Krásni a mŕtvi #3: Summer

BOOK


Originál: Beautiful Dead #3 - Summer
Autor: Eden Maguire
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Darina
Vedl. postavy: Phoenix, Hunter, Summer, Logan, Brandon, Zak, Dean, doktorka Kim Reissová, Ezra, Jardine, Parker, Lucas, Jordan, Hannah, Laura, Jim
Hl. záporáci: JakB

Žáner?
fantasy - duchovia, zombie

Obálka?
Summer v obchodnom dome, kde bola zabitá, táto obálka je mojou najobľúbenejšou zo série 8)

Strany?
272 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia o 4 mŕtvych študentoch Jonas#1, Arizona #2, Summer #3 a Phoenix #4.

O čo ide?
Nie sú živí, no nie sú ani mŕtvi. Sú niečo medzi tým.
Prešlo šesť mesiacov od poslednej násilnej smrti tínedžera v meste Ellerton. Darina stále zúfalo miluje Phoenixa, ktorý sa zo záhrobia vrátil k nej. Nemôže sa však venovať iba láske. Od pána nemŕtvych dostala úlohu. Musí objasniť vraždu krásnej Summer Madisonovej, svojej najlepšej kamarátky, ktorá sa stala obeťou streľby v nákupnom centre. Darina sa vydáva po stope šialeného vraha hnaná boľavými spomienkami, ale aj nádejou, že Krásni mŕtvi vďaka nej konečne nájdu svoj pokoj.

Humor?
Nie.

Nuda?
Na začiatku, trochu trvalo, kým som sa do toho dostala.

Láska?
Darina a Phoenix, zamilovaní až po uši, ale ku koncu to vyzeralo na skutočnú hlbokú lásku a sama som nečakala, že mi nakoniec nebudú vadiť.

Akcia?
Menej ako v predchádzajúcej časti, ale dosť na parádny koniec.

Napätie?
Bolo cítiť na každej strane.

Smrť?
Áno. Tentoraz to nebolo len o smrti Krásnych mŕtvych a páchateľa 8_(

Koniec?
Trochu ma zamrzelo, že aj po tretí krát použila autorka cestovanie v čase a zase zabila páchateľa, ale nakoniec záver dopadol veľmi dobre.

Čo som čakala?
Na príbeh o Summer som sa veľmi tešila.

Čo som dostala?
Krásna a talentovaná speváčka Summer, vychádzajúca superstar, neuveriteľne milá a sympatická osoba bez nepriateľov. Tak kto ju zabil?
Tešila som sa až sa bude riešiť Summerin prípad, ale naproti ostatným Krásnym mŕtvym, Summer v tejto knihe vystupovala málo. Skôr sedela na schodoch a smútila. Bola veľmi slabá a rýchlo sa jej míňal čas, čo spôsobilo, že som jej smútok preciťovala aj ja.
Veľmi sa mi páčilo, ako rýchlo bežala kniha. Vnímala som vlastne čas menej ako mesiac pred Summerinou smrťou, kedy sa odohrávala väčšina deja a všetko išlo veľmi rýchlo. Autorka sa nemusí obťažovať vysvetľovaním predošlých situácií a ja som sa okamžite dostala do stredu diania a hľadala som vraha spolu s Darinou. Tentokrát nemala ani tušenia, kto by to mohol byť, pretože Summerin vrah bol zamaskovaný. Dlho nemá Darina podozrivých a keď konečne má, nakoniec to na nikoho nesedí. Ostáva teda cestovanie v čase, ale Summer je na to príliš slabá, takže tentokrát sa ide do minulosti Dariny, ktorá bola pri Summerinej smrti. Trochu ma zamrzelo, že autorka vrahov nevie inak potrestať, než ich smrťou. Predsa len, trestať by sa malo väzením a nie smrťou. Vždy som bola presvedčená, že ak niekto zobral život, tak nech sa zoberie aj jemu. Ale takto o tom čítať v knihe a všetko si to predstavovať ma presvedčilo, že smrť vraha nie je vždy riešením. Kniha ma donútila zamyslieť sa nad celou tou vecou.
Mali sme tu menej Summerinej rodiny a skôr sme sa zameriavali na Darinu, jej vyšetrovanie a jej problémy. Na začiatku som sa práve preto do toho nevedela dostať, čakala som proste viac pozitívnej Summer. Dostala som teda smutnú Summer a depresívnu Darinu. Lenže všetko sa dialo rýchlo, dej bežal sám od seba a ja som posledných 200 strán zhltla na jeden šup. Celé ma to veľmi rýchlo pohltilo a vraha som si tipla úplne zle! Veľké plus autorke, že ma takto vedela zmiasť a gradovať situáciu. Dokonca tam vložila smrť jednej z dôležitých postáv a tak som bola posledných 100 strán ešte smutnejšia ako predtým. Táto kniha proste veľmi dobre hrá na city.
Na tejto sérii je niečo veľmi výnimočné. Či už je to nápad zvláštnych zombíkov alebo detektívna časť knihy, všetky tie tajomstvá a postupné odhaľovania, všetko do seba pekne zapadá a som veľmi zvedavá, čo prinesie posledný diel. Mne sa táto séria zaryla pod kožu. Kniha sa čítala veľmi ľahko a veľmi dobre. Táto 3. časť série sa mi páčila rovnako ako predošlé diely a rozhodne odporúčam.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!


E_V_E   

Komentáre

  1. Túto sériu som nikdy nečítala a ani nebudem. Nemôžem si pomôcť, ale keď si spomeniem, ako tam jeden chalan povedal: "nemôžem sa ti úplne odovzdať", stále ma to rozosmieva. :D :D
    Kamoška mi to vtedy kopírovala do správy, lebo aj jej sa to zdalo vtipné :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Na to som ešte nenarazila asi 8D lebo momenty Dariny a Phoenixa sú také všelijaké, že nad niektorými len prevrátim oči 8D ale inak sa mi séria veľmi páči 8)

      Odstrániť
    2. Netuším, v ktorej knihe to bolo. Mne sa zdá, že v jednotke alebo v dvojke, ale keď vravíš, že si na to ešte nenarazila, tak nwm :D Ale tá scéna, no fakt som sa na tom smiala :D

      Odstrániť
    3. No neviem 8D keď to bolo okolo sexu, tak je možné, že už v 1tke to bolo, len si to nepamätám 8D ale keď to bolo niečo "duševné" či čo, tak to ešte len príde v 4ke, potom si to skontrolujem 8D ale podľa 1 vety vytrhnutej z kontextu netreba súdiť celú sériu 8D ako tebe by sa pravdepodobne nepáčila, lebo už ako-tak poznám tvoj vkus 8P ale mne sa to celé páči 8)

      Odstrániť
  2. summer sa mi pacila z celej serie najviac a phoenix ma uz caka doma na policke a vola ma - Precitaj si ma! Precitaj si ma! no a co by som prenho neurobila, vsakze? len si bude musiet este chvilku pockat :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si ani neviem vybrať, každý diel je dobrý niečím iným 8) som zvedavá na koniec série aj ja 8)

      Odstrániť
  3. *pozrie na komentáre vyššie* Vážne?! ("nemôžem sa ti úplne odovzdať", no...ja som nemohla..taký záchvat smiechu :DD)
    . Neviem sa donútiť. Keď vidím, že humoru tam bude málo hneď sa mi to celé menej pozdáva. Bábá...radšej si ja pôjdem kúpiť ten Nočný cirkus to je viac pre mňa. A toto si vypýtam na Veľkú noc (u nás sa nedávajú zajace a vajíčka ale knihy). :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D tak humor tam rozhodne nenájdeš, to je taká jednohubka na rýchlo 8P

      Odstrániť
    2. Ani ťuk? Ani len trápny humor *šokovane hľadá náznak šance - aspoň nejakej* ?! :D

      Odstrániť
    3. Dačo možno, moc nie 8D to je celé o smrti, čo čakáš? 8D

      Odstrániť
    4. Zo mňa práve vyliezlo démonické muhehe...xD Smrť - to slovo vo mne vyvolá zavše nevhodnú reakciu.
      No čo už.
      Mimochodom.
      Urazíš sa keď po tebe pomenujem postavu v príbehu?
      A keď už si u toho odpovedania môže byť zdrobnenina od mena Evelin aj Eve alebo existuje aj iná, ktorá by a to by bolo najlepšie neznela debilne? :D

      Odstrániť
    5. 8D a moja prezývka Eve znie debilne? 8DDD Ďakujeeeem
      Urazila by som sa, keby si nepomenovala 8D
      Je to maďarské meno, veľa variant nemáš 8D mama ma volá Evetka alebo Evelinka - občas, keď som dobrá alebo niečo odo mňa chce 8D inak som Eve alebo Evelin 8) a ešte občas Evy. Tak si jedno vyber a nefilozofuj 8P

      Odstrániť
    6. (nie keďže som ju už použila [vďaka za inšpiráciu] ale zdrobeniny nemenovaných mien áno :D)
      To som akosi tušila. :D
      Dobre, aspoň mám z čoho vyberať. *zapisuje* :)

      Odstrániť
  4. Tak u téhle série jsem skončila po prvním díle, který mě moc nezaujal, přišel mi takový všelijaký. Ale prej další díly jsou lepší, tak uvidím, jestli se do téhle série znovu pustím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páči každý diel 8) Také jednoduché, strašidelné, detektívne 8P

      Odstrániť
  5. Teda! Vôbec by mi nenapadlo dať tomu menovku zombie, ale veď je to vlastne pravda! Recenzia je super, ale môj názor poznáš. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Darina ich sama nazýva zombie 8D aj keď mne sa to tam tiež moc nehodí 8D
      ďakujem 8)
      áno poznám, fujky séria 8P

      Odstrániť
  6. veľmi dobre ma prekvapila :) bola úúasnáá :) ach aj s Ezrom ! :) doteraz mi to leze na nervy :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára