Erebos - Hra, ktorá zabíja

BOOK


Originál: Erebos
Autor: Ursula Poznanski
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2011
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Nick
Vedl. postavy: Emily, Colin, Jamie, Victor, Adrian, Brynne, Rashid, Dan, Helen, Alex, Jeremy, Aisha
Hl. záporáci: Erebos, Ortolan

Žáner?
román, triller, YA

Obálka?
Strašidelná a mne sa veľmi páči!

Strany?
314 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Nie.

O čo ide?
Triller, pri ktorom vám v žilách tuhne krv…
Erebos je počítačová hra s prísnymi pravidlami. Toho, kto ich poruší, čaká krutý trest, alebo… smrť. Erebos ale dokáže splniť aj tie najtajnejšie priania. Ako je možné, že hra o každom všetko vie? Čo vlastne Erebos chce?

Hlavný hrdina Nick miluje PC hry. Na jeho škole práve koluje záhadná hra menom Erebos. Táto hra nie je obyčajná. Primiešava sa aj do reálneho sveta a hráči majú 2 možnosti: splniť a získať odmenu alebo nesplniť a vypadnúť z hry. Nikto však z hry vypadnúť nechce. V pravej chvíli sa vždy ukáže, kto má odvahu a kto nie, kto je na čej strane a čo sú hráči ochotní urobiť, aby vyhrali najvyššiu cenu. 


Humor?
Táto kniha je strašidelná! Vtiahne vás do virtuálneho sveta a ničí vás svojimi tajomstvami. Pekne som sa však zasmiala pri záverečných hláškach a na optimistickej postave menom Victor 8D

Nuda?
Ani náhodou. Túto knihu podľa mňa treba však čítať postupne. Keď si Nick ide po dlhom hraní PC hry ľahnúť a pripraviť sa na svoju úlohu v reálnom svete, choďte si ľahnúť do postele aj vy, akoby ste skutočne hrali tú hru. Problém je, že ja som vždy proste len otočila na ďalšiu stránku, pretože som často nevydržala nečítať túto knihu.

Láska?
Teenage crush 8P Ale veľmi milé, bez zbytočných dramatických scén.

Akcia?
Na konci sa tam našla jedna veľmi dobrá akčná scéna aj keď to nebol nejaký trhák, ale určite efektívny koniec. V priebehu čítania ešte narazíte na pár akcií. Takisto vo svete Erebosu, kde medzi sebou postavy bojujú.

Napätie?
Na každej strane. Táto kniha je proste expert na napäté a vyhrotené situácie.

Smrť?
Áno - hlavne postavy v hre.

Koniec?
Skvelý, pekne ukončený a akčný.

Čo som čakala?
Knihu som dlho prehliadala, lebo knihy o PC hrách predsa len nie sú mojím žánrom, ale nadšené recenzie ma presvedčili, že si knihu musím zaobstarať. Som rada, že mi bola vybratá v meme Měsíční párování, pretože by som ju asi ešte dlhom vo svojej knižnici prehliadala.

Čo som dostala?
Hl. hrdinom je Nick, obyčajný študent, s pár priateľmi, nejakými záujmami, zamilovaný do skvelej Emily, ktorej ja rada hovorím "druhá Hermiona" 8D Po Nickovej škole koluje záhadné DVD, o ktorom každý mlčí a dostanú ho iba vybratí. Je to počítačová hra Erebos, ktorá má svoj vlastný svet, v ktorom sa bojuje o holý život. Bojuje sa v arénach, bojuje sa o život postavy. Máte len jednu šancu zahrať si Erebos a keď niečo pokazíte alebo nesplníte úlohu, ktorú vám posol udá, ste z hry vonku. A to nemôžete dopustiť, pretože Erebos je ako droga. Ste na nej závislý a potrebujete ju. Ste však pre Erebos dôležitý vy ?
Keď som zistila, že autorka je Nemka, skoro ma kleplo. Nemám rada nemčinu, ale toto je už druhá autorka, ktorá ma presvedčila, že Nemci proste písať vedia! Erebos je úžasná kniha, ktorá vás nenechá spať, koluje vám v mysli a vzbudzuje vo vás strach. Po prečítaní každej strany som mala pocit, že ma niekto sleduje. Keď som potom musela ísť na večernú prechádzku so psom, asi vám je jasné, ako rýchlo sme išli naspäť do bytu, do bezpečia! 8D
Celý Erebos je kompletne premyslený, detailne vyobrazený a všetky tajomstvá do seba perfektne zapadajú. Spočiatku si užívate prostredie hry spolu s Nickom. Objavujete virtuálny svet, snažíte sa dostať na vyššie úrovne a vypestovať si povesť. Neskôr zistíme, že Erebos nie je taký nevinný ako sa zdá. Vie o hráčoch veci, ktoré bežne nehovoria nikomu. Strašidelné je, že zasahuje aj do reálneho sveta, kde musia hráči plniť isté nezmyselné úlohy.
Pri čítaní som mala strach a nevedela som presnú odpoveď ani na jednu otázku. Neskôr som zistila, že niektoré veci som odhadla veľmi dobre a pri iných som zase prestrelila. Tento triller má aj skvelú detektívnu zápletku a veľmi dobré psychologické jadro. Odhaľuje, ako sa človek zachová v kritických situáciách, ako vníma svoje prostredie, ako berie svoj život a čo všetko je ochotný urobiť pre víťazstvo. To všetko s veľmi sympatickými postavami.
Erebos je šialený, ale aj Einstein bol predsa šialený, nie? A predsa bol génius.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. TAK a DOSŤ!
    Idem spáliť svoj zoznam kníh, ktoré chcem.
    *spáli ho v krbe*
    Hotovo.
    *vytrháva papier a píše: EREBOS (!!!)*
    Darček na narodeniny zaobstaraný.
    Chcem sa pri knihe riasť strachom. Teraz presne takéto veci potrebujem, vďaka za recenziu, ktorá mi dala dosiaľ najsľúbnejší tip zo všetkých za relatívne krátky rok 2013. :) Som veľmi spokojná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8__) Ďakujem, som rada, že dáš knihe šancu, mne sa veľmi páčila. Len ma potom nezabi, ak by si sa dostatočne nebála, už len to že máš potkana je viac odvahy, ako mám ja 8D možno máme teda iné názory o "strachu" 8D

      Odstrániť
    2. Presnejšie povedané potkany (tri je ich plný počet ale matka sa ich už mieni zbaviť..asi otravou ale zatiaľ som v strehu). :D
      Knihe dám šancu.
      Vyzerá...ahhh. Tá OBÁLKA je len jeden z množstva dôvodov.
      A keby som sa nebála, neboj, strašiť ťa nebudem (prosímťa som strašpitel teraz sa bojím ako pes na Silvestra a to iba píšem tie svoje voloviny..choré! :D).
      Možno sa budem báť. Ono mne stačí aj náznak strachu a som vo svojom živle! :D
      A keby nič..bude to zaujímavý zážitok.
      O tom nepochybujem.

      Odstrániť
    3. Určite bude, mne sa kniha páčila a určite si nájdeš niečo dobré na nej aj ty 8)

      Odstrániť
    4. Jáj, tá predvianočná radosť. Snáď ju v miestnom Tescu ešte majú (inak neznášam keď sú knihy v Tescu..je to sedlácke, blízko je to, ale pôsobí to sedlácky..). :D

      Odstrániť
    5. 8D Tesco je všetko dokopy 8D ale niekedy nájdeš knihu lacnejšiu ako v kníhkupectve 8D

      Odstrániť
    6. Možno som divná ale radšej si priplácam v kníhkupectve než keby malo moje drobákové prasiatko vytŕčať rypák v Tescu. :DD V tomto som naozaj...radikál. xD
      Naposledy som kúpila knihu v Tescu pod nátlakom vlastného otca ("Buď ju kúpiš tu alebo ti ju vyhodím do koša keď ti ju uvidím v ruke o pár dní a TY JU BUDEŠ MAŤ Z PHANTAREI!" :DD)

      Odstrániť
    7. 8D To je iná vyhrážka! 8D
      ja som tam raz tiež kúpila dačo, neviem už čo 8D

      Odstrániť
  2. :D Tak mě teda nenapadlo, že bych knihu jako by hrála. Když šla hl. postava spát, já prostě jenom otočila na další stránku a jelo se dál. :D Jinak je to první kniha, kvůli které jsem ponocovala a odložila ji jenom proto, že jsem byla k smrti utahaná.
    Pěkná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Mňa to dosť často napadlo a pár krát som tak urobila, na ďalší deň som potom mohla znova "hrať" 8D fakt som mala taký dobrý game pocit 8P
      Ďakujem 8)

      Odstrániť
  3. Tak táto kniha je parádna, veľmi sa mi páčila. Len neviem prečo, ale celý čas, ako som ju čítala, som si myslela, že na obálke je bežiaci býk :D Vážne nechápem, a čudovala som sa, že akýsi je divný... Až po prečítaní mi došlo, že je to oko (je to oko, že? :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Je to oko, áno 8D také strašidelné oko Erebosu 8D
      Mňa tá obálka desí 8D ale je skvelá

      Odstrániť
  4. Úžasná recenze! Erebos vypadá fakticky skvěle. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pri jej čítaní som mala neskutočnú chuť hrať World of Warcraft (to mam stále,ale vtedy to bolo horšie :D)
    Ako sa tovolal? Sarius? či Sarian? neviem:D ale keď tam už nebol, bála som sa že kniha bude slabá ale ona nebola!!!! veľmi ju mám rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som world...nehrala nikdy ale viem čo to je a tiež ma to chvílu napadalo, že to je podobné 8)
      Sarius 8) Tiež som sa bála a nakoniec super 8P ale za to mi chýbal 8P

      Odstrániť
  6. Erebos je skvělá kniha a při čtení jsem opravdu měla chuť si nějakou RPG hru zahrát! :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ještě jsem ji nečetla, ale už se chystám, tvoje recenze mě vždycky navnadí, že bych knížku začala ihned číst :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Yeeeeah, páčil sa ti Erebos, super!:) Ja tú knihu milujem a super recenzia... Btw na tých nemeckých autorkách niečo fakt bude.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Strašne 8)
      No oni sa tak schovávajú a potom raz za čas vykukne nejaká Ruby Red alebo Erebos 8D

      Odstrániť
  9. Jo obálku má opravdu úžasnou! A každý tuto knihu asi chválí :D.
    Už si ji opravdu chci přečíst!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Knížku znám (zatím) jen z knižních blogů. Anotace zní zajímavě, ale ta obálka mi připomíná komouše a obočí jednoho sovětského prezidenta :DD
    Po přečtení tvojí recenze mám na knihu jiný pohled. Myslela jsem si, že to bude spíš pro nějaký kluky "ajťáky", ale vůbec to tak nevypadá. Naopak, kouknu se nejspíš i po této knížce. Přijde mi totiž, že je škoda, že ty lepší knížky jsou většinou na série :/

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára