadprirodzenom svete sa mi to stalo už tisíckrát 8)

 
Ako vnímate tradičné bosoráctvo a vrodenú 
nadprirodzenú moc vy?


E_V_E

Komentáre

  1. Charmed taky miluju. Plánuju, že se na ně někdy zase podívám znova :)
    Jinak čarodějky mám ráda. Pokuď si, ale dobře vzpomínám, tak jsem žádnou knížku o čarodějkách nebo čarodějích ještě nečetla :D Já se spíš dívám na filmy či seriály :D :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si to asi tiež znova pozriem 8D Najradšej mám 5tu sériu 8)

      Odstrániť
  2. Charmed mám taky hrozně ráda. Celý seriál jsem viděla snad 5x. :D Knížky o čarodějnicích a čarodějích mám ráda. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na maďarskej stanici ho vkuse dávali a opakovali, takže ja som ešte aj na videu mala natočené niektoré časti 8D a tento rok som si ich posťahovala do PC a zase od znova kukala, myslím, že mám všetky sériu pozreté cca 50krát 8_)

      Odstrániť
  3. Super projekt.:) Nad týmto som v podstate nikdy nerozmýšľala... k čarodejniciam mám taký klasický postoj ako asi ku všetkému, skrátka viac záleží na konkrétnej knihe a ako je to podané.:)
    Inak tie tri, čo si spomínala - Príbeh čarodejnice, Kacír a bosorka a Kruh - som čítala. Príbeh čarodejnice mi veľmi nesadol, ak si správne pamätám, Kacír a bosorka bola fajn zmena od klasického YA a Kruh bol podľa mňa úplne super, ale neviem, či by som to tu zaradila, nie je to také "klasické".:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8) Hej, ono sa to ťažko rozlišuje, záleží veľa od danej knihy, často je to všetko premiešané aj tak 8D
      No na Kruh som počula už chválu, tak som zvedavá 8)

      Odstrániť
  4. Ja som zvedavá na film the Seventh Son (a nie iba kvôli Benovi), podľa traileru to vyzeralo, že tam bude aj nejaká čarodejnica. Tuším sú aj knihy, ale k tým som sa nedopracovala.
    Inak super článok :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára