V podsvětí #2

BOOK


Originál: Shadowlark #2
Autor: Meagan Spooner
Vydavateľstvo: CooBoo, 2014
Čítané v jazyku: CZ


Hl. postavy: Linda
Vedl. postavy: Oren, Zinka, Badyán, Veronica, Wesley, Olivie, Nina
Hl. záporáci: Prométheus, Pobočník, Orlovia

Žáner?
dystópia s prvkami fantasy

Obálka?
Obálka 1. dielu sa mi páčila viac, ale aj toto je veľmi pekné a súvisí s miestom deja kniha.

Strany?
306 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia.

O čo ide?
Linda byla nucená prchnout z domova, z města, které od okolní zpustošené krajiny odděluje energetická zeď, a od té doby touží po jediném - najít svého bratra Badyána. Už ji unavuje věčně utíkat a žít ve strachu a věří, že právě Badyán to muže zastavit. Pátrání po něm ji zavede do podzemního města Léthé. Města, které sužují obavy z jeho zakladatele, záhadného Prométhea, a místní pořádkové služby. Aby se Linda dozvědela pravdu o tom, co se stalo s jejím bratrem, musí se Prométheovi postavit. Vypořádat se s vlastním strachem se už naučila, dokáže se ale vypořádat i s pravdou, kterou chce znát?

Humor?
Väčšinou od bzučilky Zinky, ktorá má v sebe zabudované ironické odpovede.

Nuda?
Občas sa mi zdalo, že sa dej nikam dopredu nehýbe a len sa ľudia rozprávajú či riešia niečo, čo už aj predtým riešili.

Láska?
Medzi Lindou a Orenom je niečo, ale v knihe má každý toľko problémov, že sa to vyvíja len tak potichu.

Akcia?
Na konci bola skvelá, všetko vybuchovalo a lietalo 8D Ale aj v iných častiach knihy sa občas niečo objavilo.

Napätie?
Často, ľudia sa tam strachovali a riešili problémy.

Smrť?
Áno, na konci bola jedna smrť, ktorú som nečakala, že tam autorka dá, ale dávalo mi to zmysel.

Koniec?
Skvelé vyvrcholenie.

Čo som čakala?
1. diel série - Ptačí zpěv, ma úplne dostal prostredím a opismi autorky, preto som sa na 2ku tešila.

Čo som dostala?
Tešila som sa na opisy prírody, ktoré dominovali v 1. dieli. Bohužiaľ, tu ich bolo málo. Dej sa presunul do podzemia, čo nebolo nutne zlé, ale bolo to predsa len iné prostredie a nové mesto. Páčilo sa mi opisovanie fungovania mesta, nový režim, iný svet a množstvo postáv. Ale chýbala mi tu tá iskra prírody a mágie z 1tky. Dokonca sama hl. hrdinka pripúšťala, že aj jej chýba putovanie s Orenom v divočine 8D Ale ako 2. diel série je podľa mňa vydarený a autorka vymyslela mnoho nových prvkov. Obdivujem, že autorka vytvorila vlastne úplne novú linku príbehu. Linda sa dostala mimo svojho rodného mesta a mimo zombíkov a musela riešiť nejakého vládcu Prométhea, ktorý si zvolil zlý spôsob vlády nad mestom. Týkalo sa jej to minimálne, hľadala len svojho brata, ale nakoniec z toho vzišlo niečo skvelé a nebezpečné. V 3ke autorka zrejme hodí hrdinku zase do iného prostredia a to je kreatívne.
Mrzelo ma jedine to, že som tajomstvo okolo Prométhea zistila už na prvej strane knihy. Je to očividné, to proste udrie do očí každému, kto aspoň trochu vie špekulovať a analyzovať. Ale ani som nečakala, že nebudem mať pravdu a tým pádom som ani nebola nejako znechutená alebo smutná. Ono sa to tam hodilo, ale tak nemusela to autorka tak nenápadne odhaľovať už od začiatku knihy. Čo už.
Čo sa týka postáv, Linda je sympatická a milá, veľa sa rozoberala jej povaha a magická sila, ale nie je to jedna z tých hrdiniek, ktoré budem obdivovať. Je to normálne dievča s mnohými problémami a bremenom na ramenách. Škoda, že Oren nie je viac rozobratý, takto o ňom toho veľa neviem, je taký tichý a nutný spoločník. Zinka je prvotriedna mašinka, ktorú mám moc rada. Odbojári, obnoviteľní, Prometheus či Pobočník boli v pohode, ale nijak obzvlášť ma nezaujali.
Knihu som mala rozčítanú trochu dlhšie, no nemyslím, že ma niečo nudilo. Niekedy sa proste len nič zaujímavé nedialo, alebo sa riešilo niečo obyčajné, ale nikdy mi to neprišlo zbytočné či zlé. 1. diel sa mi páčil viac kvôli prostrediu a opisom, to áno, ale aj toto je dobré čítanie a teším na na záverečný diel. Táto dystopicko-magická séria má svoje čaro a číta sa veľmi dobre. Určite odporúčam 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!



E_V_E

Komentáre

  1. Krásna recenzia. :)) Ani jednu knihu zo série som síce nečítala, no teším sa na nich. Ale Vtáčí spev má krajšiu obálku. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8) AJ mne sa viac páči obálka 1ky 8) Určite sériu odporúčam.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára