Punková princezná

BOOK


Originál: Punková princezná
Autor: Dominika Ponechalová
Vydavateľstvo: Slovesnký spisovateľ, 2008
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Karolína/Kaja/Charlotte
Vedl. postavy: Jakub, Dave, Katka, Deryck, Miša, Saša, Laura, Seb, Bendži, Rišo, Chuck, Pierre, Chris, Jeff, Dusty, Robertsovci

Žáner?
román

Obálka?
Punková.

Strany?
325 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Nie

O čo ide?
Karolína Ďuranová je úplne obyčajné šestnásťročné dievča. Má staršiu sestru žijúcu v Anglicku a kamarátky povahovo úplne odlišné od nej. Napriek svojej nesmelosti má však túžby ako všetky ostatné dievčatá. Jedna sa jej nečakane splní, keď ju pozve sestra do vysnívaného Anglicka. Zoznámi sa s novými ľuďmi, novým prostredím a nájde si nového kamaráta. Domov sa vracia s bohatými zážitkami. No aj tam ju čaká príjemné prekvapenie – tentoraz v podobe stretnutia s niekým, o kom už dlho snívala. Zmení sa niečo v jej živote, alebo bude všetko pokračovať v zabehaných koľajach?

Humor?
Boli pasáže, kde som sa rehotala na plné pecky - hlavne hlášky chalanov. Inokedy bola hrdinka v depresii.

Nuda?
Každá časť ma nejakým spôsobom bavila, knihu som prečítala za 2 večery, takže keď som pretrpela svoj vnútorný blok, že túto knihu vlastne čítať nechcem, tak som si čítanie užila.

Láska?
Každý vzťah je zložitý. Nájdeme tu počiatočné oťukávanie, nesmelosť, lásku, flirt, ťažké rozchody, zmierenia...

Akcia?
Nie.

Napätie?
Nie.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Nepáčil sa mi. Posledná kapitola (niečo ako epilóg - po 8 mesiacoch) mi to celé pokazila.

Čo som čakala?
Túto knihu som už raz do knižnice vrátila s tým, že: ehm nie...
Takže sa mi do toho znova nechcelo, ale keďže som mala skúsenosti už s jednou punkovou knihou, tak som dala šancu aj tejto druhej.

Čo som dostala?
Táto kniha je pre mňa veľmi zvláštna.
Na jednej strane boli niektoré vety akoby vytrhnuté z môjho života! Dokonca som našla spoločné znaky aj s hl. hrdinkou. Páčilo sa mi prostredie Slovenska a takisto krásne Anglicko. Je tu verne vyobrazené, ako prebiehajú vzťahy mladých. Rôzni ľudia si cenia rôzne hodnoty. Myslím si, že vzťahy medzi dievčaťom a chlapcom by boli nudné nebyť nejakých hádok, nedorozumení či zlého vysvetlenia si udalostí. Hl hrdinka Karolína si cez 1,5 roka prešla snáď všetkými fázami dospievania, riešila všetky možné problémy vo vzťahoch a ešte aj svoju vnútornú rozpoltenosť. Prvá láska je totiž niečo veľké, na čo sa tak ľahko nezabúda a hlavne, ak vás ten dotyčný sklamal.
Na druhej strane sa mi niekedy až nepáčilo, ako hlúpo Karolína riešila obyčajné veci, ktoré by som vyriešila omnoho jednoduchšie a toľko by som sa pre ne netrápila. Kaja si prejde v knihe 3 chlapcami a keď som sa už na konci tešila na jeden epický klišé happy-end, presne tak ako som to celý čas v takejto romanticko-depresívnej knihe chcela, tak som bola ako obarená, že sa to vyvŕbilo úplne inak, ako som čakala. Tu som bola dosť sklamaná, pretože nech už v knihe držím palce ktorémukoľvek chlapcovi, nedá sa odhadnúť, aké sú nakoniec city hrdinov.
Aj v Anglicku, ale aj doma sa decká oslovovali anglickými menami: Karolína/Charlotte, Saša/Ash, Miša/Michell, Katka/Cath. Na začiatku ma to veľmi štvalo a tieto mená sa vždy striedali so slovenskými, takže som mala chaos, ale potom som si na to už tak zvykla, že sa mi to dokonca začalo páčiť.
Bola som dokonca na seba hrdá, že som aspoň s počutia poznala skoro všetky punkové skupiny, ktoré boli spomenuté. Jediné, čo som preskakovala boli texty piesní. Letmo som len prebehla niekoľko slov, ale keďže všetky boli o láske a sklamaní, tak som si zhruba vedela predstaviť, akými stavmi hrdinka práve prechádza. Ona totiž prešla niekoľkými fázami: hanblivosť, počiatočné oťukávanie, priateľstvo, flirt, láska, smútok, depresia, odvaha, rebelantsvo... Vystriedali sa u nej všetky nálady a niekedy som mala chuť zaškrtiť ju. Inokedy som ju zase ľutovala a chápala. Autorka teda vytvorila hrdinku, v ktorej sa v istej miere nájdeme všetci, ale vlastne je to niekto osobitý a jedinečný.
Do knihy sa totálne zamilujú mladšie ročníky, keďže je tam verne vyobrazená aj škola aj vzťahy mladých, no ja patrím k staršiemu ročníku a aj tak som si knihu užila. Už len ten sentiment a návrat do detskejších čias. Takisto Anglicko, Slovensko, dospievanie, lásky atď. Niektorým častiam knihy by som dala plný počet hviezd, niektorým len možno tak 2 hviezdy. Ako celok na mňa kniha zapôsobila svojou reálnosťou. Stále som si hovorila: "Kedy to už konečne skončí?!" - nie preto, žeby bola kniha zlá, ale preto, koľko rôznych pocitov vo mne vyvolala a čo všetko obsahovala. A to je na (vtedy) 17-ročnú slovenskú autorku naozaj veľký úspech. Preto som sa rozhodla, že je kniha skvelá a odporúčam vám ju 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. mne sa to moc nepáčilo ani som to nedočitala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som knihu citala uz vela krat a prvy krat uz pred par rokmi. tu knihu mam velmi rada, anglicko milujem a cela kapela Power of... no, cosi je skvela. ti chalani, hlavne jeff, ale aj bendzi, ktory tam sice nepatril, ale nevadi, su proste... funny :) ale moj oblubenec je dave a velmi som si neoblubila jakuba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Power of Madmen 8) boli skvelí, preto ma to potom s Daveom tak mrzelo.

      Odstrániť
  3. Takže to dopadlo lepšie než som dúfala. Čakala som s prižmúrenými očami 3 hviezdy.
    Ale prečítať? Asi nie. Bola by som pri jej hodnotení strašná potvora. :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som chvíľu nevedela či dať 3 hviezdy alebo 5 8D ono to bolo také všelijaké, ale vyspala som sa na to a usúdila, že sa mi to páčilo 8)

      Odstrániť
    2. Dopadla teda až príliš dobre. Môže to byť fajn, oddychové, len škoda, že teraz hľadám niečo iné. A aj tak...asi by som voči tejto knihe mala ten debilný pocit, či to vôbec prečítať. :D

      Odstrániť
    3. Ja som ju už raz vrátila do knižnice pretože pri pohľade na ňu som si myslela, že ma to nebude baviť a nakoniec to dopadlo viac než dobre 8)

      Odstrániť
  4. Aký starší ročník moja? :D začali ti snáď šedivieť vlasy a padať zuby? :D Knižka je super :D normalne som dostala chuť na Good Charlotte :D idem si zaspievať :) Tiež som sa často v hrdinkyných myšlienkových pochodoch našla :) Ale ani sa nečudujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak skôr to bude baviť asi 15-17 ročných 8D ale vravím, že aj mne sa to lúbilo 8)

      Odstrániť
  5. No neviem, nikdy som nejako zvlášť neobľubovala slovenské autorky, no v poslednom čase sa už ich dielam nebránim, ale Punková princezná ma napriek tvojmu vysokému hodnoteniu neláka. Hm, fakt neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som si ju znova už asi tiež neprečítala, ale bola to milá knižka 8)

      Odstrániť
  6. Podľa mňa je tá kniha úplne super, teda pokiaľ je niekto takým fanúšikom Simple Plan ako ja =D Strašne by som si priala stretnúť sa s Pierrom, lebo je to aj v skutočnosti najlepší spevák pod slnkom =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie som extra fanúšik, ale kniha sa mi páčila 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára