Sukuba #1: Trápení

BOOK


Originál: Georgina Kincaid #1 - Succubus Blues
Autor: Richelle Mead
Vydavateľstvo: Domino, 2011
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Georgina
Vedl. postavy: Seth, Roman, Jerome, Carter, Cody, Erik, Hugh, Doug, Peter, Paige, Warren
Hl. záporáci: neznámý útočník

Žáner?
fantasy - nadprirodzené bytosti, anjeli, démoni

Obálka?
Tá kočka na obálke je proste sexy, bez debaty 8D Páči sa mi ešte písmo a odtiene obálky a tiež, že kniha je menšej a hrubšej veľkosti.

Strany?
304 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Dielov je 6.

O čo ide?
Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem.


Humor?
Veľakrát som sa pri čítaní pristihla, že sa úplne normálne rehocem alebo usmievam 8D Pri väčšine kníh vnímam humorné dialógy a myšlienky trochu s rezervou a aj keď sa na nich zasmejem, nezvyknem to viac rozoberať. Na Georgine som sa viackrát skutočne z chuti zasmiala a vnímala som ju ako nejakú moju dobrú kamarátku. Páčilo sa mi jej zmýšľanie a zvyšok postáv takisto nezaostával. Kniha je veľmi vtipná, na nič sa nehrá a humor nie je silený ani trápny.

Nuda?
Tematika a hl. postava ma zaujali od prvej chvíle a do čítania som sa púšťala vždy s radosťou.

Láska?
Georgina je sukuba - ako človek zapredala svoju dušu peklu a mocná Lilith z nej spravila bytosť, ktorá prežíva vďaka životnej energii smrteľníkov, ktorú si z nich berie skrz sex (dotyk). Hl. postava však túži po láske a bezpečnom dotyku, čo jej však nie je dopriate. Ako sukuba si môže meniť podobu, môže byť neviditeľná, môže byť hocičím a hocikým a vyžaruje z nej sexepíl a krása, ktorými vábi mužov. O nápadníkov tu teda nie je núdza a dočkáme sa aj nejakého toho sexu, no nie je ho tu toľko, akoby ste od knihy so sukubou čakali.

Akcia?
Neznáma bytosť útočí a zabíja nesmrteľných, no väčšej akcie sa dočkáme iba v závere, čo mi však neprišlo ako niečo extra.

Napätie?
Georgina sa snaží prísť na nejaké informácie a medzitým rieši svojich nápadníkov, takže sú tu aj napätejšie situácie, ale príbeh je dosť odľahčený humorom.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Celkom prekvapko pri odhalení zloducha a menšia akcia so zvratom.

Čo som čakala?
Štýl písania Richelle Mead zbožňujem a jej knihy ma nikdy nenudia, takže som bola prirodzene zvedavá aj na túto jej knižnú sériu. Zaujala ma hlavne tematika ohľadom suxuchtivých sukub 8D

Čo som dostala?
Knižku som mala požičanú dlho, ale nejako som sa k nej nevedela donútiť aj keď ma témou a autorkou veľmi lákala. Táto kniha ma však veľmi príjemne prekvapila. Čítala sa mi absolútne úžasne, bavilo ma každé slovo, vedela som sa stotožniť s hrdinkou a veľa som sa nasmiala.
Hneď na začiatku sa zoznamujeme s Georginou, ktorá je sukuba. Aby prežila, potrebuje životnú energiu ľudí, ktorú z nich vysáva sexom. V mnohých filmoch som takéto sukuby už videla a preto som očakávala skôr násilie, vášeň a erotiku. V tejto knihe toho však z týchto elementov nie je veľa. Sex sa tu vyskytuje minimálne, riešia sa skôr vzťahy Georginy, ktorá si vlastne nemôže dovoliť žiadny vzťah so slušným smrteľníkom, lebo by ho vysala a prípadne zabila. Kŕmi sa väčšinou na "odpade" a len vtedy, keď už to nutne potrebuje. To sa nelúbi jej šéfovi arcidémonovi, lebo z toho potom nemá kvalitné duše. Ešte tu nájdete anjelov, škriatkov, zopár upírov, no a ešte neznámu bytosť, ktorá útočí a zabíja nesmrteľných naokolo Georginy. Všetky tieto bytosti som si ja ale predstavovala vzhľadovo ako ľudí, len s minimálnymi odlišnosťami. Nemala som pocit, že by ich autorka nejako viac rozobrala. Každý si už hádam dokáže podľa seba predstaviť upírov či anjelov a mne to takto aj viac vyhovovalo.
Postavy sú rôznorodé a každá je niečím zaujímavá. Vyskytujú sa dosť často, keďže Georgina je veľmi málo sama a ešte aj vtedy jej robí spoločnosť mačka. No keďže je príbeh vyrozprávaný cez jej myšlienky, vedela som si ju veľmi obľúbiť a často sa s ňou aj stotožniť. Je tiež taká komplikovaná ako ja 8D Nepríde mi vôbec tupá ani naivná, ale ani nijaká bad-ass, ktorá sa hrnie do každého nebezpečenstva. Prišla mi skôr taká normálna a viem si predstaviť, že by sme zašli na kávu. Zvyšok postáv sú väčšinou muži, čo je tiež vítaný plus 8P Aj keď ich je tam veľa, ani jeden mi neprišiel zbytočný či silený.
Nájdeme tu aj niekoľko retrospektív do Georgininej minulosti. Oceňujem, že sa príbeh točí aj okolo kníh. Georgina zbožňuje knihy, pracuje v kníhkupectve a zoznámi sa s jej spisovateľským idolom. Bolo krásne čítať o tom, že postavy majú radi knižky 8)
Zápletka je úplne jednoduchá, rieši sa tak okrajovo, vždy bolo pre mňa dôležitejšie momentálne rozpoloženie Georginy. Mala som svoje tipy na zloducha od začiatku, ale autorka ma dosť poplietla, takže na konci som sa vlastne trafila do svojho 1. typu, ale počas čítania knihy som stále kalkulovala a nebola si istá na 100%. Celkom ma to prekvapilo a autorka zachovala moju sústredenosť a záujem.
Toto je naozaj taká kniha, ktorá je úplne akoby šitá na mňa. Nie je tam veľká akcia ani láska a nie je to niečo, čo by som čítala bez prestávky. Niekomu sa to môže zdať ako priemerná knižka s dobrým nápadom, vtipnými hláškami a postavami, u mňa však Sukuba zabodovala na plnej čiare. Na pokračovanie sa práve teraz vrhnúť nemôžem, ale verte mi, že práve to by som urobila najradšej zo všetkého. A pritom koniec nebol napínavo preseknutý ani nervný, iba taký obyčajný. Mne sa táto knižka jednoducho veľmi páčila 8)
Odporúčam fanúšikom autorky, fanúšikom rôznych fantasy bytostí a tým, ktorí proste veríte môjmu pocitu 8D Z tejto knihy mám totižto veľmi optimistickú náladu a neodradí ma ani to, že má séria 6 dielov. U tejto autorky som si na to už aj zvykla a nikdy mi to nevadí. Richelle Mead proste píše zaujímavo a pútavo.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. pekná recenzia :) Na túto knihu si robím zálusk už dlhú predlhú dobu a ešte stále som sa k nej nedostala :/ možno to cez leto napravím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8) Určite odporúčam, tiež som sa jej dlhšie vyhýbala a nakoniec sa mi veľmi páčila 8)

      Odstrániť
    2. Dúfam, že aj ja sa k tomu v lete dostanem. Ale ja sa chcem dostať v lete k veľa veciam, ešte bude veselo :D

      Odstrániť
    3. Tak ja som Sukubu plánovala už minulé leto 8D A nezabúdajte, že sa môžeme vyhovárať ešte aj na ďalšie 3 ročné obdobia a rôzne sviatky 8D

      Odstrániť
  2. Ja sa na túto knihu chystám a moc teším :) Pustím sa po nej hneď po Zlatej lilii, to len včera som si spravila prestávku s Harrym :D
    Richelle je fantastická spisovateľka a nepochybujem o tom, že aj táto kniha bude fantastická :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je super, že plánuješ, ja môžem len odporučiť, mne sa páčila 8)

      Odstrániť
  3. Ano!! Sukuba je opravdu skvělá! Richelle Mead je naprosto famózní spisovatelka a každá její kniha je nezapomenutelná. :) Já jsem u pátého dílu Sukubky, ale asi si dám re-read, protože jsem to trochu pozapomněla. -_- :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som z jej tvorby tiež natešená 8) Už sa teším, keď sa k 5ke dostanem 8D

      Odstrániť
  4. Tohle mě bavilo mnohem víc než VA. Asi mi víc sednou dospělé (a přestárlé) postavy, které se chovají rozumně.
    Ale zas tak moc jsem nadšená nebyla, každopádně si teď říkám, že bych se mohla pustit do druhého dílu, na který jsi mě recenzí, ačkoli na první díl, navnadila. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa to tak pocitovo nadmieru páčilo, aj keď sa v tom nájdu chyby, mňa to proste dostalo 8)
      Jeeej, to ma veľmi teší, dúfam, že aj ja sa k tomu skoro dostanem 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára