Upírske denníky #1: Prebudenie

BOOK


Originál: The Vampire Diaries #1 - The Awakening
Autor: L. J. Smith
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2009
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Elena, Stefan
Vedl. postavy: Bonnie, Meredith, Matt, Caroline, Margaret, teta Judith, Tyler, Katherine
Hl. záporáci: Damon

Žáner?
fantasy - upíri, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Pekná, temná.

Strany?
225 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Úspešný a skvelý seriál na motív knihy, ale okrem pár základných čŕt nemajú vlastne nič spoločné.

Má pokračovanie?
Asi tak milión častí...

O čo ide?
Ako sa to všetko začalo...
Ešte v časoch talianskej renesancie sa dvaja bratia Damon a Stefan Salvatorovci zaľúbili do krásnej mladej upírky, ktorá sa volala Katherine. Hoci Katherinino srdce bolo dosť veľké pre oboch chlapcov, navzájom oň súperili, aby si ho mohli privlastniť. Nekonečný boj o Katherininu náklonnosť ju nakoniec dohnal k smrti. A z dvoch bratov urobila navždy rozhádaných nezomretých upírov so zlomeným srdcom.

O niekoľko storočí neskôr je Damonovi a Stefanovi súdené znova prežiť to, čo ich dohnalo k upírstvu. Znenazdania sa ocitnú v mestečku Fell's Church vo Virginii, kde sa ich cesty pretnú s Elenou Gilbertovou, krásnou a obľúbenou stredoškoláčkou, ktorá sa priam neuveriteľne podobá na Katherine...


Humor?
Jedine prudká depresia z čítania.

Nuda?
Skoro každá veta.

Láska?
Na prvý pohľad zaľúbení, po jednom rozhovore vyznávajúci si lásku... ble

Akcia?
Nejaké menšie boje sa tam nájdu.

Napätie?
Chvíľami.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Vďakabohu za Damona!

Čo som čakala?
Keďže milujem seriálovú adaptáciu, tak napriek tomu, že som bola niekoľkokrát upozornená, že knižná predloha s tým nesúvisí a je zlej kvality, bola som zvedavá.

Čo som dostala?
Nevravím, že som mala uposlúchnuť, pretože vždy je dobré urobiť si vlastný názor a porovnať si rozdiely, ale možno som mohla znížiť svoju laťku očakávaní na -100.
Táto kniha bola príšerná! Proste hrozná! Nápad s upírmi je skvelý a vždy si rada prečítam iné alternatívy a druhy upírov, ale v tejto knihe sa čitateľ musí zaoberať citovými výlevmi plochých a otrasných postáv. V živote som nečítala nič tak nudné, trápne, nezáživné a nezmyselné.
Postavy nemajú žiadnu iskru, nemajú ani charakter, všetci sú tam namyslení. Hl. hrdinka - všetkými uznávaná a oslnivo krásna Elena - by sa mala zahrabať pod zem s tými svojimi "strašne veľkými" problémami, ktoré spočívajú v tom, že ju 1 nový krásny chlapec ignoruje. Ach bože, všetci sa teraz poserme...
Stefan mi tiež nijak moc neučaroval, ale je dosť podobný svojmu seriálovému ja.
Kto bol totálne super bol jednoznačne (no tipnite si) Damon! Aj keď sa vyskytoval v knihe málo, na konci mal jednu veľmi dobrú scénu spolu so Stefanom, kde nám autorka ukázala, ako má vyzerať upír. Tiež je verný svojmu seriálovému ja.
Zvyšné postavy, ktoré mali v knihe kompletne prehodené priezviská alebo povahy oproti seriálu, boli takisto o ničom. Pre mňa teda bolo dosť ťažké predstaviť si napr. Vicki Bennetovú. Plusové body dostane kniha akurát len za obálku a Damona.
Kto si chce, tak ako ja, tvrdohlavo urobiť názor na knihu a aké presne rozdiely sú v porovnaní s úžasným seriálom, tak siahnite po knižke ako ľahšie 2-hodinové čítanie, ale s tým, že sa šeredne sklamete. Tým, ktorí si to chcú prečítať len tak, ako pekný príbeh o upíroch, radšej si to ešte rozmyslite. Táto kniha totiž nemá hlavu ani pätu. Veľmi ťažko sa mi čítala a som rada, že má iba nejakých 200 strán, lebo viac by som z toho "Ach, Elena" a "Ach, Stefan" nezvládla (a to tam nie sú ani nijaké veľkolepé romantické scény).
Možno je to tým, že kniha je z roku 1991 alebo som proste vyrástla z obyčajných ničím nevynikajúcich a "ach-kajúcich" príbehov, ale toto je zatiaľ najhoršie, čo som od tejto autorky čítala. Veľmi pouvažujem či sa budem trýzniť 2. dielom.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 1.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Druhý díl je stejně špatný jako první. Abych pravdu řekla, už si je ani moc nevybavuju a strašně mi splývají dohromady, takže už ani nevím, co se v jakém díle dělo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No nechápem, na čo musí byť tých dielov toľko.

      Odstrániť
  2. No už teraz sú tie knihy dosť tenké, takže tiež nechápem.
    Ja ktovie, či sa dostanem k 2ke...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už som sa chcela do tejto série pustiť, zo zvedavosti, aby som vedela, či je to fakt také hrozné, ako všetci hovoria, ale akosi som to radšej nepokúšala. Mám taký dojem, že by mi to pokazilo chuť na seriál, a ten by mi set sakra chýbal :D
    Myslím, že od autorky som čítala už Temné vízie (a teraz dúfam, že sa nezhovadím a naozaj to bolo od L.J.Smith :D ) ale nebolo to bohviečo, prečítala som to síce za 3 hodiny, ale nemala som páru o čo tam malo ísť, aká bola pointa, jednoducho som sa akosi sama so sebou dohodla, že od nej už nič :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tuto sérii taky nemám moc v lásce. Má to stopadesát dílů ve, kterých jde pořád o jedno a to samé. "Město Fells Church, ohrožují Temné síly, dokáže se jim Elena s přáteli postavit.."
    Je to jedna z nejhorších sérií co jsem četla.
    Ale seriál je bezva :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D To si pekne vystihla 8D anotácia predbieha udalosti, veď sa tam ledva niečo stalo 8D
      seriál zbožňujem 8P

      Odstrániť
  5. Tým - asi tak milión dielov - si ma dostala :D :D :D :D :D Mimochodom, nechápem zmysel týchto kníh, pre mňa sú to braky (a to som sa prekonala a prečítala asi 4 - áno, chcelo to veľa sily) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ktovie či sa dostanem k 2ke 8D mám ju požičanú aj s 3kou, ale keď si predstavím, čo ma tam asi čaká...omg

      Odstrániť
  6. Ja som od nej čítala myslím, že len Temné vízie (dúfam, že to bola ona :D ) a nebolo to veru bohviečo, tak som sa akosi rozhodla, že od nej už nič nehrozí, aby sa objavilo v to-read liste :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To písala ona hej, aj to je také že skôr s nevyužitým nápadom, iba jednoduchá oddychovka, ale toto bolo dosť zlé... 8D

      Odstrániť
  7. Ďakujem, utvrdila si ma v tom, že toto v žiadnom prípade nechcem čítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ts... :) aj tak mám tie knihy rada. Ale moja obľúbená je trojka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. To je poprvé, co u tebe vidím tak nízké hodnocení knihy. :D Musím se přiznat, že Upíří deníky mě moc nelákají, a teď po tvé recenzi si je možná za čas přečtu, ale asi s tím ještě chvíli počkám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tak na upíří deníky se rozhodně zatím nechystám.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som radila, len keď človek fakt nemá čo čítať 8D

      Odstrániť
  11. Já mám od Smith ráda Temné vize, ale Upíří Deníky mi přijdou taky děsné. Četla jsem snad pět dílů, v očekávání, že se konečně něco stane a nic. Ale na seriál se musím podívat, všichni ho chválí a já ještě neviděla ani jeden díl.:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Okamžite si padaj pozrieť seriál, to neexistuje, že si to ešte nevidela 8D Je to fakt super 8) možno 1. séria ťa nebude tak baviť, lebo tam to bolo ešte také trápnejšie, keď som to ja pozerala v 20. rokoch, tak mi to také prišlo, ale zvyšné série sú úžasné 8)
      Kniha sa mi ale vonkoncom nepáčila, bohužiaľ.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára