Divergencia #3: Experiment

BOOK


Originál: Divergent #3: Allegiant
Autor: Veronica Roth
Vydavateľstvo: Slovart, 2014
Čítané v jazyku: SK


Hl. postavy: Tris, Tobias
Vedl. postavy: Christina, Uriah, Caleb, Cara, Marcus, Evelyn, Zeke, Johanna, Zoe, Reggie, David, Nita, Amar, Matthew, George
Hl. záporáci: ? - to má čitateľ uhádnuť sám

Žáner?
dystópia

Obálka?
Krásna, tá oranžová sa mi veľmi páči.

Strany?
341 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
V roku 2014 bol v kinách 1. diel série. Aj zvyšné diely budú filmovo spracované.

Má pokračovanie?
Je to záver trilógie.

O čo ide?
Tris a Tobias sú opäť spolu - ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprízorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili dikátorku v čierno-modrom kostýme za inú v otrhaných šatách. Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Humor?
Nie.

Nuda?
Bohužiaľ často, necítila som z knihy ten "feeling" ako z 1. dielu série.

Láska?
Tris a Tobias majú také chvíle, kde riešia svoj vzťah, ale moc romantiky v tom nie je. 

Akcia?
Dosť často, opísaná skvelo.

Napätie?
Na začiatku som cítila, ale neskôr to zo mňa vyprchalo aj pri akčných scénach.

Smrť?
Samozrejme - na začiatku, na konci, všade.

Koniec?
Nečítala som žiadne recenzie ani spoilery k tejto knihe, keď vyšla, ale vedela som, že niečo zlé bude na konci. Koniec ma neprekvapil, no pri niektorých situáciách som bola dosť smutná.

Čo som čakala?
Čítanie tejto knihy som odkladala aj 3 týždne od jej kúpy. Tešila som sa na ňu, no nebola som si istá, či s ňou budem spokojná, tak ako s 1. dielom série. Dúfala som v mega koniec, ktorý ma zdvihne zo stoličky.

Čo som dostala?
Z knihy mám veľmi rozpačité dojmy. Na jednej strane, malo to akčnú úroveň, malo to dobré zápletky, malo to na každom rohu očakávanú smrť obľúbených postáv, no na strane druhej, nedosahovalo to úroveň 1. dielu ani zďaleka. Myslím, že zo mňa vyprchalo to prvotné nadšenie z tejto série. 1tka bola proste bomba, 1. dystópia, ktorá sa mi dostala do ruky a nechcela som ani skončiť s čítaním. 2ka bola pre mňa solídnym pokračovaním, ale bolo cítiť, že tomu niečo chýba. Tento záverečný diel mal všetko, čo ste mohli od autorky požadovať - akcia, kus lásky v rozpadávajúcom sa svete, vzťahy, politika - no predsa tomu chýbala veľká časť nadšenia a obhrýzania nechtov. V niektorých momentoch som sa už nevedela dočkať konca, inokedy som len tupo čumela, lebo tam autorka vhodila takú smrť alebo akciu, ktorá ma proste dostala.
Tobias a Tris neboli nijak zvlášť romantickí. Myslím, že nebol čas na to, aby sa s tým autorka viac pohrala. Ich vzťah bol vždy veľmi zrýchlený a viac som toho cítila z Christiny a Willa v 1tke ako z Tobiasa a Tris v 3ke. Tu proste nie je tá láska najdôležitejšia. Ten dystopický prvok komunity, ktorá nevie, koho má nasledovať, nevie, čo je pravda a nevie, čo má robiť, je tu kľúčovejší. Čo sa týka rozprávania z Tobiasovho pohľadu, veľmi sa mi to prelínalo z Trisiným a nebola som z toho nejak extra na vetvy. Ale esteticky to spracovali pekne.
Už na začiatku série som mala teóriu, prečo sú tu vôbec frakcie. Šikovne som to odhadla, no kvôli tomu ma celková zápletka, bohužiaľ, neprekvapila a neoslovila. Ale autorka to vymyslela šikovne, malo to logiku aj význam.
Je tu dosť veľa postáv a tým pádom si autorka môže zabíjať, koľko len chce. Niekedy som sa v nich strácala, ale bolo zaujímavé, že k hl. záporákovi sa hl. hrdinovia dopracovali cez niekoľko vedľajších záporákov, ktorí sa javili ako kladní hrdninovia. Je to trošku prekombinované, ale mne to nevadilo.
Páčil sa mi svet, ktorý autorka vytvorila a ktorý postupne doladila a upravila. Páčili sa mi hrdinovia a ich problémy. Páčila sa mi vojna, ktorá mala naozaj veľa obetí, čo nepôsobilo ani nijak prikrášlene. Ale ten pocit, že kvôli tejto knihe nepôjdem spať alebo že si budem obhrýzať nechty do krvi, mne bohužiaľ chýbal. Neviem, čím to bolo, možno očakávania, porovnanie s predošlými dielmi, netuším, ale nespôsobilo to pre mňa taký "boom" ako 1. diel série. Táto séria je pre mňa jedna skvelá dystopická vec a možno pri re-readingu neskôr z nej budem mať lepšie pocity, ale musím sa priznať, že som za niektoré veci na autorku proste nasratá a to sa ma tak ľahko nepustí 8D
Kniha má silné a svetlé stránky, na 1. sériu mladej autorky je to naozaj chválihodné, ale mne tam chýbal ten jedinečný pocit, že čítam niečo neuveriteľné, čo si zapamätám ešte dlho. V každom prípade, kto už máte za sebou prvé 2 diely, určite by som vám odporúčala sériu dočítať. Komu sa nepáčil ani 1. diel, neverím, že posledný sa mu bude. Mne sa páčil, no nie tak, akoby som očakávala. Čo už.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre

  1. Experiment som ešte nečítal, no nejako sa vôbec naňho neteším :) Skvelá recenzia(no veď to ani nemusím hovoriť, skvelé recenzie u teba sú isté):))))))
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež som nebola bohužiaľ taká nadšená ako z jednotky.:/ Inak, super, že si to odhadla dopredu s tými frakciami.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už keď som si prečítala anotku k 1tke, tak moje prvé otázky boli: ako napadol autorku tento nápad? a ako by som to riešila ja? 8D a presne tak to bolo 8D

      Odstrániť
  3. Neviem... táto séria je teraz až moc populárna, čo automaticky znamená, že sa mi ju nechce dočítať. A taktiež je to aj kvôli tomu, že som sa dozvedela, ako sa skončí a vieš, ako som na tom ja a tragické konce :D Nič pre mňa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno áno, je mi to jasné 8D ale tak mňa chytila 1tka veľmi, takže nezvyknem nechávať takéto mega série nedočítané 8D

      Odstrániť
  4. Mně byl bohužel konec celé série vyspoilerován nakladatelstvím... -_- Ale už se nemůžu dočkat, až se konečně k Divergenci dostanu ^^

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára