Svet Trylov #2: Prímerie

BOOK


Originál: Trylle novel #2 - Torn
Autor: Amanda Hocking
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Wendy
Vedl. postavy: Finn, Tove, Elora, Loki, Duncan, Willa, Matt, Rhys, Aurora, Sara, Garret, Thomas
Hl. záporáci: Oren

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Prenádherná 8) Najprv som si myslela, že je na nej sneh, ale potom som zistila, že to sú biele kvietky 8D Jednoznačne ale najkrajšia zo série 8) Modelka aj farby sú mi veľmi sympatické.

Strany?
329 strán deja + venovanie a info o autorke

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Kniha je pokračovaním 1. dielu Dedička a trilógiu ukončuje kniha Boj o trón.

O čo ide?
Pokračovanie čarovného bestselleru Dedička!
Keď sa Wendy Everlyová dozvedela pravdu – že je podhodenec, dieťa, ktoré príslušníci mocného trolského kmeňa Trylovia vymenili hneď po narodení, uvedomila si, že jej život už nikdy nebude taký ako predtým.
Navyše vôbec netušila, aké úzke väzby ju spájajú s nepriateľskými Vitrami, ktorí sa nezastavia pred ničím, aby ju získali. Nádej ochrániť Trylov pred hrozbou vojny má iba vtedy, ak ovládne svoje schopnosti a vydá sa za rovnako mocného príslušníka najvyššej šľachty. To však znamená definitívne sa vzdať zakázaného vzťahu s Finnom, svojím príťažlivým osobným strážcom, a zabudnúť na princa Vitrov Lokiho, ktorý ju čoraz väčšmi opantáva.
Wendy sa musí rozhodnúť medzi volaním srdca a zodpovednosťou voči ľudu, medzi láskou a povinnosťou. Ak si vyberie zle, môže stratiť všetko a všetkých...


Humor?
Boli tam mnohé vtipné narážky, hlavne Loki 8D

Nuda?
Nie. Ak nebola akcia, tak sa preberala kultúra a história Trylov a Vitrov alebo ľúbostný život Wendy.

Láska?
Máme v knihe mnoho zlatých chlapcov 8P Skoro som si nevedela vybrať, komu budem fandiť.

Akcia?
Skôr na začiatku, kvôli kráľovstvu Vitra.

Napätie?
V mnohých momentoch.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Dosť otvorený, ale aspoň sa neopakoval boj z 1. dielu. Autorka tam dala proste niečo iné.

Čo som čakala?
Pri takej prenádhernej obálke som sa moc nezaujímala, čo bude obsahom knihy 8D ale určite som bola zvedavá na pokračovanie príbehu o troloch.

Čo som dostala?
Veľa veľa sexi a milých chlapcov 8P Pre Wendy sú v knihe pripravení cca 4 chlapci. Tá princezná sa teda má! Jedného má ako dohodnuté manželstvo, druhý je len kamarát, tretí je nepriateľ a štvrtý je zakázaná láska. Hotová telenovela! Musím však uznať autorke normálnosť, s akou tieto vzťahy podala. Nie je to tak, žeby do Wendy bol nezmyselne zaľúbený každý chlap v okolí a ona si chúďatko nevie vybrať, v tejto knihe ide hlavne o kráľovstvo a čo je najlepšie preň. Páčilo sa mi, že sme sa veľmi veľa dozvedeli o trylskej kultúre, histórii kmeňov, o kráľovstve a rôznych vzťahových pikoškách zo sveta trolskej smotánky 8D
Tajomstvá a nečakané odhalenia sa na vás hrnú v skoro každej kapitole a autorka ma vždy vedela poriadne prekvapiť a vyvrátiť moje teórie.
Na začiatku série som bola Team Finn. Je to zlatúšik a dobrý strážca, ale v tomto dieli sa choval ako idiot. Jeho správanie však, vzhľadom na okolnosti, bolo možné pochopiť. Potom je tam fešný Vitra Loki, ktorého sarkazmus a vtip okorenia celú knihu. Mňa však až tak veľmi neopantal. Veľmi sa mi páčil aj skvelý Tove, ktorý má rôzne nadprirodzené schopnosti (viete, že ja také veci zbožňujem 8P). Koniec knihy ma však velice prekvapil svojimi odhaleniami a nakoniec predsa len budem držať palce zakázanej láske. Som to ale romantik 8)
Wendy mi prišla vyspelejšia ako v 1. dieli a páčilo sa mi, ako riešila svoje problémy. Bola mi sympatická a jej situáciu jej rozhodne nezávidím. Byť princeznou Trylov je ťažké. Hlavne, ak ste o to nestáli.
Celkovo sa mi ale kniha páčila viac ako 1. diel tejto série. Mala väčšiu iskru, podrobnejších Trylov a Vitrov a aj viac akcie a postáv. Jediné, čo mi naozaj vadilo bolo, že niekedy tam nastali nezmyselné a nie dobre vysvetlené situácie. Dačo bolo od autorky pomerne dosť odfláknuté. Tam, kde mohla byť dokonalá bitka o princeznú, bol iba nudný útek. Šibnutím čarovného prútika sa všetko odohralo tak, ako to autorke najlepšie vyhovovalo. Predsa len tam mohla byť istá logickosť. Toto som vytkla aj 1. dielu série.
Určite si však nenechajte ujsť pokračovanie príbehu o týchto zvláštnych troloch. Myslím, že kreatívnosť pri tvorení príbehu autorke určite nechýbala.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri!



E_V_E   

Komentáre

  1. tak vidíš, zvládla si to ;) a dala si tomu také isté hodnotenie (neopakuješ? :D)
    a hneď ako sa na scéne objavil Loki som si našla svojho favorita. Je úžasný! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaslúžilo si to toľko 8D Môže byť rada, že má takých fanúšikov ako my 8D
      Loki je vtipný a zlatý, ale nepríde mi ako vyvolený princ pre našu princeznú. Koniec ma veľmi prekvapil, takže som si nakoniec vybrala Finna 8) Ale všetci sa tam chovali idiotsky 8D

      Odstrániť
  2. Zatiaľ som len kúsok za polovicou knihy, ale súhlasím, že sú situácie,ktoré nejako nedávajú zmysel a mám pocit, že sú tam len preto, aby bolo o čom písať. Ale vcelku je to príjemná kniha, baví ma a takto predbežne sa asi prikláňam k tímu Loki :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veľmi rýchlo tam odbila dosť dôležité časti a dokonca aj hl. hrdinka sa tomu čudovala 8D

      Odstrániť
  3. Tak to jsem ráda, že jsme ti vybrali tak dobře!! :D :) Knížka vypadá zajíamvě a je to super recenze

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, lebo už dlho mi to tu stálo a pekne sa na to pozeralo 8) Každý knihu v škole obdivoval 8P

      Odstrániť
  4. Velmi zajímavá :) Na mém blogu probíhá GA budu ráda za tvojí účast :) http://nikol-kach.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára