Spánok nám netreba. Či? / Na rozhraní dvoch svetov



Originál: Na rozhraní dvoch svetov
Autor: Michal Škombár
Vydavateľstvo: Elist, 2017
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: William, Harry
Hl. záporáci: Ganing

O čo ide?
Anotácia sľubuje neohranú tému dystópie, ktorá ma okamžite zaujala.



Strany?
173 strán deja + venovanie + o autorovi

Séria? 
Jednodielna.

Žáner?
Dystópia, triller.

Veková kategória?
Young Adult, New Adult

Obálka?
Jednoduchý ľahký paperback s dobrými kontrastami farieb a zaujímavým obrázkom.

Prečo som knihu chcela?
Sám autor ma oslovil a predstavil mi svoju knihu a po prečítaní anotácie som neváhala ani chvíľu. Vyzeralo to na úplne novú tému, takú, nad ktorou sa zamýšľam častokrát ja sama - čo by bolo, keby sme nespali?

Humor?
Niekedy v dialógoch.

Láska?
Najprv sa tak nezdalo, autor ju pekne zakamufloval, počas 3/4 knihy na ňu veľmi nenarazíte.

Akcia?
Veľmi pekný opis strieľačiek, naháňačiek a záverečnej akcie.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Totálny wtf element pre mňa. Takýto vývoj som veru nečakala, vôbec sa to neuberalo takýmto smerom počas čítania a preto ma záver veľmi pozitívne prekvapil. Vlastne som sa na tom strašne zasmiala, že ako ma to nemohlo napadnúť skôr 8D

Nuda?
Úvod ma vtiahol do seba prísľubom dystópie, potom sa to ale uberalo iným smerom, ktorý som nečakala a pri 2. a 3. štvrtine knihy môj záujem trochu stagnoval. Záver to ale celé zachránil a bavil ma z celej knihy najviac.

Pocity v kocke... 
Bola som veľmi milo prekvapená, že ma autor oslovil s možnosťou napísať recenziu a po prečítaní anotácie som sa na knihu veľmi tešila. Už od čias Twilightu si vždy predstavujem, čo všetko by sme stihli robiť, keby sme nemuseli spať. Vlastne je to strata času. Ale zároveň nám to ukľudňuje myseľ, pomáha podvedomiu riešiť problémy a stres. Keby sme nespali, boli by sme asi z celého 24h dňa v depke. A presne takto na to išiel aj autor. Kompletne som sa s tým stotožnila a bola som happy, že mám v ruke takýto námet a to dokonca od slovenského autora!
Úvod ukazuje život a predstavenie 2 hlavných hrdinov, opis dystopického sveta, v ktorom sa nachádzajú, ich "nesmrteľnosť" a "nespavosť". Pomaly sa to rozbiehalo a ja som sa vnorila do sveta knihy. Neskôr sa to ale stále uberalo podobným štýlom a nedostali sme veľmi veľký opis fungovania tohto nového sveta. Riešil sa život hl. hrdinov a ich worst enemy. Moje čítanie trochu ustalo, pretože som čakala viac rozobratú tému, ktorá mala v sebe obrovský potenciál. Avšak prijala som tento iný smer príbehu a na konci bola prekvapená celkovým rozuzlením a zvratom. Pekne opísaná akcia a vety, ktoré sú konštruované tak, že máte pocit, akoby aj vám išlo o život. Tento triller prvok knihy bol veľmi pekným osviežením. Na záver som sa od srdca zasmiala, ako ma autor podviedol celkovou ideou knihy. Bola som veľmi prekvapená, že počas celej knihy ma to nenapadlo. Skvelé zakončenie.

Knižka je tenká, jednoduchá a vie vám spestriť dlhé cestovanie alebo večerné čítanie. Odporúčam skôr starším, ktorý sa na to budú pozerať zo všetkých aspektov dospeláckeho života. No na pohlaví ani veku veľmi nezáleží, pretože autor píše zaujímavo a on sám má ešte veľký potenciál spracovať ďalšie skvelé príbehy z jeho hlavy. Toto dokonca ani nie je jeho prvotina a ja som hneď preskrolovala Goodreads. Knihu odporúčam.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


Ďakujem autorovi knihy za poskytnutie recenzného výtlačku, ktorý si môžete zakúpiť TU.

P.S.: Chcem ešte upozorniť, že autor má svalovú atrofiu a svoje príbehy píše bradou pomocou klávesnice a myšky. Veľký obdiv, že to takto zvláda už veľa rokov a chuť písať príbehy ho neopúšťa. Prajem ešte veľa príbehov, ktoré by sme si mohli aj my prečítať.


E_V_E

Komentáre

  1. Knihu som si všimla už dávnejšie, ale najprv sa mi do nej nechcelo púšťať, lebo témou mi až príliš pripomínala Insomniu. Predsa len - Insomnia vyšla nedávno a zaoberá sa presne tým, čo si spomenula aj ty.Čo by bolo, keby sme nemuseli spať?

    Ale ako čítam tvoju recenziu, tak mám dojem, že to má od Insomnie dosť ďaleko. :D Už len kvôli tomu, že ide o dystopiu.
    Možno to raz skúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zas vôbec neviem čo je Insomnia 8D asi je to jedna z tých nových kníh, čo mi unikli.
      Ale toto bolo zaujímavé, dostaneš príbeh 2-3 postáv v dystopickom svete. Nie je to ani dlhé a dobre sa to číta.
      Ale dik za tip, tú Insomniu si vyhľadám 8)

      Odstrániť
    2. Ty si o tom vážne nepočula? :D Mám dojem, že sa o Insomnii baví úplne každý. Dohadovala som sa o tej knihe ešte aj s profesorom na štátniciach, ktorý sa rozčuľoval so svojou vnučkou nad tým, aká je po gramatickej stránke hrozná.
      A ozaj je, v tomto smere som horšie asi nečítala, ale príbeh nebol až taký zlý. Som dosť zvedavá na dvojku.

      Odstrániť
    3. myslím že tie gram. chyby by ma dohnali k šialenstvu takže sa ani nechystám to čítať 8D

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze a děkuji za tip, budu o této knize uvažovat:)
    Knihokopka

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára