Draki #3.5: Bez dychu

BOOK


Originál: A Firelight Novella - Breathless #3.5
Autor: Sophie Jordan
Vydavateľstvo: CooBoo, 2014
Čítané v jazyku: SK


Hl. postavy: Az
Vedl. postavy: Tate, rodičia, Anna, Hailey, Brett

Žáner?
fantasy - draci

Obálka?
Prenádherná - presne ako základná trilógia, len v modrom prevedení.

Strany?
115 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to novela k trilógii Draki a dejovo je očíslovaná ako #3.5 kniha v sérii. Iné novely k sérii od autorky zatiaľ na Goodreads nefigurujú.

O čo ide?
Dračie dievča Az je na dovolenke s rodičmi. Ich chata je obklopená úžasnou prírodou a Az nájde neďaleko rybník, kde si môže chodiť nerušene zaplávať. Teda aspoň si to myslí, kým sa tam neobjaví skupinka tínedžerov. Jeden z nich, tmavovlasý a svalnatý chlapec Tate, Az učaruje.

Humor?
Nie.

Nuda?
Kniha je príliš tenká na to, aby ste sa nudili a nemáte ani dosť času na veľké spoznávanie postáv.

Láska?
Zaľúbenie mladých.

Akcia?
Málo.

Napätie?
Vnútorné monológy hl. hrdinky.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Fakt som dúfala v niečo iné, ale dá sa aj takto 8D

Čo som čakala?
Nehorázne som sa tešila na túto novelku, odkedy som ju zbadala na GR. Že ju vydavateľstvo vydalo bol veľmi pozitívny šok a dokonca s originálnou, prekrááásnou obálkou pasujúcej k pôvodnej trilógii.

Čo som dostala?
Táto krátka novelka nám ukazuje letné prázdniny vodnej Draki Az (Azurka), ktorá je najlepšou priateľkou Jacindy - ohnivej Draki, hl. postavy v pôvodnej trilógii. Tu je však hlavná Az a okrem nej a jej rodičov sa tu iní Draki a ani lovci nevyskytujú.
Bolo veľmi potešujúce viac spoznať Az, pretože pri Jacinde mi prišla vždy taká slabšia a utiahnutejšia. Jej povaha sa síce veľmi nezmenila, lebo bola stále vystrašená z porušovania pravidiel či odhalenia, no to jej nebránilo ísť vyvetrať do jazera svoje žiabre 8D Samozrejme, autorka nezabudla občas nebadane pripomenúť Jacindu a že aká bola v každej situácii odvážna ona 8D
Potom tu bol Tate. AAAaaach 8P Tak to je ako nejaké slušné princátko na bielom koni 8D Stále sa tam vyskytovali aj rodičia Az, s ktorými trávila leto pri jazere, ďaleko od ich svorky drakiov. Tí boli takí v poho. Autorka dokonca dodala aj niečo z ich života a minulosti, čo rozprávala skrz Az. Bolo to zaujímavé.
Príbehu chýbala akcia a zápletka. Nebolo to síce bez deja, no tých 100 strán naozaj nie je veľa priestoru na nejakú väčšiu zápletku či akciu. Oceňujem však, že autorka to tam ani zbytočne nenapchala. Predstavte si, ako by asi vyzeralo, keby do tak tenkej knihy vopchala napr.: odchod od svorky, spoznanie ľudí, 10 spoločenských podujatí pre mládež, lovcov, iných Draki, únos, boj... a bohvie čo všetko ešte, čo sa vyskytovalo v 3 predchádzajúcich knihách. To by bolo nemožné a zbytočné. Ak sa jedná o krátke plusové novelky, tak veľa vecí naraz tam rozoberať ani netreba.
Ja mám Draki sériu veľmi rada, zabodovala u mňa hlavne obálkami, ktoré sú neskutočné a tiež tematikou drakov a postavami. Táto novelka je pekným doplnkom k pôvodnej sérii a určite ju odporúčam všetkým, čo čítali Draki sériu. Dejovo nasleduje po 3. knihe, takže sú tam aj nejaké menšie spoilery pre tých, čo by si chceli pomiešať poradie čítania kníh. Knižka sa čítala príjemne a rýchlo. Jej prečítanie určite nijak neublíži a aspoň bližšie spoznáte ďalšiu postavu zo série 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!



E_V_E

Komentáre

  1. Mne sa tá obálka náramne páči. :) Draki séria ma síce až tak nezaujala, no skúsim dať novelke šancu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčila, novela síce nie je ničím výrazná až tak, ale tá obálka je krása proste a už len kvôli nej som chcela mať knihu doma 8) a Az je sympatická, len je to krátke.

      Odstrániť
  2. Mňa takéto krátke novely akosi nebavia, iba pri sériách, ktoré naozaj ale naozaj zbožňujem, tak vtedy som schopná prečítať hocičo, čo autor vydá (viď Coleen Hoover), ale inak ma táto nezaujala. Hlavne preto, že je to krátke a veľa sa tam toho stať nemôže, no draki sériu som mala veľmi rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U mňa je ten problém s nimi, že väčšina nie je v sk alebo cz jazyk a niektoré slová sú na mňa ťažké pri istých sériách a potom ma to po anglicky veľmi rýchlo prestane baviť. Po aglicky by som si túto novelu veru asi neprečítala, ale takto je dobrá 8)

      Odstrániť
  3. Obálky sú proste brutálne bez pochyby 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Trilógia ma bavila, ale čo ja viem... novela? :D Také ja nemusím, pripadá mi to, že ich autori píšu, len aby čo najviac vyťažili z ich vymysleného sveta. Potom mi to už pripadá príliš silené.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa celkom lúbia, záleží od série. Keď niektorú zbožňujem, tak prečítam hocičo 8D

      Odstrániť
  5. Těším se až se ke knížce dostanu, ale první musím přečíst předchozí dva díly :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára