Kronika strateného impéria #1: V znamení ametystu

BOOK


Originál: Kronika strateného impéria #1: V znamení ametystu (slovenská tvorba)
Autor: Majka Danihelová (Lyn z knižného blogu Lyn_von_Nightlight)
Vydavateľstvo: Kniha (zatiaľ) nie je vydaná žiadnym vydavateľstvom.
Čítané v jazyku: SK (elektronická verzia)

Hl. postavy: Meggie
Vedl. postavy:  Lia, Wen, Cudzinec, Tori, Denis, Livion, Eternisai, Mai, Galia, Carson
Hl. záporáci: Čierna princezná, Darr, Vitian

Žáner?
fantasy - víly, nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Obálku má na svedomí blogerka Michelle a vytvorila niečo naozaj nádherné! Som unesená z tej fialovej a bleskov v pozadí lesa!

Strany?
362 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Autorka na ňom pracuje.

O čo ide?
V Ametystovom lese žije prírodné spoločenstvo pod ochranou Ametystového lampáša. Doposiaľ si o ňom 17-ročná Meggie myslela, že je výplodom maminej fantázie a existuje iba na papieri. Obdivovala svet plný víl bez krídel, pravidiel a temných tajomstiev - sčasti to pokladala za svoju povinnosť, keďže jej rodičia zomreli. Mala pocit, že čítaním maminých zápiskov uctí ich pamiatku. 
Meggien skutočný svet sa ale čoskoro začne rozpadať. Zistí, že ju sledujú čudné fialové vlny, ktoré sa podobajú na polárne žiary, a vidí ich len ona. Po silnej búrke je Prechod medzi svetmi otvorený a Meggie sa za pomoci prorokyne dostáva do sveta, o ktorom si myslela, že existoval len v maminej hlave. Do sveta, kde nie je ľahké prežiť, ak nepatríte k prírodnému spoločenstvu. Všetko má svoj dôvod a Meggien príchod do lesa je iba slabým odvarom toho, čomu bude musieť čeliť. Nad krajinou visí temný tieň a Spoločenstvo národov je na pokraji novej Obsidiánovej doby.


Humor?
Je tu niekoľko ironických a uštipačných poznámok v dialógoch a v súkromných myšlienkach hl. postavy. 

Nuda?
Dej každou kapitolou naberá na sile a gradácii. Na začiatku sa zoznámime s Meggie a jej situáciou a neznámym Ametystovým svetom. Nikdy však nemáme všetky informácie, tie sa do príbehu dostávajú postupne s novými postavami a situáciami. Nenašla sa v knihe časť, ktorá by pre mňa nebola zaujímavá.

Láska?
Náznaky romantiky sú tu v malej miere, no je to len taká predpríprava, pretože je tu evidentný náznak niečoho väčšieho do budúcich dielov série. A práve to, že tu je tej lásky pomenej, autorke dovoľuje komplexne rozobrať svet, ktorý vytvorila a absencia romantiky knihe vôbec neškodí. Práve naopak, mám z toho taký pocit pozitívnej nervozity a umožňuje mi to tipovať vzťahové zauzlenia do budúcnosti.

Akcia?
Do príbehu sa akcia vnára postupne. Na začiatku jej nie je veľa, neskôr sa do deja pridajú menšie akčné situácie, ktoré potom vystrieda klud. Na konci je však obrovská akčná scéna ťahajúca sa niekoľko kapitol s menšími pauzami na oddych. Záver je fenomenálny. 

Napätie?
Ešte teraz sa trasiem a rozmýšľam nad všetkými informáciami, tajomstvami, budúcimi zauzleniami a rozuzleniami. Počas celého čítania som napäto očakávala ďalšie vety.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Akčný, neuveriteľný a plný odpovedí aj nových otázok.

Čo som čakala?
Bola som medzi prvými "recenzentami", ktorí dostali do svojho PC dielo tejto knižnej blogerky. Z časových dôvodov som sa ku knihe však tak rýchlo dostať nevedela. Veľmi som sa však na knihu tešila, keďže autorku osobne poznám a jej blog a názory milujem. Bola som nesmierne zvedavá, čo vymyslela, keďže viem, že jej fantázia rozhodne nechýba 8D

Čo som dostala?
Ametystový les, Ametystový lampáš, Prírodné spoločenstvo, Proroci, Strážcovia, Likéni, Nyxovia, Obsidiánová doba... ste zmätení? Ja ešte trochu tiež 8D V tejto knihe sa nachádza úplne nový svet, o ktorom ste ešte nikdy nepočuli. Zbožňujem nové svety. Spoza rohu sa na vás vždy vyrúti nejaký nový fakt a je tam vždy čo objavovať. Tak tomu bolo aj pri tejto fascinujúcej knižke. Autorka vás pomocou hl. postavy prevedie cez celý Ametystový les, jeho pravidlá, zákony, históriu, mentalitu bytostí a k tomu vám prihodí niekoľko na seba nadväzujúcich zápletiek. Často som si niektoré vety musela prečítať aj 2-krát, aby som plne pochopila informácie, ktoré mi boli podané. Veľmi tomu dopomohla aj hl. postava Meggie, ktorá to vedela "sebe" laicky vysvetliť a zopakovať. Nie je to však napísané tak, aby to čitateľ nepochopil, práve naopak, autorka mnohé vysvetľuje a zopakuje aj viackrát v odlišných častiach knihy.
Veľmi sa mi páčilo, ako v príbehu vedľajšie postavy postupne prichádzali a odchádzali. Základom bola vždy Meggie, okolo ktorej sa potom vymieňali postavy, ktoré boli však pre ňu rovnako dôležité. Príde mi to, akoby si každá postava postupne odohrala svoju úlohu a pobrala sa v živote ďalej. Dôležitejšie budú do ďalších dielov zrejme iba tie posledné postavičky, ktoré budú viac ovplyvňovať celkový dej a nie tie prvé-prechodné, ktoré pomohli Meggie a podali jej isté informácie. Ale do hlavy slečne autorke nevidím, takže ktovie 8D Mnoho z postáv mi však prišlo akokeby ukončených. Konkrétnejšie sa o vedľajších postavách nebudem veľmi rozpisovať, pretože každá je výnimočná, má zaujímavý prepracovaný charakter a do deja sa dokonale hodia. S autorkou však osobne musím prebrať osud istého mladíka!
Meggie je samostatná kategória. To dievča proste zbožňujem. Dodala príbehu riadny šmrnc. Nielenže sama tápala a zisťovala veci, bola často zmätená, naštvaná, frustrovaná, mala výnimočné schopnosti, ktorým nerozumela, ešte sa na ňu valila jedna príhoda za druhou a do toho všetkého jej autorka dala skvelé názory a myslenie. Niektoré názory postavy som už počula priamo od autorky a preto som sa často usmievala typom: "Toto presne mi minule povedala Majka!" 8D Štýl písania mi dokonale sadol, nič nie je prikrášlené ani odsunuté na vedľajšiu koľaj. Meggie si vedela dobre rozanalyzovať situáciu a konať a hovoriť reálne. Nezáleží na tom, že to niekedy bolo zlé a inokedy správne, ona proste konala reálne. Cítila som z toho niektoré vlastné pocity. Meggie nie je dokonalá! Práve to je na nej to najdôležitejšie a zásadné, čím sa odlišuje od typických amerických hrdiniek Young Adult kníh.
Celkovo mi príbeh príde zameraný viac na spoznávanie nového sveta a akciu, ako na romantiku a humor. Toho je tam pomenej, čo však necháva veľký priestor na fantáziu a zápletky. Všetko na seba pekne nadväzuje a postupne sa odhaľuje. Témou knihy je pre mňa postava Meggie. Od nej sa odvíja celý príbeh a ona zasahuje do každého kúta Ametystového sveta. Máme tú špecifické víly veľmi podobné obyčajným ľuďom, veľký rozdiel je však v celkovom poňatí, keďže tu sú víly robené skôr na štýl stredovekého obyvateľstva. Majú aj svoj vlastný jazyk a výnimočnú históriu, je tu veľa úplne nových názvov a sú dokonalým kontrastom k Meggie, no zároveň majú s ňou aj spoločné črty.
Tento fantasy svet je vytvorený a opísaný dokonale. Zamilovala som si postavy, miesta aj zápletky a nepríde mi na um nič, čo by som vytkla. Ešte to samozrejme potrebuje nejaké to profesionálne oko a menšie úpravy, no už teraz kniha ďaleko presahuje úroveň niektorých slávnych amerických sérií, ktoré som čítala. Mám z nej veľmi dobrý pocit a som rada, že som mala možnosť prečítať si ju. Veľmi dúfam, že sa čoskoro dočkáme ďalšieho dielu, pretože ten záver bol strašne nervný a prepletený. Jednoducho a jasne - okamžite potrebujem ďalšie kapitoly 8D
Nemyslím si, že je medzi vami niekto, kto si čítanie tejto knihy neužije, pretože ponúka vyčerpávajúce informácie, skvelé odreagovanie od reality a nádherné a pravdivé myšlienky. Rozhodne stojí za prečítanie a jednoznačne podporujem vydanie tejto série, pretože ťažko nájdete na Slovensku takýto skvelý materiál!
Takže Majka - začni sa pripravovať na rozsiahle odpovedanie, pretože mi asi budeš musieť prezradiť všetky spoilery a nasledujúce udalosti. Mne bude totiž "Ametyst" vŕtať v hlave ešte hodnú chvíľu!

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek


Za poskytnutie knižky ďakujem autorke Majke.



E_V_E

Komentáre

  1. Pokračovanie by som povedala, že je ešte lepšie, akčnejšie, tak dúfam, že tam Majka toho veľa nezmení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty už si čítala pokračovanie? :O Takže Eve ide bombardovať autorku prosbami.... 8D

      Odstrániť
    2. Ono VZA bolo pôvodne dlhšie a tak tam bol kúsok aj dvojky, ale Majka to teraz prepisuje, takže to určite ešte premení na lepšie :D

      Odstrániť
    3. No už som si vyprosíkala nejaké spoilery a vysvetlovačky 8D ale nechám sa potom prekvapiť 8)

      Odstrániť
  2. Úplne s tebou súhlasím! :)) To dielo je absolútne skvelé! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeeeeej, ďakujem. Z tvojho názoru som tak v šoku, že ani poriadne neviem, čo mám na to povedať. :D Som asi najviac ohromená tým, že sa ti to tak páčilo. Väčšinou mi totiž vytýkajú nudný začiatok a že je Meggie premúdrelá, ale fááááákt veľmi veľmi veľmi veľmi pekne ďakujem za názor. :)
    Cením si to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Meggie je úplne úžasná 8D Taká svojská a reálna. Začiatok nie je nudný, len sa tam pomaličky rozbiehajú veci. Nemôže byť všetka akcia v úvode, mne práveže vyhovovalo, že najprv som si rozložila v hlave nový svet a potom sa postupne pridávali informácie 8)
      Ja ďakujem, že som si to mohla prečítať 8)

      Odstrániť
    2. Ty máš asi na všetko nejakú pozitívnu odpoveď :D :D Je to super, keď budem mať depku, napíšem ti, určite ma z nej dostaneš :D :D

      Odstrániť
    3. Ty depku? veď ty mňa dostávaš z depiek 8D

      Odstrániť
    4. Aspoň na niečo som potom užitočná :D :D

      Odstrániť
    5. Ja ťa využívam veľmi často na všelijaké moje stavy a ani o tom nevieš 8D

      Odstrániť
    6. Tak ja mávam tiež všelijaké stavy a zneužívam toho, kto sa mi dostane pod ruku vtedy :D

      Odstrániť
  4. Ak by som toto zbadala v obchode, okamžite si to kupujem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super napísané a úplne súhlasím, je to naozaj skvelé dielo a na to pokračovanie tiež netrpezlivo čakám!:):D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja si počkám na výtlačok! :3 Presne takéto niečo hľadám! Verím, že čoskoro sa toto dostane na moju poličku spolu s tou úžasnou obálkou!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa navnadila! Všetci dúfame, že bude kniha oficiálne vydaná 8)

      Odstrániť
    2. :D Dúfať môžete, len neviem, či sa toho dožijeme :D

      Odstrániť
    3. Myslime pozitívne! :D Dávam tomu maximálne rok! :D

      Odstrániť
    4. Ak to tvoje pozitívne myslenie pomôže, tak prisahám, že ti pošlem recenzný výtlačok s podpisom :D :D

      Odstrániť
    5. To aby som sa začala viac modliť, čo? :D Beriem ťa za slovo a garantujem ti, že sa to vyplní! :D

      Odstrániť
    6. :D:D Keby som zabudla, ozvi sa mi :D :D:D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára