Škola dobra a zla #1

BOOK


Originál: The School for Good and Evil #1
Autor: Soman Chainani
Vydavateľstvo: CooBoo, 2014
Čítané v jazyku: SK
Hl. postavy: Sophie, Agatha
Vedl. postavy: Tedros, Beatrix, Lady Lesso, Pollux, Hester, Anadil, Dot, Hort, Kiko, Millicent, Uma, Mona, Anarché, Ravan, Vex, Chaddick, profesor Sader, profesorka Anemonová
Hl. záporáci: spolužiaci, učitelia, riaditeľ

Žáner?
fantasy - rozprávkový re-telling, nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Krásna, originálna, rozprávková, presne sa hodí k deju knihy.

Strany?
416 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie (zatiaľ). Plánuje sa animovaná rozprávka.

Má pokračovanie?
Je to trilógia.

O čo ide?
Sophie čakala celý život na to, kým ju unesú do Školy dobra, kde sa z nej stane princezná, nájde si toho pravého princa a budú spolu naveky šťastní. Teda aspoň taký bol plán. Sophie a jej kamarádka Agatha totiž pochádzajú z Gavaldonu, mestečka, kde sa každé štyri roky stratia dve deti. Nikto však netuší, kam sa vlastne podejú. V Škole dobra a zla sa z nich potom podľa predurčenia stanú kladné alebo záporné postavy rozprávok.
So Sophie a Agathou spoznáte, aké je nebezpečné veriť rozprávkam, ktoré vás vtiahnu do deja a nebudú chcieť pustiť späť.

Humor?
Skvelé ironické a sarkastické dialógy a strápnenia pred spolužiakmi.

Nuda?
Takéto slovo v súvislosti s touto knihou vysloviť je hriech!

Láska?
Sophie-ina snaha získať princa za každú cenu. Láska je tam v takej rozprávkovo-puberťáckej rovine.

Akcia?
Na konci to bola riadna bomba! No aj v iných častiach knihy sa našli zapeklité situácie.

Napätie?
Prakticky v každej kapitole.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Prepracovaný do detailu a predsa neočakávaný a epický.

Čo som čakala?
Už hneď po vydaní v origináli som na túto knihu čítala jednu recenziu, ktorá obsahovala samé chválospevy, takisto obálka bola nádherná a tak som si to hneď zaradila do hľadáčika. Keď prišla správa o sk/cz vydaní, nemohla som byť šťastnejšia. Knihu som si kúpila na Vianoce, no okrem približného obsahu a dobrých ohlasov som o nej nevedela nič. Nakoľko je relatívne hrubá, dlho som s jej čítaním kvôli nedostatku času otáľala. A potom som cez prázdniny ostala chorá a čas a chuť na čítanie boli na svete 8D Knihu som prečítala za 2 dni.

Čo som dostala?
Absolútne epické knižné dielo majstra kreativity a rozprávania! Z knihy som nadšená! Naposledy som takéto brutálne pozitívne reakcie mala asi len pri Harry Potterovi 8D
Kto toto vôbec napísal? Podľa mena som tipovala nejakú čínsku autorku manga. A on je to chlap - scenárista! Skoro som omdlela, keď som toto zistila. Nehovoriac o tom, že už po 1. kapitole som si hovorila: "Tak z tohto by bol brutálny animák!". A neskôr zistím, že si to nemyslím len ja, ale skutočne by sa to aj malo udiať!
Kniha srší kreativitou, prepracovanosťou, zápletkami, rozprávkami, krásnymi aj strašidelnými miestami, postavami s opačnými povahami, princeznami a princami, bosorkami a zloduchmi, priateľstvom, láskou... obsahuje všetko to, na čo by ste ani len nepomysleli, žeby 1 knižka mohla obsahovať. Autor sa dokonale vyhral s príbehom. Zobral si za vzor rozprávky a úplne ich prerozprával podľa svojich predstáv, pričom sa trafil presne do predstáv čitateľov. Určite už každý jeden z nás uvažoval o dobru a zlu v rozprávkach a prečo vždy musí zvíťaziť dobro. Autor to však dokonale prepojil a vyrobil. A hlavne nezabudol na logiku a nadväznosti.
Z postáv mi behal mráz po chrbte. To, že mali 12 rokov som ani len nevnímala, moja myseľ si ich automaticky prerábala na starších, lebo sa mi to tam viac hodilo. Sophie je úžasná postava, ktorá čerpá z každej dobrej aj zlej povahovej vlastnosti ľudí. Nikdy neviete, čo urobí ako ďalšie. Keď už som dospela k tomu, že je určite na jednej strane školy, tak prejavila vlastnosti tej druhej. Bola neuveriteľná! Asi nikdy som sa ešte nestretla s takto charizmatickou, šialenou a prepracovanou postavou. Úplne ma dostala a nedokážem jej vytknúť ani len blond vlásky!
Agatha bola takisto veľmi zaujímavá postava, o ktorej však viem, že ju v našom svete určite nájdem. Predstavovala chýbajúcu polovičku pre Sophie, bez ktorej by ona nevynikla a neukázala svoj celkový potenciál. Na začiatku však dostala Agatha menej priestoru. Sophie ju mierne prevalcovala vo výnimočnosti, no na jej role v príbehu, dôležitosti a statuse druhej hlavnej postavy to vôbec nič neberie.
Množstvo vedľajších postáv vás možno na chvíľu zmetie, no každá má svoj zmysel a význam a pri vzájomných konverzáciách pre nich určite nájdete nejaké sympatie.
Hrady, príšery, predmety v škole, učitelia, žiaci, les, most, riaditeľ a dokonca aj obrazy absolventov vás určite dostanú tak ako aj mňa. Nájdete tu množstvo skvele využitých nápadov, ktoré boli elegantne a vhodne rozvetvené a použité.
Koniec je akoby vystrihnutý z akčno-fantasy-rozprávkového filmu a úplne ma dostal. Čumela som s vykulenými očami a musela som pozorne čítať každú vetu, aby som si bola istá, že sa naozaj deje to, čo sa dialo. Ale aby som bola fér, infarktové stavy som mala pri viacerých momentoch knihy.
Pýtate sa na mínusy knihy? Hanbite sa, že na také niečo vôbec myslíte! Ja som si čítanie tejto knihy dokonale užila, každá nová strana ma naštartovala, zaujala a zvýšila moju zvedavosť. Bavila som sa na dialógoch, ľutovala som hlavné dievčence, priala som im samé dobré veci a šťastný koniec.
Táto originálna kniha mi zobrala dych a slová od začiatku až po koniec a udelila by som jej aj 10 hviezdičiek. Už aby som čítala 2. diel! Toto totiž nie je obyčajná knižka. Toto nie je len tak hocičo. Toto je jedno veľké epické "WTF?!".    

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre

  1. Vy to všichni vychvalujete! :D Už abych se k tomu dostala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úžasný styl psaní, narazila jsem na tebe na facebooku a hned jsem si tvoji recenzi musela přečíst. :D Sama jsem četla 1. díl, druhý na mě netrpělivě čeká a je to to nejepičtější v epické sféře fantasy-na-oddech literatury, co jsem kdy četla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, veľmi ma to teší :)
      Máš úplnú pravdu, už som aj začala čítať 2ku 8P

      Odstrániť
  3. Taky jsem si tuto knihu pořídila, tak se na ni asi brzo vrhnu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára