Solitaire

BOOK


Originál: Solitaire
Autor: Alice Oseman
Vydavateľstvo: Cooboo, 2015
Čítané v jazyku: SK


Hl. postavy: Tori
Vedl. postavy: Michael, Lucas, Charlie, Becky, Nick, Oliver, Ben, Evelyn, rodičia
Hl. záporáci: Solitaire

Žáner?
psychologický, dievčenský román

Obálka?
Veľmi pekná, jednoduchá, no privábil ma hlavne názov, ktorý predstavuje jednu z mojich obľúbených PC hier 8)

Strany?
332 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Nie.

O čo ide?
Toto nieje žiadna love story. Volám sa Tori Springová. Rada spím a blogujem. Minulý rok - pred tým, čo sa stalo s Charliem, pred maturitou, pred prihláškou na VŠ a faktom, že jedného dňa naozaj budem musieť začať s ľuďmi hovoriť - som mala priateľov. Všetko bolo úplne inak, ale to teraz skončilo. Teraz je tu Solitaire. A Michael Holden. Viem, o čo sa Solitaire pokúša a Michael Holden mi je ukradnutý. Fakt.

Humor?
Na začiatku knihy som sa často smiala na dialógoch a postavách. Boli také mladé a hovorili slangovo, tou ich rečou, ktorá mi je len ako-tak známa, ale nie je to predsa len moja reč. Bavila som sa, no bola tu citeľná melanchólia hl. postavy. 


Nuda?
Do polovice to bolo ok, no potom sa Tori začala správať nepochopiteľne a mala veľa depresívnych stavov. Nevadilo mi to ako jej celkový problém, ale v istej chvíli toho bolo na mňa už priveľa, začalo ma to znervózňovať a prestávalo sa mi to páčiť. Bola som ale zvedavá na vylúštenie záhady Solitaire.

Láska?
"Nemá" tam byť žiadna, ale zároveň tam "je". Nie je to romantická a citová kniha, práveže by jej prospelo trochu "cukru".

Akcia?
Pár vtipov od darebákov zo Solitaire má nebezpečný charakter.

Napätie?
Nejaké tie hádky pubertiakov a nebezpečnejšie vtipy.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Nepochopila som ho. Pri tak depresívnej hl. hrdinke sa mi zdal koniec irelevantný a nezaujímavý.

Čo som čakala?
Veľmi som sa tešila na takto pomenovanú knihu. Neprečítala som si anotáciu ani odporúčania. Solitaire som proste chcela.

Čo som dostala?
Kniha ma okamžite vtiahla svojim vtipom, mladými postavami a klasickým dejom. Trošku dlhšie sa čaká na to, kým sa Solitaire konečne prejaví, no nevadilo mi to, aspoň som mohla sledovať a spoznávať postavy a ich problémy. Nečakala som však, že Solitaire bude len zmes nejakých žartov. Prekvapko, lebo s názvom to veru nemá nič spoločné. Záhada sa rieši až na úplnom konci. Mne to doplo trošku skôr, ale treba uznať, že hl. hrdinka je v istých veciach spomalená 8D
Nad slnko jasné vám budú aj "sympatie" medzi mladými, aj keď sa to tam primárne nerieši. Na jednej strane sa mi páčilo, že to naozaj nebola lovestory, no na strane druhej... trochu vážnejších iskričiek by knihe nezaškodilo. Uvítala som, že autorka využila aj tému homosexuality a šikany. Kniha tým dostala viac takej serióznej vážnosti a ukazuje vám, že sa táto problematika medzi mladými vyskytuje čoraz častejšie.
Čo sa týka samotnej Tori, moje pocity z nej sú dvojaké. Na začiatku sa mi páčila. Bola síce depresívna, riešila vnútorné problémy, bola samotárka, ktorá si písala blog (neznáša čítanie - používať tento fakt je od autoriek už dosť otrepané), ale mala aj svetlé a vtipné chvíľky. Jej spolužiaci boli typickí tínedžeri, ktorých som však veľmi neriešila, no dej pekne dotvárali svojou rozmanitosťou. Jeden z tých spolužiakov/kamarátov bol takým atypickým chlapcom, ktorý mi prišiel ako taký "nerd" 8D Ale chybu som na ňom nenašla a aspoň priniesol trochu pozitivizmu do knihy.
Čítanie ma bavilo aj v depresívnejších častiach, ale Tori mi potom začala liezť už na nervy a bola som z nej zbytočne nervózna. Začala sa totiž v tej druhej polovici knihy správať veľmi nepochopiteľne. Akoby nevedela, čo má povedať alebo sa chovať, pretože "celý svet je proti nej". Tu by prospelo, keby autorka trochu zjemnila postavu a pridala jej viac dievčenských citov. Naozaj si nemyslím, že dnešní 16-18 roční sú v AŽ takej depresii a beznádeji.
Knižku môžem odporučiť ďalej, nakoľko má svoje kvality, len tie koncové nevysvetliteľné časti mi nesadli. Pozitívne však je, že je to jednohubka, nemá to pokračovanie, rýchlo to prečítate a autorka mala pri písaní 18 rokov. Dostatočne dobre vedela teda opísať chovanie, reč a pocity postáv. Na jej prvý vydaný spisovateľský počin má u mňa dobré skóre 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia!



E_V_E

Komentáre

  1. Mně se teda Solitaire líbilo a to hodně. :) Tori mě pak taky dost štvala, ale vynahrazoval to její okouzlující bráška (měl získat víc prostoru -_-) :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to vynahradzoval Michael 8D ale ona mi prišla už na konci veľmi divná. A to potom vplývalo na môj dojem z knihy.

      Odstrániť
  2. Neviem, táto kniha ma nikdy nelákala, ale asi som spravila dobre, že som ju nechcela, lebo zrejme by sa mi nepáčila a hlavná hrdinka by mi liezla na nervy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha ma tiež hneď zaujala a aj sa mi páčila.:) Hoci súhlasím, že druhá polovica bola slabšia.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pěkná recenze :) Líbí se mi, jak to členíš do těch úseků :) Musím se přiznat, že jsem netušila, že Solitaire je hra, spíš mě zaujalo, že hlavní hrdinka bloguje. I když teda faktem, že nesnáší čtení, si to trochu kazí :D A znám pár 18letých, kteří jsou v NAPROSTÉ depresi, i když s knížkou samozřejmě nemůžu porovnávat, když jsem ji nečetla :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára