Galgad - Příbeh Strážce Země

BOOK


Originál: Galgad - Příbeh Strážce Země
Autor: Ergall
Vydavateľstvo: samonáklad, 2015
Čítané v jazyku: CZ


Hl. postavy: Galgad
Vedl. postavy: Sargat, Murlach, Todgar, Laira, Síd, Athill, Athir, Rognar, Meora, Dráp, Abeira
Hl. záporáci: Órmani

Žáner?
fantasy

Obálka?
Taká tajomná, páči sa mi súvis zelenej farby a tematiky prírody.

Strany?
226 strán deja + poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Koniec dáva priestor na ďalší diel z pohľadu iného Strážcu Zeme.

O čo ide?
V dávnych dobách, v dolině v prastarém lese obehnanými horami, se probudí nejmocnejší strážce Gathary. Není to náhoda. Na svět přišli ti noví, odlišují se od ostatních, narušují snad křehkou rovnováhu?
Navíc se schyluje k válce mezi lidmi, nadvláda zdvojeného kříže rozpína ruce. Galgad pátrá po pravdě. Nenaléza však vlky ani ostatní.
Nechte se okouzlit poutavým příbehem, nechte sa uchvátit prastarými lesy, v nichž tečou čisté řeky. Budete mít pocit, jako byste sami chodili těmi místy, potkávali tvory z prastaré říše. Obdivujte hrdiny i obyčejné lidi, kteří se snaží bojovat s nepřízní osudu. Odhalte kruté pravdy našich činu.

Humor?
Občas.

Nuda?
Knihu som mala rozčítanú dlho, no tie myšlienky a súvislosti som si musela dávať dokopy postupne a rada som nad každým krokom postáv dlhšie premýšľala a hľadala spojitosti. Nemôžem povedať, žeby som sa nudila.

Láska?
Nie.

Akcia?
Skoro stále.

Napätie?
Áno.

Smrť?
Áno, obete vojny. Ani jednu som neľutovala 8D

Koniec?
Čakala som trošku epickejšie finále. Predsalen, je to Strážca "Boh" Zeme. Ale nudný koniec to veru nebol.

Čo som čakala?
Nejaké ekologicky ladené fantasy, čo tu ešte nebolo.

Čo som dostala?
Som rada, že ešte stále existujú aj takí ľudia, ktorým záleží na životnom prostredí a osude Zeme a pokúšajú sa posunúť svoje ekologické myšlienky aj iným.
Autor vytvoril veľmi špecifické knižné dielo. Nemyslím si, že je pre každého. Nie každý sa totiž dokáže stotožniť s tou akútnou potrebou zachrániť prírodu pred ľuďmi, ktorí si ju ani trochu nevážia. Mňa táto kniha hlboko zasiahla. Snažím sa recyklovať, poučovať ostatných o recyklácii, o ochrane prírody, sledujem vplyvy znečisťovania na planétu, uhynutie zvierat a všeobecne sa zaujímam o túto tematiku. Ešte aj moja diplomová práca súvisí s ekológiou 8D Ale netvrdím, že planétu zachraňujem. Nie som Strážca Zeme. Myslím však, žeby sa nám tu taký menší "Boh prírody" zišiel. Niekto, kto by trošku zasiahol do toho zlého smeru, akým sa ľudstvo uberá.
Príbeh sa odohráva v časoch kráľovstiev a vojen, bojov o teritórium. Nie sú tu prítomné výdobytky modernej techniky, no Galgad nechápe a nepáčia sa mu ani tie jednoduché zmeny. Príroda je vo väčšej miere pod kontrolou ľudí, zvieratá sa zotročujú pre účely vyhovujúce ľuďom, utekajú a boja sa o svoj život. Súcítila som s Galgadom, ktorí postupne objavoval, čo všetko je na zemi skazené a ako veľmi ľudstvo ublížilo prírode. Niektoré veci sú však v našich životoch tak hlboko zakorenené, že človek si ani neuvedomuje, že z pohľadu nezainteresovaného alebo zvierat je to veľké zlo. Jazdenie na koňoch, dojenie kráv, výcvik psov (vlkov) na stráženie... a omnoho viac je v očiach Galgada zlo, s akým sa predtým nikdy nestretol a tolerovať ho veru nebude.
Galgad samotný je trošku zveličený, tak ako aj samotné problémy spojené s prírodou. Chápem, čo všetko ľudstvo pokazilo, čo všetko už nedokážeme napraviť a koľko zlých ľudí tu existuje. Príroda pre naše blaho priniesla veľkú obeť a my sa jej za to neodvďačujeme tak, ako by sme mali. No pochybujem, že to bude niekto vnímať tak silno ako Galgad. Aj autor to podľa mňa zveličil schválne, aby sme si uvedomili, čo všetko je tu zle. No urobil dobre. Cez hl. postavu veľmi výstižne a pochopiteľne vysvetľuje potrebu chrániť prírodu a má pravdu vo všetkom.
Čo sa týka samotného príbehu, odohráva sa vojna o územie medzi nevítaným nepriateľom a spriatelenými niekoľkými rodmi. Je tam toľko názvov, mien, postáv a presúvaní sa z jedného miesta na druhé, že som si všetky ani nezapamätala. Ono sa totiž prelínali časti monológov Galgada, dialógov postáv o vojne, dialógov Galgada s inými postavami alebo zvieratami. No autor to tak dobre striedal, že som bola málokrát stratená a vždy som vedela, čo sa deje.
S touto knihou som nadmieru spokojná a môžem ju jedine odporučiť. Bola by som zvedavá na 2. diel, dúfam, že niekedy vyjde. Upozorňujem, že toto je samonáklad! Veľmi kvalitne vytlačený, s peknou obálkou, väzbou a všetkým, čo kniha aj má obsahovať. Dávam jej zaslúžených 4,5 hviezdičiek.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem samotnému autorovi!


E_V_E

Komentáre

  1. Galgada jsem nedávno četla a psala na něj recenzi . Líbili se mi, ale na až zas tak moc, abych mu dala plný počet. Pěkná recenze. .)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. znie to naozaj super, hoci neviem, či by kniha bola práve pre mňa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to zaujímavo, ale podľa toho, čo píšeš, by som mala asi dosť ťažkosti začítať sa do toho, no rozhodne je to niečo nové. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára