Hra #1

BOOK


Originál: Geim #1
Autor: Anders de la Motte
Vydavateľstvo: IKAR, 2012
Čítané v jazyku: SK


Hl. postavy: Henrik, Rebecca
Vedl. postavy: Faruk/Mange, Erman, Nilla, Micke, Rehyman
Hl. záporáci: Hra

Žáner?
triler, detektívka

Obálka?
Veľmi efektná a lákavá.

Strany?
289 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Šum #2 a Bublina #3.

O čo ide?
Henrik HP Pettersson je podvodníček, ktorý kašle na celý svet a robí si, čo mu zíde na um. Jedného dňa sa mu do rúk dostane mobilný telefón, ktorý, napočudovanie, o ňom kadečo vie. Prostredníctvom neho dostane pozvanie, aby sa zúčastnil na mimoriadnom a fascinujúcom zážitku, na hre v alternatívnej realite, odohrávajúcej sa vo svete nič netušiacich ľudí. Po úspešnom splnení skúšobnej úlohy mu ponúkajú celý rad vzrušujúcich zadaní, ktoré filmuje, premieta a hodnotí uzavretá skupina ľudí na internetovej sieti. V rovnakom tempe, ako vzrastá napätie v jednotlivých úlohách, zvyšujú sa aj odmeny za ich splnenie a umiestnenie aktérov v topliste. HP sa podujíma na čoraz riskantnejšie akcie a je pripravený urobiť takmer čokoľvek, aby mohol ďalej hrať.
Policajná inšpektorka Rebecca Norménová je jeho pravým opakom. Vzala osud do vlastných rúk a v policajnom zbore sa jej črtá úspešná kariéra. Všetko by bolo dokonalé, keby neexistovali lístočky, čo jej niekto necháva v skrinke. Ich pisateľ vie až nepríjemne veľa o jej minulosti. O tajomstve, ktoré by nemal poznať nikto. Prečo sa s ňou niekto takto zahráva?

Humor?
Minimálne.

Nuda?
Super bola 1. tretina knihy, kým prebiehala Hra a Henrik sa do nej aktívne zapájal. Zavadzala tam len Rebecca, ktorá nemala v príbehu väčšiu úlohu. Neskôr sa to otočilo. Zaujímala som sa viac o Rebeccinu časť príbehu, ako o Henrikove starosti.

Láska?
Nie. Ale poriadny šok v odhalení sexuálnych partnerov hlavných postáv 8D Nedávam vám spoiler, nebojte, zbytočne budete špekulovať, aj tak to neuhádnete. Ja som 5 minút len sedela na mieste s otvorenými ústami a horlivo prevracala stránky, že kde som urobila chybu 8D

Akcia?
Celkom často, s prestávkami na úvahy a bežný život.

Napätie?
Áno.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Na konci sa to rozbehlo a bavilo ma to, ale autor v závere nesplnil to, čo som očakávala, že hlavná postava urobí.

Čo som čakala?
Knihu som kúpila bratrancovi k promóciám a deň pred nimi som sa do nej začítala. Tých 40 strán ma tak bavilo, že o 2 dni som si objednala 1. aj 2. diel série 8D Takže do knihy som šla s veľkým očakávaním a aj preto, že ju prirovnávali k Erebos-u, čo ma veľmi bavilo.

Čo som dostala?
Začiatok knihy sa rozbiehal veľmi dobre, bola som do knihy zažratá a chcela som ju hneď a rýchlo prečítať. 1. tretina knihy, keď Henrik plnil úlohy sa mi pozdávala najviac, bolo to úplne ako v knihe Erebos, len nebezpečnejšie a dospeláckejšie, keďže hrdinovia sú 30tnici. Preto sa v knihe často stretnete s nadávkami. Na začiatku som to vítala, ale neskôr mi to už vadilo.
Brutálne mi ale vadilo, že prekladateľka dala do knihy niektoré frázy/vety/nadávky po anglicky a vzápätí tam hodila slovenský preklad. Načo som si potom v hlave prekladala vetu, keď bola vedľa preložená? Toto sa mi nepáčilo a zvolila by som len 1 variantu. Lepšia by bola zrejme angličtina, pretože tam tie nadávky vyznejú inak. Mám podozrenie, keďže autor je Švéd, že tieto anglické vety boli v jeho rodnom jazyku, ale zvyšok knihy v angličtine a preto pani prekladateľka zvolila tento spôsob. To je profesionálny a logický prístup, no aj tak mi tam tie preklady dosť vadili. Nemôžem zabudnúť spomenúť aj názvy švédskych ulíc, ktoré sa proste nedajú normálne prečítať 8D
Tiež mi vadila prezývka/skratka Henrika Petterssona. Uznajte, že HP je proste Harry Potter a nič iné 8D Kniha je písaná najčastejšie z 2 pohľadov. Henrik a Rebecca sú 2 úplne odlišní ľudia, pohybujúci sa v iných kruhoch, ktorých navonok nič nespája. Každý z nich má vlastné problémy, no udalosti v knihe sa týkajú oboch. Ak sa jednalo o nejakú nebezpečnú úlohu, ktorá zasahovala celé mesto, tak nám autor poskytol opis udalostí z týchto 2 pohľadov. To som ocenila, no na začiatku som Rebeccu považovala za úplne zbytočnú postavu. Nechápala som jej zmysel. Keď HP došiel do určitého zlomu v Hre, kedy sa jeho úlohy skončili, začala som viac vnímať príbeh Rebeccy, lebo vtedy ma filozofické a detektívne úvahy od Henrika nudili. Nebola som ešte ani v polke a už som chcela, aby bol koniec knihy. Na to, že kniha nebola zrovna tenká, tam mohlo byť viac aktívnych úloh. K obom postavám som si nevedela nájsť nejaké väčšie sympatie, pretože boli také obyčajnejšie a raz ma nudil jeden a potom druhý 8D Bavil ma ale Faruk/Mange, ktorý bol veľmi dobrá vedľajšia postava. Ale ani jemu som celkovú povahu neuverila, pretože podľa mňa by sa normálny človek, čo má vlastnú rodinu a vlastný biznis, pri nebezpečných situáciách staral hlavne o seba a rodinu a neriskoval by kvôli priateľovi v kaši tak veľa.
Koniec bol akčnejší a zaujímavejší, ale autor ma sklamal celkovým osudom postáv. Ja som čakala niečo úplne iné, čo by aj dávalo zmysel. Nepotrebujem happy-end s jednorožcom, ale takto urobil autor zo zlodeja a podvodníka ilúziu hrdinu, akoby takéto kriminálne a nebezpečné správanie bolo v pohode. Darmo, som dcéra policajta 8D
Celkovo sa mi na knihe páčila jej akčnosť, tajomstvá, zápletky a prelínanie toho istého z 2 rôznych strán. Veľké plus dávam za 1 obrovský šok, ktorým ma autor odrovnal. Dobre ma odrbal 8D Knihu odporúčam pre staršie publikum, deti toto asi baviť nebude. Ak sa vám páčila kniha Erebos a máte radi detektívky a trilery, táto kniha je pre vás to pravé. Napriek tomu, že som sa niekedy nudila, bola kniha a jej príbeh slušná a určite sa vrhnem aj na pokračovanie. Trochu ma desí, že je znova o rovnakých postavách, ale štýl písania autora nie je zlý, takže som zvedavá, čo zase vymyslel. Mám z knihy trochu zmiešané pocity, bola taká niečo nad priemer, ale určite sa oplatí čítať a nájde si fanúšikov 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E

Komentáre

  1. Som moc rada, že ešte žiješ :D
    Táto kniha vypadá super, pokiaľ sa jej budeš chcieť zbaviť, tak si spomeň na mňa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že žijem 8D Občasne komunikujem veď 8D Ale na každodenné príspevky nemám čas, "letujem" sa 8D
      Požičiam, ale nezbavujem sa, séria má pekné obálky 8D

      Odstrániť
  2. Zajímavá knížka se skvělou obálkou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vydarená recenzia.:) Erebos sa mi síce páčil, ale toto ma tak úplne neláka, hoci to - očividne - má aj svoje klady.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Erebosu sa to podobalo len v tej 1. tretine, kde sa aktívne hralo, potom už až tak moc ani nie.
      Diki 8)

      Odstrániť
  4. Hlavní nepřítel: Hra :D Tím jsi mě dostala :D
    Přečíst bych si to možná mohla, Erebos mě hrozně bavil, ale nějak extra vysoko to na to-read list dávat asi nebudu... no, uvidíme :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Tak ono tam tých postáv nie je veľa, skôr len tie hlavné figurujú, takže ako hlavný záporák: Hra, mi príde celkom logické 8D
      Len ten celkový look a časť knihy je ako Erebos, ale zvyšok skôr ako nejaká detektívka a triler dokopy, ale má to svoje plusy 8)

      Odstrániť
  5. Já se snad nikdy nerozhodnu, jestli si ji pořídit nebo ne :D Pokukuji už po ní taaak dlouho.. Zajímavá recenze.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8) Ja som ju kúpila za 6 eur v zľave a neľutujem 8) tiež som dlho zvažovala.

      Odstrániť
  6. Další recenze na tuto knížku. Já už si jí budu muset pořídit!:D Super, super super a super! Opravdu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára