Anna #1: Anna krví oděná

BOOK


Originál: Anna #1 - Anna Dressed in Blood
Autor: Kendare Blake
Vydavateľstvo: Baronet, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Cas, Anna
Vedl. postavy: Thomas, Carmel, Will, Casova mama, Morfran, Mike
Hl. záporáci: duchovia

Žáner?
YA, duchovia

Obálka?
Nádherná strašidelná 8)

Strany?
272 strán

Filmové spracovanie?
Chystá sa.

Má pokračovanie?
2. záverečný diel série nesie názov Anna #2: Dívka z nočních můr.

O čo ide?
Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé. Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hruzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla. Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kto se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánskeho domu, kterému kdysi říkala domov. Avšak z nějakého duvodu Casuv život ušetří.

Humor?
Raz za čas nejaké vtipné narážky chlapcov.

Nuda?
Takých 150 strán v strede pre mňa nebolo ničím zaujímavých.

Láska?
No, také mierne klišé: "A tak se lev zamiloval do jehňátka" 8D

Akcia?
Hlavne na konci bola skvelá, ale zabíjanie duchov malo tiež dobrý akčný nádych.

Napätie?
Bolo to také pochmúrnejšie a temnejšie na začiatku a v jednu chvíľu pri čítaní dosť napätej chvíle mi vrazil pes do dverí, tak som skoro infarkt dostala 8D
Všeobecne tam bolo napätia dosť, ale niekde som si len hovorila: "Toto ma malo vystrašiť?".

Smrť?
Áno. Palec hore Anna 8D

Koniec?
Podarený, neverila by som podľa neho, že kniha má pokračovanie.

Čo som čakala?
Krvilačnú Annu a riadnu duchárčinu!

Čo som dostala?
Na krvilačného ducha Annu a na zabijaka duchov Casa som sa veľmi tešila. Keď došlo k zoznamovaniu týchto dvoch, po chrbte mi behali zimomriavky. Ako Anna trhala a párala svoje obete - v tom opise som sa proste vyžívala! Niežeby som bola nejaký skrytý vrah 8D Ale proste to bolo opísané nádherne hrôzostrašne. Začiatok teda super. Potom obaja nejako zmäkli. Fakt nechápem, prečo Anna Casa proste nezabila. Doteraz netuším, čo je na ňom také výnimočné, že ho ušetrila. Chýbali mi tam isté vysvetlenia. Ja sa rada zamýšľam, ale tu som sa po každej strane musela pýtať, čo to všetko znamená a ako to mám chápať. Nemám rada, keď sa musím pri knihe rozčuľovať nad blbosťami a nezrovnalosťami. Potrebovala som nejaké hlbšie vysvetlenie sveta duchov a Casovej práce v ich zabíjaní.
Posledných 50 strán bolo neuveriteľne skvelých. Nový zloduch na scéne, akcia, napätie, strašidelnosť, smrť. Túto časť príbehu som zhltla veľmi rýchlo.
Ale tých 150 stredných strán knihy ma viac-menej nebavilo. Nič ma tam neohromilo, nevystrašilo, neľutovala som nikoho a nikto mi neprišiel zaujímavý.
Postavy mali skvelé charaktery a aj keď bol Cas v jednej chvíli ako "Krotiteľ duchov" a v druhej "neviem, čo mám robiť", pripadal mi zaujímavý a milý. Anna Korlovova je najcoolovejší duch, o akom som kedy čítala. Bola síce trochu rozdvojená, takže viac sa mi páčila jej krvilačná časť ako jej časť "ušetrím tvoj život, pekný chlapec". Zvyšné osadenstvo si takisto získalo moje sympatie a autorka ma milo prekvapila počtom úmrtí, čo v správnej duchárčine proste musí byť.
Napriek tomu, že kniha mne trochu nesadla alebo mi teda niečo vadilo, tak vám ju odporúčam, pretože obsahuje kvalitné, strašidelné, napäté aj milé časti a poskytne vám dobrý čitateľský zážitok.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Ja som o duchoch ešte nič nečítal, asi by bolo načase začať s tým :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím 8) Ja som čítala ešte Črepiny duší, duchov ja môžem, vždy majú čo ponúknuť 8)

      Odstrániť
    2. Mňa Črepiny už dobre dávno čakajú na poličke. Viacerí tvrdia, že ten preklad je otrasný, tak sa mi do toho nechce :/

      Odstrániť
    3. o neviem, mne sa celkom lúbilo, nejako som nevnímala žeby bol zlý preklad, možno pár chybičiek.

      Odstrániť
  2. Já jsem skoro u konce, ale vůbec mě to nenadchlo. Pořád čekám, že to bude lepší, i když očekávat něco na straně 200? :D asi spíš ne..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si to tiež myslela, ale tých posledných 50 strán sa mi lúbilo, začalo sa aspoň niečo dobré diať 8)

      Odstrániť
  3. Zopakujem vetu, ktorú ti tu na stránke stále píšem ak máš článok, ktorý súvisí s Annou(aj keď to nebude úplne tá istá veta, ale význam je ten istý): už sa na to teším a som zvedavá, kedy sa do toho konečne pustím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Ona je kniha super, nápad brutal a Anna úžasná 8P Fakt si to prečítaj, pravdepodobne ťa to bude baviť viac ako mňa, ja som si tam našla pár nedokonalostí 8D

      Odstrániť
  4. Moc pěkná recenze ;))..dokázalas mi, že to pak s knihou nemám vzdát, ale také mě odradilo, že tam bylo hodně nevyjasněných věcí:) duchy nemám přímo v lásce, ale tak doufám, že se mi to bude líbit, pokud si to přečtu... :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada 8)
      Ono to možno bolo nevyjasnené len pre mňa 8D A priznám sa, že som nemala posledné 2 týždne na knihy náladu, ale oplatí sa prečítať si to 8) Je to také fajnové 8)

      Odstrániť
  5. Čiže si odtial mám vystrihnúť koniec a krvavé scény. Ok, ja rada ale vízia 150 - nič, to ma dosť deptá. Mám čo čítať, to je moje jediné šťastie.
    :D Teraz som mierne optimistická takže v ďalšej knihe sa to určite vysvetlí! Musí. Lebo...lebo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak pre mňa bol ten stred taký menej zaujímavý, ale 3/4 knihu ospevuje a ja patrím do tej 1/4 ktorí mali menšie problémy s knihou 8D Ktovie kam budeš patriť ty 8D

      Odstrániť
  6. A já do teď četla jen samé nadšené recenze :) Ale je pravda, že takovéto střídání chování postav mi přijde dost zvláštní :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čítala už aj nejaké ďalšie negatívnejšie recenzie, ale tiež som myslela, že ma to totálne strhne, ale no s tým stredom som mala problémy.

      Odstrániť
  7. Ja si ju už tak strašne chcem prečítať! Ako vždy super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No, myselala som, že to lepšie ohodnotíš. Ale tak čo už. :) Inak veta: ,,A tak se lev zamiloval do jehňátka" mi neodmysliteľne patrí k Súmraku. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Simone - mňa ten stred málo bavil, možno že som len nemala svoje čitateľské dni alebo čo, ale proste nateraz takéto hodnotenie 8)

    Mňa tá veta hneď napadla, keď sa oni otvorene priznali čo k sebe cítia. Akože Cas je to jehňátko 8D Proste pre mňa zlá vsuvka.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Super recenze:)
    Nápad s otázkama je doost dobrý!
    Je to hned čtivý atd

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mě se líbila ještě víc :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No mě kniha nadchla tak celkově, těch 150 nudných stran, kde se ti nedostalo vysvětlení, musíš brát optimisticky, autorka se nám nejspíš snažila povzbudit fantazii a nechala nás spoustu věcí domyslet :D A dostala mě tvoje zmínka lva a jehňátka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Tak ja by som radšej to vysvetlenie 8D Potom si môžem myslieť o tých duchoch hocičo a nemá to hlavu ani pätu 8D

      ...to bol zámer 8D

      Odstrániť
  13. Mě se kniha naopak líbila hodně :) A ta obálka :3
    Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dokonalá recenze! :) Annu si chci brzo přečíst. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Na Annu si brousím zuby už docela dlouho... Tak snad se tedy mám na co těšit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Já jsem zvědavá na ten konec :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára