Mesiac knihy #4

projekt od E_V_E

Téma: Preplnená knižnica


Stáva sa, že vaša knižnica už neudrží všetky vaše knihy. Zvyknete predávať či podarovať vaše staršie alebo menej obľúbené knihy, aby ste urobili miesto na nové? Alebo knihy len premiestňujete a pcháte všade možne, len aby sa vám tam všetko zmestilo? Máte nejaké tipy na praktickú organizáciu knižnice?


Kde bolo, tam bolo... dlhé roky som mala takú menšiu komodu na prádlo a na nej bolo miesto pre knižky. Tie každý mesiac pribúdali a pribúdali, až sa tá komoda začala pomaly ale isto rozpadať. A tak som si vyprosila takú väčšiu na mieru robenú knižnicu, kde majú teraz všetky knižky svoje právoplatné miestečko. The End 8)

Kvôli blogu, častejšiemu čítaniu, recenzným výtlačkom a neustálemu nakupovaniu knižiek sa moja osobná zbierka kníh dosť rozšírila a stále sa rozširuje. Je skvelý pocit vlastniť toľko knižiek, ale je to aj zodpovednosť, lebo im musíte aj nájsť nejaký vhodný priestor na uskladnenie a to tak, aby ich každý návštevník izby mohol obdivovať 8) Ja by som si najradšej nechala všetky knižky, ktoré mi kedy patrili, ale nevidím zmysel v tom, aby som si nechávala také knižky/série, o ktorých viem, že ich už viac nebudem čítať. Takto som posunula ďalej série Krásni a mŕtvi, Temné vízie, V zajatí snov a rôzne iné individuálne knižky. Buď som ich venovala do nejakej mojej súťaže, darovala mestskej knižnici, vymenila s inými knihomolmi alebo predala na bazoši. Predajom starých, už prečítaných knižiek som si zarobila na kúpu nových. Nie som totiž milionárka, ale keď raz budem, kúpim si všetky série, ktoré chcem vlastniť bez ohľadu na to, že ich už v živote nebudem čítať 8D Ale to sa asi nestane, takže momentálne ostanem pri obmieňaní starých za nové.


V dnešnej dobe totiž vychádza toľko noviniek a zaujímavých kníh, že sa v tom už ani nevyznám. Je mi smutno, že sa knihám a blogovej komunite teraz nevenujem dostatočne aktívne, ale bohužiaľ ma zamestnáva hlavne zlé zdravie a škola. Preto veľmi ani nemám prehľad o tom, čo sa deje. Jeden recenzák tu mám už od decembra, čo je absolútne nemysliteľné, ale bohužiaľ nemám čas a chuť sa tomu venovať. Preto mi teraz v knižnici ani nepribúda tak veľa kníh. Ale verte, že vždy sa nájde nejaká dobrá akcia, zľava alebo RC, takže si zaobstarám knižky aj keď mi potom na ne len sadá prach.

Najhoršie to mám v poslednom čase s knihami požičanými. Veľmi rada požičiam svoje knižky zodpovedným knihomolom, robí mi radosť, keď sa niekomu páči knižka na moje odporúčanie, lenže baby potom aj mne požičiavajú svoje knižky a momentálne mám v knižnici z 10 požičaných knižiek prečítaných len 5. Niektoré mám u seba už aj rok a mňa to tak strašne mrzí! Ale aspoň sa mi knižnica stále obmieňa a prerovnáva 8D Veľmi často mením obsah regálov, presúvam knihy podľa žánrov, obľúbenosti, prečítaných sérií... keď sa človek nudí, tak táto zábavka mu vyjde aj na také 2 hodinky. Nikdy ale knihy schválne nepchám do medzier, keď sa mi tam v nejakom kontexte nehodia. To radšej všetko zase kompletne vyberiem a prerobím celý systém 8D Kebyže sa mi vrátia všetky požičané knižky, tak by som mohla už v knižnici robiť dvojrady. Teraz mám tiež, ale mám tam veľa medzier. Je to ale taký milý pocit, že nikdy nemám všetky svoje knižky a mám tu nejaké cudzie 8) Pre knihomola by mala byť radosť podeliť sa o svoje knižné skvosty. Pre mňa určite je a preto neexistuje ani žiadny univerzálny typ na organizáciu vašej knižnice. Väčšinou knihy strčíme s nejakým menším dôvodom tam, kde sa zmestia 8D 


Máte aj vy preplnenú knižnicu? Ako to riešite?


P.S.: aj s týmto článkom mám bohužiaľ meškanie, ale nech je vám útechou, že už pripravujem ceny do súťaže 8P


E_V_E

Komentáre

  1. Tiež mám problém s priestorom a to tých kníh toľko nevlastním.:D Tiež som sa to snažila riešiť predajom, prípadne súťažami.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám ešte jednu takú menšiu, ale keďže mám knihu popožičiavané, tak mám teraz viac priestoru 8D

      Odstrániť
  2. Ja som mala podobný problém ako ty. Keď som začínala s blogom, tak som mala jednu veľkú policu a tá mi stačila, dokonca som tam mala veľa voľného miesta. Postupne sa však začala rozrastať, začala som knihy nakupovať cez bookdepo, prišli recenzáky, niečo pribudlo na narodky, Vianoce a kniha ku knihe a ja som ich nemala kde dávať. Musela som robiť komíny na knižkách. Toto leto som môjho starkého poprosila, či by mi neurobil dvojradovú poličku, aby som tie komíny mohla premiestniť tam. Nakoniec som bola prekvapená, lebo namiesto dvoch radov urobil tri (veľmi dobre vedel ako som na tom s knihami :D ) tak teraz majú knihy oveľa viac miesta. Ale tiež to robím tak, že knihy väčšinou darujem žilinskej knižnici, teda tie, ktoré neboli dovydávané alebo ma nebavili natoľko, aby som ich mala na poličke, také ktoré mi nechýbajú a viem, že tam v knižnici bude mať možnosť si ich prečítať niekto iný, komu sa budú viac páčiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to si myslím aj ja, posúvať knižky, aby z nich mali radosť aj iný 8)
      Tak to máš teraz super veľkú knižnicu 8D Dúfam, že aj ja raz budem mať ešte väčšiu 8)

      Odstrániť
  3. Ja som pred blogom tiež nemala veľa kníh, zato som pravidelne navštevovala knižnicu a fňukala, že nemám čo čítať :D (Ten pocit si už ani nepamätám :D). Teraz ich už pomaly nemám kde pchať (ešteže budem mať novú knižicu)
    A ja ešte nemám prečítané tri knihy od teba :D Takže v pohode :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Můj velký problém...kam s knihami. Také je přesouvám, přeskupuji a přesto musím mít pár titulů na hromádně na stole, protože se mi už nikam nevejdou. Pár jich mám dokonce na sobě, ale jen ty lehčí, aby nepoškodily ty pod sebou.
    A taky mám doma jen knihy, které chci číst znovu, zatím jsem to řešila prodejem dál, byly to nové knihy. Navíc, můj pokoj není nafukovací :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som potrebovala takú skrinku s nekonečným dnom ako v HP 8D

      Odstrániť
  5. Ja by som už tiež potrebovala novú knižnicu, lebo teraz tie knihy kladiem len na jednu kopu, chúďatká :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taká veľká knižnica je veľký šetrič priestoru 8)

      Odstrániť
  6. Tiež mám kvantum kníh a oco sa smeje, že už mi nebude kupovať skrine na oblečenie (áno, mám aj kopec oblečenia), ale len knižnice. Najhoršie je, že už ich niet kam dávať... Uf. Minule mi do izby vošiel bratranec a on: ,,Šak tu sú len knihy!" Ale to vôbec nie je pravda, mám aj posteľ, skrine, dva stoly (spoločná izba so sestrou). Ale tak, knihy prevládajú. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj moji hostia sa vždy čudujú, že koľko kníh mám a pritom je to v podstate málo a pri tebe určite o 3/4 menej 8D ale je to dobrý pocit, mať ich toľko 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára