Škola noci #1 - Označená

BOOK


Originál: House of Night #1 - Marked
Autor: P.C. Cast & Kristin Cast
Vydavateľstvo: IKAR, 2010
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Zoey
Vedl. postavy: Neferet, Stevie Rae, Erik, Damien, Erin, Shaunee, Heath, Kayla, babička, bohyňa Nyx
Hl. záporáci: Afrodita

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, upíri

Obálka?
Tie ornamenty sú krásne vykreslené.

Strany?
264 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Zatiaľ je u nás vydaných 9 častí, ale myslím, že sa plánujú aj ďalšie. Je to dosť dlhá séria.

O čo ide?
Prvá časť napínavej série sa volá Označená a napĺňajú sa v nej slová bohyne Nyx: "Tma sa nerovná vždy zlu, tak ako svetlo neprináša vždy len dobro". 16-ročná tínedžerka Zoey Redbirdová je označená Hľadačom a musí nastúpiť do internátnej upírskej školy noci v meste Tulsa. Tam sa počas 4 rokov postupne mení na upíra - učí sa Upírsku sociológiu, rozpoznáva nebezpečenstvá, ktorým musí čeliť ...no približne jedno z desiatich mláďat (ako takých tínedžerov povolaných do Školy noci nazývajú) zomiera po tom, čo jeho organizmus nedokáže prijať superzmenu. Pre tých, ktorí prežili, je tu však veľká odmena. Upíri sú ako supermani. Sú supernádherní. Súpertalentovaní. A majú superschopnosti.

Humor?
Hl. hrdinka mala naozaj krásne ironické poznámky a získala si tým moje sympatie. Ani vedľajšie postavy nijak nezaostávajú.

Nuda?
Prekvapivo nie!

Láska?
Bola som veľmi milo prekvapená, keď tam hlavný "love interest" nepovedal do vyše polovice knihy dokopy ani 10 viet. Potom sa to začalo rysovať a nabralo to smer takej nezvyčajnej, no predsa obyčajnej príťažlivosti 8)
Hneď na začiatku vás však privíta náznak orálneho sexu a aj gay kamarát (len upozorňujem, ak má niekto s takýmito vecami problém).

Akcia?
Autorky postupne gradovali napätie, na začiatku nás len so všetkým zoznamovali a na konci tam vložili nejakú tú nadprirodzenú akcičku.

Napätie?
V Škole noci bolo čo objavovať a hl. hrdinka sa stretla s mnohými divnými a napätými situáciami.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Ukončený akciou a čakaným zvratom udalostí.

Čo som čakala?
Na túto sériu nie sú veľmi pozitívne ohlasy, preto som k 1. knihe zo série pristupovala bojazlivo.

Čo som dostala?
Moje rozpačité pocity sa však rozplynuli s 1. kapitolou. Táto kniha sa mi naozaj páčila a krásne sa čítala!
Na začiatku nás autorka hneď vtiahla do normálneho ľudského života ako ho poznáme, až na to, že v tomto svete ľudia o upíroch vedia a nikto nevie, či náhodou nebude v 16tich rokoch označený za upírie mláďa.
Zoey bola označená. Dostala šancu na útek z hnusného života, ktorý viedla a aj keď to na začiatku nechcela, postupne sa do všetkého dostávala a rozhodne sa jej to začalo páčiť. Mne sa to páčilo tiež. Nie všetky upírie báchorky sú pravdivé a k tomu sa pridali nejaké nové pravidlá a skutočnosti, navyše perspektíva, že upírmi sú aj slávne osobnosti ako Shania Twain alebo Nicole Kidman ma pobavili 8D
Nejde tu o klasických upírov ako Dracula či Edward. Mláďatá sú označené tetovaním na čele, odvlečené do Školy noci (pre ich vlastné prežitie) a učené upírskym pravidlám.
Zoey je výnimočná. Upírska bohyňa Nyx si ju vybrala a ešte viac jej pridala na výnimočnosti nezvyčajným tetovaním. Snaží sa iba zapadnúť a násjť si priateľov. Čo sa jej do istej miery aj darí, pretože jej priatelia sú skvelé charaktery a milujem každého jedného z nich. Takisto hlavný krásavec (ktorý je až neuveriteľne krásny a pohľadom prebodávajúci) je sympatický, ale zatiaľ nie je hlavnou témou knihy.
Veľmi sa mi páčilo vykreslenie Školy noci, všetkých upírskych pravidiel, že mláďaťom sa stanete, keď strašne ochoriete a vpodstate zomriete, možnosť, že vlastne môžete kedykoľvek pred premenou na dospelého upíra umrieť. Autorky sa celú polovicu knihy zaoberajú vylíčením tohto sveta a životom hl. hrdinky Zoey. Veľmi sa mi to páčilo a naozaj krásne sa to čítalo.
Čo som bola prekvapená, že autorky tam vhodili veľa klišé prvkov, no sama Zoey to vlastne v zátvorkách ironicky vysvetlila a nakoniec mi na tom nepripadalo nič zlé a ani mi to nevadilo. Na konci dostaneme štipku nadprirodzenej akcie, keď sa treba brániť proti hnusnej barbinoidnej vodkyni Afrodite a jej sebeckým cieľom. Páčilo sa mi ako hl. hrdinka Zoey počas knihy vyspela. Ako sa na veci pozerala inak, ako si uvedomila svoju úlohu a pritom si aj užívala nový život.
Túto upírsku knihu by som určite odporučila fanúšikom tohto žánru, lebo svet Školy noci bol naozaj pekne vymyslený a autorkám sa podarilo zaujať ma na každej strane. Dej bol síce trošku priemernejší, ale čítal sa mi veľmi ľahko a bavil ma. Ja hovorím smelo do toho - nedokážem povedať jediné veľké negatívum, čo by mi strašne vadilo a tak nemôžem inak ako knihu ohodnotiť pozitívne 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Mně se první díl taky moc líbil. Už je to delší dobu, co jsem ho četla, ale i tak. :) I ostatní díly se mi líbily, bohužel jsem se u 7. dílu zasekla a další dva mi v knihovničce chybí, takže doufám, že to spraví Ježíšek. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hm, Hm, hm. Toľko chvály. Mne sa nápad páčil, ale strašne ma dráždilo, že Zoey pobrala všetky prívlastky s naj-. Takže hoci mám celú sériu pekne prečítanú (tak fajn, posledné dva diely ešte nie :D) ona nie je tá kvôli ktorej to čítam. Afrodita to už je iná vec. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa Afrodita hnusila 8D práveže Zoey sa mi lúbila 8) toto je taká kniha, kde hl. hrdinka proste je tá NAJ 8D aj keď nikto nechápe prečo 8D

      Odstrániť
  3. Ja som vedela že tebe sa to bude páčiť :D Keď ani od ďalších častí nebdueš veľa očkávať, tak nebudeš sklamaná. Som veľmi rada že si ďalší nadšenec Školy Noci :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D tak presvedčila si ma, čo už 8D je to naozaj dobrá kniha 8) zhltla som ju za jeden deň

      Odstrániť
  4. prví diel sa mi páčil ale potom to išlo dolu vodou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. První 4 díly by měli přijít během týdne, tak se těším =) Pěkná recenze;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Škola noci je série, která má pro mě sentimentální hodnotu a první díly jsou opravdu pěkné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8) dúfam, že sa mi budú páčiť aj ďalšie diely 8)

      Odstrániť
  7. Mne sa prvých pár častí páčilo. Dolu vodou to šlo až po piatej knihe. To autorka polovicu knihy písala, čo sa dialo v minulých častiach. No hrôza.
    A ja viem, o čom hovorím, mám ich doma a som na seba naštvaná, lebo som za to vycapila kopec prachov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D tak aspoň viem, čo mám čakať ďakujem 8)
      stále ešte k týmto knihám pristupujem opatrne a dávam si s čítaním na čas

      Odstrániť
  8. Tvoje recenzie sú fakt dobré :) rozmýšľala som či mám začať čítať túto sériu, pretože má už akosi veľa dielov a mnohí písali, že už to priveľmi naťahujú. Ale ak sú tie prvé knihy fakt také dobré, tak myslím že sa to oplatí čítať už len kvôli nim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento 1. diel mi sadol 8) Zase až tak extra to nič nie je, ale má to iskru 8)

      Odstrániť
  9. Já jsem Školu noci ještě nečetla, ale podle tvé recenze to vypadá že je to suprová knížka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak možno som ju vtedy v recenzii trošku nadhodnotila 8D odvtedy som už čítala omnoho lepšie upíroviny, teraz by som dala tak 3.5* ale stále si myslím, že je to dobrá kniha 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára