Morské obludy v tele modeliek / The Siren



Originál: The Siren
Autor: Kiera Cass
Čítané v jazyku: EN


Prečo som ju čítala?
Autorka sa preslávila sériou Selekcia (= Příjmeš mojí ruži?), ktorá uchvátila aj mňa a stala sa jednou z mojich top sérií. Preto som si, prirodzene, chcela prečítať aj jej ďalší počin. Kúpila som si ju v EN, pretože ten štýl sa mi pri jednoduchých knihách osvedčil. Nosila som ju všade so sebou a knihu som zničila. Akože fakt, v hroznom stave je, chúďatko. Ale kniha stála za to.

Hl. postavy: Kahlen
Vedl. postavy: Akinli, Aisling, Miaka, Elizabeth
Hl. záporáci: She / The Ocean

O čo ide?
Oceán potrebuje slečny Sirény, aby jej vodili ľudí do mora a potom sa krmí ich esenciou života. Za to ich urobí krásnymi, mladými a nezraniteľnými na 100 rokov.
Ona stretne Jeho a mix pocity a zamýšľania sa začínajú.

Séria? 
Jednodielna.

Žáner?
fantasy

Veková kategória?
Young Adult

Obálka?
Krásne šaty, znova! Niet čo dodať.

Humor?
Pár vtipov v dialógoch.

Láska?
Také typické "raz som s tebou kecala a už ťa chcem" a potom nejaká tá "sesterská" láska. Na city a dušu sa tu hrá silno.

Akcia?
Nie.

Koniec?
Predvídateľný, ale zaujímavé spracovanie zápletky.

Nuda?
Kniha ma veľmi bavila, ale musela som sa naladiť na tú fantasy a citovú vlnu, nič prevratné sa tam totiž nedeje.

Prečo chcem film? 
Prirovnala by som dej k H2O seriálu s morskými pannami. Bol by to taký milý, sladký filmík.

Pocity v kocke... 
Knihu som navláčila cez piesok na pláži a cez rôzne vlaky 8D Mierne som jej poškodila stránky, ale prežila.
Postavy boli každá iným spôsobom zaujímavá. V sirénach máte utrápenú dušičku, ale aj party girls. Na zamyslenie je skvelý Oceán, ktorý tvorí kladno-zápornú postavu.
Trošku mi vadili neustále výlevy hlavnej hrdinky, niekedy boli o tom istom, ale celkovo bolo zaujímavé sledovať vnútorné pochody hrdinky. Takisto vzťah medzi sestrami sirénami bol stabilný a krásny.
Oceňujem aj časté zmeny prostredia, čím som dostala pohľad a opis vždy iného miesta. Byť mladým a krásnym na 100 rokov a odpracovať si to u Oceánu len malými službičkami neznie ako nevýhodná zmluva. Ale ako mal aj Edward Cullen problém so svojou existenciou, hl. hrdinka tejto knihy Kahlen tiež nie je úplne stotožnená s tým, čo robí. Je super, že sme dostali na túto vec rôzne názory sirén a tak sa človek zamyslí, čo by robil v takejto situácii. Ja by som ale asi neváhala. Byť sirénou by sa mi páčilo. Ja mám takéto mýtické obludy rada.
Pokračovanie nepotrebujem, kniha ostala ukončená, aj keď s celkom predvídateľným koncom. No lúbil sa mi smer zápletky, chvíľu ma autorka držala v nevedomosti.
Téma nebezpečných sirén, ktoré lákajú námorníkov do mora nebola ešte v žiadnej mnou objavenej knihe. Preto ma tak hrozne zaujala, je to niečo neokukané. Myslím, že tematicky by sa z toho dala vydolovať oveľa zaujímavejšia záležitosť, ale autorka sa rozhodla poňať to romanticky a vzťahovo. K jej štýlu kníh sa to hodí, no po Selekcii som čakala trošku viac akcie alebo lepšej zápletky, možno niečo viac z mytológie, fantasy.
Kniha sa mi ale čítala skvelo, bola tenká, jednoduchá a angličtina ľahko zvládateľná. Skvele som si oddýchla a aj keď som mala niekedy dlhšiu pauzu v čítaní, vždy som vedela, čo sa dialo predtým. Nebolo tam nič komplikované na myseľ a preto je skvelým oddychovým čítaním. Odporúčam.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre