Krásna katastrofa #1

BOOK


Originál: Beautiful Disaster #1
Autor: Jamie McGuire
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2013
Čítané v jazyku: EN


Hl. postavy: Abby, Travis
Vedl. postavy: America, Shepley, Parker, Kara, Adam, Finch, Megan, Benny

Žáner?
román, erotika

Obálka?
Pekná, ale čo má motýľ v nádobe spoločné s obsahom knihy, to nechápem. Asi to má mať nejaký "hlbší" význam.

Strany?
376 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Autorka napísala ďalší diel, ktorý rozpráva ten istý príbeh, ale z Travisovho pohľadu + niekoľko malých bonusových noviel. Takisto vraj chystá zvlášť sériu o bratoch Travisa Maddoxa.

O čo ide?
Abby začína navštevovať vysokú školu ďaleko od svojho rodného mesta, aby zabudla na minulosť. Uteká pred rodinou, ktorá jej vinou alkoholu a hazardných hier urobila zo života peklo a usiluje sa byť príkladnou študentkou.
Travis má prezývku Besný pes a na štúdium si zarába ilegálnymi pästnými súbojmi - samozrejme, bez rukavíc. Má povesť najväčšieho zvodcu žien na univerzite. Je to presne ten typ, akému by sa Abby mala zďaleka vyhnúť, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života.
Travis a Abby sa navzájom priťahujú, ale presviedčajú okolie aj jeden druhého, že z ich priateľstva nikdy nevznikne milenecký vzťah. Potom však Abby prehrá stávku, a tak musí mesiac bývať s Travisom v jeho byte. Vášeň sa už nedá maskovať priateľstvom.

Humor?
Na začiatku som sa smiala nad flirtami a vzájomným podpichovaním hrdinov.

Nuda?
V úvode ma to dosť bavilo, ale po prvej tretine to začalo byť už dokola to isté, hádky a lúbenie sa a zase hádky, že mi to pílilo nervy a už som chcela len koniec.

Láska?
No má tam byť medzi hl. hrdinami a dvoma vedľajšími postavami, ale tú "veľkú" lásku dosť vytláčali hádky a nelogické situácie. Takýto vzťah by som určite nechcela, takže neviem či to skôr nebola viac vzájomná závislosť ako láska.

Akcia?
Bitky v ringu, Las Vegas a na konci. Ale všetko dokola o tom istom.

Napätie?
No nervy som mala pri každej kapitole 8D

Smrť?
Nie.

Koniec?
Dosť trápny, nijak výnimočný, predvídateľný a nudný.

Čo som čakala?
Knižku som vyhrala a v angličtine, čo som sa veľmi tešila a už vo vlaku som ju načala.

Čo som dostala?
Sama sebe sa čudujem, že som vôbec mala silu to dočítať. Už som to len chcela mať čo najskôr za sebou. No 400 strán nie je len tak. Autorka by mala u mňa väčší úspech, keby knihu skrátila o polovicu alebo aspoň rozdelila na 2 samostatné časti. Takto boli veľmi často a permanentne za sebou samé hádky, lúbenie sa, pouličné bitky a žiarlivostné scény a keď sa človek konečne dostane k nejakej kludnej časti, bojí sa, kedy sa to zase zvrtne. A verte mi, ono sa to veľmi rýchlo vždy zvrtlo.
Autorka si knihu najprv vydala sama. Nechcem self-publish knihy zhadzovať, lebo majú potenciál, ale autorka si to mala nechať skontrolovať nejakým editorom, čo jej povie pravdu do očí. Sex, láska a agresivita v knihách síce zarábajú, ale je to na úkor kvality. Nečudujem sa, že sa kniha množstvu ľudí páči a nemám nič proti tým, ktorí knihu zbožňujú, ale toto nie je kniha, ktorú budem ja odporúčať ďalej. Pre mňa to bolo niečo strašné. Všetky knihy majú nejaké dobré stránky, túto nevynímajúc, ale ak je dobrá len jedna tretina a zvyšok ma núti búchať si hlavu o stenu a dávať si po každej kapitole pauzy, niečo nie je v poriadku. A myslím tým s knihou.

Postavy sú zrelé na psychiatriu, celkový dej je posplietaný z veľkého počtu hádok, bitiek, (vraj) romantiky a z mnoho nelogických a nezmyselných rozhodnutí hl. hrdinov. Travis má byť sexy sukničkár, ktorý sa živí pouličným zápasením, no akonáhle spozná Abby, nastane u neho Edward-Greyovský komplex, ktorý sa ťahá celou knihou. Abby je milá a nevinná kráska, ktorá za žiadnu cenu nepodľahne takému typu chlapca, akým je Travis Maddox. Bullshit! Ak autorka cez Abby chcela ukázať nerozhodnosť žien, urobila hanbu všetkým ženám. V živote som nečítala ani nevidela tak hlúpu kozu, ktorá hovorí jedno a pritom koná druhé. Nehovoriac o tom, že to vyzeralo akoby mala krámy každý boží deň, pretože sa u nej striedali nálady, sexuálne vášne a vzťahové rozhodnutia ako keď striedate ponožky. Abby má proste niečo v hlave pokazené. A keď sa s niekým rozídem, nebudem sa vkuse vracať k nemu domov a predstierať, že je všetko ok. Tak teda chcem rozchod či nie? Človek by mal vedieť, čo chce a čo nechce a prispôsobiť tomu svoje konanie, aby zbytočne neubližoval ľuďom okolo seba.
Ich najlepší priatelia America a Shepley boli len o kúsok lepší, lebo mali aspoň zdravší vzťah, ale problémy a blbosti neminuli ani ich. Mafiáni v Las Vegas a pouliční bitkári mali byť zase asi nejakým spestrením deja, no keď sa bitky opakovali v každej 3. kapitole, už na tom nebolo vôbec nič zaujímavé.

Kým Abby a Travis neboli spolu, bolo to v pohode. To, že mali veľké reči o tom, ako sa oni spolu nikdy nevyspia, že budú len kamoši a každého o tom aj horlivo presviedčali, no na druhej strane sa vkuse vyhľadávali a žiarlili na seba, je zase iná vec. Po chvíli mi to už začalo vadiť a priala som si, aby sa už konečne uvedomili a dali sa dokopy. To som si nemala priať, pretože odvtedy to bola jedna divoká jazda neustálych hádok a romantických scén. Mne to už prišlo viac-menej trápne a nie romantické. Ale tá prvá tretina bola celkom dobrá. Bol tam vtip, flirt, dobré dialógy a normálny dej. Potom už to išlo dole z kopca.
Tie totálne nelogické a nezmyselné situácie boli úplne navyše. Autorka si mala dávať väčší pozor pri štúdiu zápasov a boxu. Neverím, že niekto v pouličnom zápasení prebije úplne každého! A ja tiež chodím na VŠ, tak nech mi nikto netvrdí, že sa môže len tak uliať z prednášok, keď je "psychicky na dne". To ja by som nechodila potom do školy nikdy! A máte radi často sa opakujúce slová? Tak to sa pripravte na "Pigeon" v každej vete! Je to prezývka Abby, ktorú jej dal Travis a je dosť otravná. Neviem, ako je to preložené u nás, ale Abigail je predsa krásne meno. Prečo sa to nemohlo zaradiť do knihy viackrát? Už keď čítate to isté oslovenie po 100-krát, začne vám liezť na nervy.

Keď si predstavím, že 2. diel je prerozprávaním tohto istého príbehu len z Travisovho pohľadu, je mi na zvracanie. Určite sa na ďalší diel nejdem vrhať s veľkým očakávaním zlepšenia. Už to, kým sa prenesiem cez tento diel série mi bude trvať dlho, ale nevylučujem, že zo zvedavosti a radosti zo sebatrýznenia by som si prečítala v budúcnosti aj Travisov pohľad. Ale teraz mám z tejto série dosť.
Ak chcete čítať 400-stranovú knihu, ktorá je o vzťahu 2 pošahaných mladých ľudí, ktorí nevedia, čo so sebou robiť, nech sa páči. Mnohí ju vychvaľujú, možno aj vám sadne. Ja som rada, že som si to prečítala, pretože je dobré mať za sebou aj takéto knihy, aspoň môžem porovnávať a diskutovať, ale inak ja túto knihu naozaj neodporúčam.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 1.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre

  1. úplne si vystihla moje pocity po dočítaní knihy :D ...u nás je to preložené ako Holubička a už len kvôli tomu osloveniu, ktoré sa opakovalo fakt asi na každej druhej strane gúľam očami vždy, keď si na knihu spomeniem :D strašne mi to liezlo na nervy..
    A Travis mi nepripadal ako sexy sukničkár, ale žiarlivé individum..no, čo narobíme :D
    Perfektné zhrnutie! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Holubička na každej strane, no to by mi ešte viac liezlo na nervy 8D takto som to brala ako "nickname" len 8D ale aj tak je to otravné.
      Ďakujem 8)

      Odstrániť
    2. P.S.: strašne sa mi páči nový vzhľad! :D

      Odstrániť
    3. Ďakujem!!! aj mne! 8D teší ma, že má úspech 8)

      Odstrániť
  2. ja som ju ledva dočítala...niekoľko týždňov mi to trvalo :/ kniha úplne mimo mňa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja za 6 dní 8D ale s veľkým premáhaním, aby som to už konečne mala za sebou 8D

      Odstrániť
  3. Dokonalá recenze :D Mám na knihu úplně stejný názor. Začátek mě celkem bavil, ale pak to šlo s kvalitou z kopce...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeeej ďakujeeem 8_) malo to potenciál, len sa to zlým smerom vyvinulo bohužiaľ 8D

      Odstrániť
  4. Kruci! Škoda, že se ti nelíbila. Já jsem, co se týče Beautiful Disaster, úplně zaslepená, tohle je jedna z mých největších lásek :D Nechápu to, tu knížku bych měla nesnášet, protože má všechno, co nemám ráda, ale četla jsem ji asi před rokem a půl a tehdy mi neuvěřitelně sedla a fakt jsem si při čtení připadala jak na emocionální horské dráze :D Dlouho mě nic nesložilo jako SPOILER Travisovo dostaveníčko v obýváku KONEC SPOILERU
    Ten jejich vztah je celej úplně pošahanej, potkat takový lidi ve skutečnosti, tak je pošlu na psychinu.
    Ale super recenze, alespoň jsem se pobavila- to "Napätie?" mě málem složilo :D (y)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sakra. Ještě jsem chtěla říct- druhý díl fakt nečti. Neuvěřitelné plýtvání časem, mě to nehorázně zklamalo a to ten první díl fakt miluju. V podstatě budeš číst Beautiful Disaster znova, akorát místo "she" to bude "he" :D A bude to tak o tisíc procent horší než BD.

      Odstrániť
    2. 8D Ďakujem za odporúčanie. Uvidím, či sa k tomu vrátim, rozhodne to nebola moja šálka kávy 3/4 času 8D ja by som autorku poslala na psychiatriu, nech sa s niekým proste porozpráva 8D
      som rada, že som mohla rozosmiať, ja som sa pri písaní tiež veľmi smiala, už skôr tak zúfalo 8D

      Odstrániť
  5. Wau. Tak to som nečakala. Mne sa kniha páčila, zhltla som ju na jedenkrát, ale na takéto knihy asi treba mať niekedy aj tú správnu náladu, inak dokážu iritovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niečo sa mi páčilo, ale potom bolo už priveľa na mňa z tej drámy 8)

      Odstrániť
  6. Knížku znám od vidění, ale podle obálky bych v životě neřekla, že to bude něco takového :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára